StoryEditor

Predĺženie rokovaní o budúcnosti provincie je v rukách Srbska

10.07.2007, 13:44
Autor:
SITASITA
Štátny tajomník amerického ministerstva zahraničných vecí Daniel Fried v utorok požiada Srbsko, aby podporilo predĺženie rokovaní o žiadosti Kosova o nezávislosť.

Srbsko však v minulosti odmietlo myšlienku ďalších rokovaní v rámci stanoveného harmonogramu za podmienky, že ak nedôjde k dosiahnutiu dohody, Kosovo získa nezávislosť. Fried, ktorý je zároveň politickým riaditeľom pre európske a eurázijské záležitosti ministerstva zahraničia USA, v pondelok v Kosove vyhlásil, že je potrebné "určité predĺženie rokovaní" medzi Srbmi a kosovskými etnickými Albáncami. Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Sean McCormack v pondelok uviedol, že Spojené štáty sú ochotné poskytnúť vyjednávaniam niekoľko týždňov až mesiacov navyše.
Fried sa v utorok stretne so srbským prezidentom Borisom Tadičom a premiérom Vojislavom Koštunicom, ktorí predĺženie rokovaní podporujú, no bez podmienky, že južná provincia získa nezávislosť, ak nedôjde k dohode. Táto podmienka by podľa nich poskytla kosovským Albáncom zámienku, aby sa vyhýbali serióznym rokovaniam.
Spojené štáty a Európska únia opäť zintenzívnili tlak na Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN), aby čo najskôr prijala opatrenia pre dosiahnutie nezávislosti Kosova. Stáli členovia BR Rusko a Čína sú však proti akejkoľvek rezolúcii OSN, ktorú by nepodporilo Srbsko, a vyzvali k ďalším rokovaniam.
Provincia Kosovo, ktorá je formálne stále súčasťou Srbska, je od roku 1999 pod správou OSN a NATO. Splnomocnenec pre Kosovo Martti Ahtisaari v apríli predostrel plán nezávislosti Kosova pod medzinárodnou správou. Posledný návrh rezolúcie z dielne EÚ a USA by obom stranám poskytol štyri mesiace na rokovania o budúcom štatúte Kosova. Ak by nedošlo k dohode, ustanovenia rezolúcie by vstúpili do platnosti, čím by Kosovo získalo najprv nezávislosť pod medzinárodnou správou s možnosťou získanie úplnej nezávislosti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 23:55