Reuters
StoryEditor

Rusko sa ponáhľa. Vakcínu proti Covid-19 môže mať v auguste, sú s ňou však problémy

18.07.2020, 12:28
Autor:
redred
Rusko je jednou zo štyroch najhoršie zasiahnutých štátov koronavírusovou pandémiou.

Rusko plánuje vyrobiť až 30 miliónov dávok vakcíny pre domáci trh, uviedla vo štvrtok agentúra Reuters. Web Forbes ďalej spresnil, že jeho cieľom je vyrobiť takisto až 170 miliónov dávok pre potreby ďalších štátov.

Schvaľovací proces pre novú vakcínu je navyše v Rusku mnohonásobne rýchlejší, než napríklad v Spojených štátoch.

Chcú byť prví na svete

Prvé výsledky pokusov na zhruba dvoch desiatkach ľudí vyzerajú veľmi sľubne. Všetci testovaní po očkovaní vykazovali v tele protilátky proti SARS 2.

Ďalšia fáza testov by mala byť spustená 2. augusta a bude prebiehať zhruba na ďalšej stovke ľudí, pričom v konečnej fáze by testovanie malo prebiehať už na "niekoľkých tisícoch" ľudí, uviedol podľa agentúry Reuters Kirill Dmitriev, šéf jednej z portfóliových spoločností, ktoré na vývoji vakcíny pracujú.

"Na základe terajších výsledkov verím, že by vakcína mohla byť na trhu už v auguste, v septembri potom pre ostatné krajiny," uviedol ďalej Dmitriev. Podľa týchto predikcií by sa tak Rusko stalo prvou krajinou, ktorá úspešne vyvinula vakcínu proti chorobe Covid-19.

Nedostatok transparentnosti výrobného procesu

Rýchlosť vývoja ruskej vakcíny však vzbudzuje isté kontroverzie. Podľa serveru CNN boli medzi prvými, ktorí vakcínu testovali, ruskí vojaci. Podľa ministerstva obrany to však všetci podstúpili celkom dobrovoľne.

Rusko tiež čelí obvineniam, že sa ich hackeri snažili dostať do systémov laboratórií v USA, Kanade a Veľkej Británii. Vo štvrtok to uviedlo britské Národnej stredisko kybernetickej bezpečnosti. Kremeľ všetky obvinenia poprel.

Dmitriev pre CNN povedal, že za extrémnou rýchlosťou vývoja je len dobrá inšpekčná infraštruktúra vyvíjacieho procesu, kvalita výskumu a práce vedcov.

Ruský investičný fond, ktorý sa na vývoji vakcíny podieľa, investoval podľa amerického servera tiež do skupiny ChemRar. Tá stojí za liekom Avifavir, ktorý je jedným z dvoch registrovaných liečiv proti Covidu-19 na svete.

Fond sa v máji spojil taktiež s japonskou firmou vyrábajúcou diagnostický systém, ktorý je schopný koronavírusy detekovať do pol hodiny.

Vyvíjajú stovky vakcín

V súčasnosti je na celom svete testované s rozdielnymi úspechmi viac ako 100 možných vakcín, pričom dve z nich sú v konečnej fáze testovania na ľuďoch. Ide o čínsku Sinopharm a AstraZeneca, ktorý spolupracuje s Oxfordskou univerzitou.

"Nikdy predtým som pri vývoji vakcíny nevidel takú koordináciu a partnerstvo," povedal pre Forbes Hans Kluge, regionálny riaditeľ pre Európu zo Svetovej zdravotníckej organizácie.

Spoločnosť AstraZeneca sa zaviazala dodať 300 miliónov dávok vakcíny po celom svete. Dohodu so spoločnosťou má uzavretú aj Rusko.

01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 03 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:17