StoryEditor

Nemecký rukojemník prosí o pomoc na novej videonahrávke

09.10.2007, 09:14
Autor:
SITASITA

Nemecký inžinier, ktorého od júla zadržiava afganské militantné hnutie Taliban žiadal na novej utorkovej videonahrávke afganskú a nemeckú vládu, aby ešte pred zimou uzavreli so vzbúrencami zmluvu o jeho prepustení. Na slabo osvetlených záberoch je vidno Rudolfa Blechschmidta v priestore, ktorý vyzerá ako tehlový afganský dom.
Nemec povedal, že bol chorý, ale pomohol mu afganský lekár. Podľa výpovede Blechschmidta ho nedávno prepustili do väzby Medzinárodného výboru Červeného kríža, ale opäť vrátili do väzenia Talibanu. "A vtedy sme boli spolu s Červeným krížom na ceste do Kábulu, ale Taliban nás zastavil a vzal späť do hôr," povedal Blechschmidt na videonahrávke. "Teraz prosíme nemeckú a afganskú vládu, dajte nám nejakú šancu a urobte dohodu s Talibanom, aby nás prepustil skôr ako začne zima," dodal. Taliban mu dovolil zatelefonovať synovi do Nemecka a hovoriť s médiami.
Počet únosov cudzincov v Afganistane sa zvýšil za posledný rok. Nemca uniesol Taliban spolu s jeho nemeckým kolegom a piatimi Afgancami v júli na juhu Afganistanu len deň pred tým, ako sa extrémisti zmocnili aj 23-člennej skupiny juhokórejských humanitárnych pracovníkov. Jeho kolegu po tom, ako ochorel, zabili, jeden Afganec ušiel.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:13