StoryEditor

Posledné želanie mu splnila pravnučka

30.01.2008, 23:00

Až 60 rokov po smrti zrejme najslávnejšieho indického politika Mahátmu Gándhího sa podarilo jeho pravnučke splniť mu jeho sen a zároveň urovnať dlhoročné spory v rodine. Nílama Paríkhová včera podľa tradičného hinduistického aktu rozptýlila časť jeho popola do Arabského mora na pobreží v meste Mumbai.
Spory v rodine
Duchovného otca indickej nezávislosti Mahátmu Gándhího zastrelil 30. januára 1948 v Dillí hinduistický fanatik. Po jeho kremácii vtedy do celej krajiny rozposlali urny s jeho popolom, ktoré potom vystavili na pamätných miestach. Práve popol jednej z nich rozptýlila do mora vnučka najstaršieho Gándhího syna Harílál. Ten sa s otcom nerozišiel v dobrom a dokonca nebol na jeho pohrebe. Včerajší obrad tak mal byť symbolickým "zabuchnutím dvier" bolestnej kapitoly v rodinných vzťahoch.
Harílál sa rozišiel s otcom údajne kvôli tomu, že ho nechcel poslať do zahraničia na štúdie. Gándhího najstarší syn zomrel v chudobe ako alkoholik. V posledných dňoch života žil na uliciach Mumbaja. "Je to pre nás emotívny deň," povedala 75-ročná Gándhího pravnučka Nílama Paríkhová.
Neznámy darca
Urnu daroval Gándhího múzeu súkromný darca, ktorý chcel, aby ju vystavili. Rodina politika, ktorý sa svojím nenásilným odporom proti Britom zaslúžil o nezávislosť Indie, však trvala na tom, aby popol podľa hinduistickej tradície rozptýlili do mora.
Podľa predstaviteľov mumbajského Gándhího múzea nie je jasné, koľko urien s popolom tohto politika existuje. Jeho pamiatku si včera pripomenula celá India. Hlavný ceremoniál pri príležitosti 60. výročia smrti Maháthmu Gándhího sa konal v dome v Dillí, kde ho niekoľko mesiacov po vzniku nezávislej Indie zastrelil atentátnik.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 15:40