StoryEditor

Obrnenci pre vojny budúcnosti nahradia tanky

27.12.2007, 23:00
Konflikty v Iraku a Afganistane čoraz viac naznačujú, že vo vojnách budúcnosti už nebudú bojovať pravidelné armády na frontových líniách.

Minulosti preto patria i súčasné tanky a obrnené vozidlá. Americkí inžinieri už testujú zbraňové systémy vhodné na boj proti teroristom skrývajúcim sa medzi civilným obyvateľstvom.

"Vyvíjať obrnené vozidlo novej generácie je vzrušujúca práca," tvrdí inžinier Scott Badenoch z Georgia Tech Research Institute (GTRI), ktorý bojové prostriedky pre armádu pripravuje. "Absolútne to nemožno porovnať s prácou na koncepcii osobných, ale ani závodných automobilov." Systém, ktorý GTRI pripravuje, sa volá Ultra Armored Patrol a s doterajšími obrnenými vozidlami má len veľmi málo spoločné.

Elektronická bezpečnosť v boji
Kým doterajšie obrnené vozidlá a tanky obratnosťou veľmi nevynikali a ani ich životnosť v boji nebola oslňujúca, bojové prostriedky na vojnu s teroristami musia spĺňať celkom protichodné požiadavky. Musia byť rýchle, obratné a ľahké, pretože nepriateľ útočí z ťažko predvídateľných pozícií. Súčasne musia aj dokonale chrániť posádku, lebo verejnosť demokratických krajín reaguje na vojnové straty veľmi citlivo. V prípade Ultra Armored Patrol preto bola zvolená koncepcia označovaná ako e-security (elektronická bezpečnosť).

Základom systému je nepriame ovládanie motora, bŕzd a ďalších prvkov prostredníctvom elektrických impulzov. Tento spôsob riadenia označovaný ako driven-by-wire je známy napríklad z lietadiel, pri pozemných dopravných prostriedkoch ide však o úplne revolučnú koncepciu. Vďaka tomu budú môcť do procesu ovládania "hovoriť" palubné počítače v doteraz nevídanom rozsahu. Vodičovi to umožní extrémne rýchle a obratné manévrovanie, bez hrozby nebezpečenstva šmyku, zrážky či prevrátenia sa. Počítače budú riadiť tiež streľbu a v prípade potreby zareagujú na ohrozenie. Vďaka displejom bude mať vodič výhľad, o akom mohli posádky bojových vozidiel doteraz iba snívať: plných 360 stupňov.

Neviditeľné vozidlo
Analýzy posledných vojnových konfliktov potvrdzujú, že viac než 60 percent strát vo Vietname, v Perzskom zálive i vo vojne v Iraku spôsobili míny. Až ďalšie v poradí sú rakety. Konštruktéri preto venovali zvýšenú pozornosť týmto hrozbám. Popri využití kompozitných materiálov obsahujúcich polyméry, hliníkové zliatiny i oceľ a ich dômyselného vrstvenia, je to najmä zvláštny tvar kabíny. Posádka sedí vnútri veľmi dobre chráneného kokpitu, kým väčšina systému je mimo tejto zóny.

Aj obrnené vozidlo budúcnosti sa môže ľahko ocitnúť v situácii charakterizovanej príslovím "kto utečie, ten vyhrá". Ultra Armored Patrol preto disponuje zrýchlením, ktoré by mu závidelo nejedno športové vozidlo: z nuly na 100 km/h iba za 4,8 sekundy.

Americká armáda vo väčšine obrnených vozidiel budúcich generácií ráta s hybridným pohonom kombinujúcim spaľovací motor s elektrickým pohonom. Jednou z výhod takéhoto riešenia je, že v prípade potreby vozidlo ľahko prejde do tichého režimu s minimálnym tepelným vyžarovaním. Jeho viditeľnosť pre vojakov protivníka i technické prostriedky to dramaticky zníži. V prípade Ultra Armored Patrol bude základom dieselový motor. Štvorsedadlové vozidlo bude dosahovať maximálnu rýchlosť okolo 160 km za hodinu. Celkom vylúčiť možnosti strát na ľudských životoch nemôže ani najdokonalejšia technika - pravda, ak boj úplne nepreberú stroje. Aj na to americká agentúra pre pokročilý obranný výskum DARPA myslí. Podporuje preteky robotických vozidiel Grand Challenge usporadúvané každý rok v púštnej oblasti na rozhraní Kalifornie a Nevady. Tento rok sa preteky presúvajú do mestskej zástavby a dostávajú nové pomenovanie: Urban Challenge. Aj z toho je jasné, ktorým smerom sa uberajú myšlienky stratégov budúcich vojen. Jan A. Novák, spolupracovník HN

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 11:32