StoryEditor

Darček pre Jana Palacha

15.01.2009, 23:00
Autor:
magmag

Symbol revolúcie 1968 či hrdina, ktorý v boji proti sovietskym okupantom položil vlastný život. Takto Česi dodnes charakterizujú študenta Jana Palacha, ktorý sa koncom 60. rokov upálil na protest proti sovietskej okupácii Československa. Výročie jeho smrti si cez víkend pripomenú v českom Mělníku, kam Palach chodil na strednú školu. Odhalia mu tam pamätník dovezený z Francúzska.

Záhadný osud sochy
O existencii sochy sa pritom dlhé roky nevedelo. "Počas návštevy francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho sme sa dozvedeli, že existuje socha Jana Palacha, ktorá vznikla vo Francúzsku. Tak sa zrodil česko-francúzsky projekt, cieľom ktorého bolo umiestniť túto sochu do nášho mesta," uviedol pre HN starosta mesta Miroslav Neumann. Sochu krátko po Palachovej smrti vyrobil András Beck, ktorý ešte v roku 1956 emigroval z Maďarska do Francúzska. Až do svojej smrti si prial, aby si raz dielo našlo cestu do Palachovej rodnej krajiny.

Na spomienkovej akcii sa zúčastní český prezident Václav Klaus, vicepremiér pre európske záležitosti Alexander Vondra, francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Jean-Pierre Jouyet či maďarský veľvyslanec.

Sarkozyho ponuka
3,5-metrová socha, ktorou Beck vyjadril svoj obdiv k činu, vyvolala rozruch ešte v júni minulého roka. Francúzsky prezident Sarkozy ju chcel vtedy Čechom podarovať pri príležitosti svojej návštevy, tí ju však odmietli s odôvodnením, že socha vyrobená vo Francúzsku by tam mala aj ostať. Mělnický starosta však následne prijal francúzskeho veľvyslanca a na premiestnení sochy sa dohodli.

Jan Palach sa iba ako 20-ročný upálil 16. januára 1969. Protestoval tak proti invázii vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968. Svojím činom chcel vyburcovať ľudí na politickú akciu. Zomrel po troch dňoch. Na jeho pohrebe sa síce zhromaždili tisícky ľudí, ale na žiadnu masovú aktivitu sa neodhodlali.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 16:26