TASR/AP
StoryEditor

Irán dopravil do Hormuzského prielivu maketu americkej lode, poslúži ako terč

27.07.2020, 10:57
Autor:
ČTKČTK
Na satelitných snímkach je vidieť, ako sa k makete približuje rýchly čln a remorkér potom loď odtiahol do prístavu.

Irán dopravil maketu americkej lietadlovej lode do oblasti Hormuzského prielivu. "Plavidlo" je vidieť na satelitných snímkach a podľa agentúry AP sa predpokladá, že poslúži ako terč pri streleckom výcviku.

Napätie, ktoré panuje medzi Iránom a USA a ktoré vystupňovalo predvlaňajšie odstúpenie USA od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe, sa prejavuje okrem iného námornými incidentmi v Perzskom zálive.

​Na satelitných snímkach zhotovených v nedeľu je vidieť, ako sa k makete približuje rýchly čln a remorkér potom loď odtiahol do prístavu Bandar-Abbás.

Iránci s maketou operujú v oblasti Hormuzského prielivu, ktorým prechádza pätina ropnej produkcie. Podľa AP sa zrejme iránske revolučné gardy chystajú zopakovať "útok", pri ktorom podobnú maketu americkej vojnovej lode potopili v roku 2015.

USA zostávajú pripravené

Hovorkyňa americkej 5. flotily, ktorá má veliteľstvo v Bahrajne a hliadkuje v blízkovýchodných vodách, Rebecca Rebarichová oznámila, že americké sily sú schopné "chrániť sa pred námornou hrozbou".

"Nemôžeme povedať, čoho sa Iránci snažia postavením takejto makety dosiahnuť ani akú taktickú hodnotu to pre nich má, ak to použijú pri výcviku. Nevyhľadávajú konflikt, ale zostávame pripravení v tejto oblasti ochrániť americké sily a záujmy proti námornej hrozbe," povedala hovorkyňa.

Prečo je Hormuzský prieliv strategický dôležité miesto?:

Podľa satelitnej snímky má maketa podobu americkej lietadlovej lode triedy Nimitz a na palube má 16 "lietadiel".

Plavidlo je dlhé 200 a široké 50 metrov, pričom reálna loď Nimitz meria na dĺžku 300 metrov a na šírku 75 metrov.

Americké lode v Hormuzskom prielive 

Práve jedna z nich minulý týždeň vplávala do oblasti z Indického oceánu, zrejme aby nahradila loď USS Dwight Eisenhower, ktorá bola na misii v Arabskom mori.

Zatiaľ nie je jasné, kedy bude nová loď preplávať Hormuzským prielivom, ani ako dlho potrvá jej nasadenie.

AP píše, že lietadlová loď Abraham Lincoln, už USA do oblasti poslali v čase vysokého napätia v Perzskom zálive vlani, strávila niekoľko mesiacov v Arabskom mori, než sa vydala do Hormuzského prielivu.

Maketu zasypali raketami

Maketa zachytená teraz satelitom sa podobá tej, ktorú v roku 2015 revolučné gardy použili pri vojenskom cvičení.

K makete vtedy zamierilo množstvo rýchlych člnov a zasypali ju paľbou a raketami. Nakoniec ju zničili strely typu zem-vzduch.

Bolo to v čase, keď sa o dohode o iránskom jadrovom programe ešte rokovalo a kedy Spojeným štátom vládla predchádzajúca administratíva Baracka Obamu.

Jeho nástupca Donald Trump od dohody jednostranne odstúpil v roku 2018 a obnovil protiiránske sankcie.

Irán potom začal postupne vypovedať jednotlivé body dohody; v mnohých smeroch ju tak porušuje, avšak stále umožňuje medzinárodnej inšpekcie svojich jadrových zariadení.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 03 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 04 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 05 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:01