StoryEditor

Klaus: Radar v Česku bude

12.11.2007, 16:02
Autor:
ČTKČTK
Do "boja" za americký radar na českom území sa najnovšie zapojil prezident Václav Klaus. V rozhovore, ktorý odvysielala britská televízia BBC uviedol, že radarová základňa napokon v Česku stáť bude.

Radar by mal byť súčasťou amerického protiraketového obranného systému v strednej Európe. Podľa Washingtonu by mal chrániť pred raketovou hrozbou "darebáckych" štátov, akým je napríklad Irán.
Súčasťou obranného systému má byť aj protiraketová základňa, ktorú Spojené štáty plánujú postaviť v Poľsku. Americké plány však ostro kritizuje Kremeľ, ktorý výstavbu základní považuje za hrozbu proti Rusku.

"Nebude to zajtra"
Podľa českého prezidenta pri výstavbe radarovej základne sú menej podstatné špekulácie o tom, o koľko rokov by sa krajiny ocitli v raketovom ohrození. Aj preto je presvedčený, že radar napokon v Česku postavia. "Nebude to zajtra. Je veľa technických a legislatívnych otázok, ktoré treba vyriešiť," uviedol Klaus. Tento čas treba podľa neho využiť na to, aby sa do budovania protiraketového štítu stihla zapojiť aj Severoatlantická aliancia a aby to nezostalo len na Spojených štátoch.
Český prezident v rozhovore takisto povedal, že Českej republike veľmi záleží, vzhľadom na jej komunistickú minulosť, na vzťahoch s USA. "Je to pre mňa dôležitejšie ako špekulovať o tom, v ktorom roku bude mať Irán alebo niektorá iná krajina k dispozícii balistické rakety. Nech už je to o tri, 13 či 30 rokov," vyhlásil Klaus. Dodal, že už teraz sa v mnohých európskych krajinách nachádzajú americké vojenské zariadenia, takže by nebolo nič šokujúceho na tom, keby niečo podobné bolo aj v Česku.

Peniaze z Kongresu
Napriek ostrej českej vnútropolitickej diskusii o americkej radarovej základni v Česku americký Kongres peniaze na prípravu vrátane merania, prípadných projektov a rokovania, delegácií poskytne. No 85 miliónov dolárov na stavebné práce Kongres uvoľní až vtedy, keď americká vláda dostane súhlas od hostiteľských štátov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:52