Reuters
StoryEditor

Bieloruská polícia obsadila centrum Minsku, počas nepokojov zomrel jeden demonštrant

10.08.2020, 20:06
Autor:
ČTKČTK
Niektoré centrálne stanice metra sú uzavreté a vlaky nimi len prechádzajú.

Bieloruská polícia sa pripravila na možné večerné protesty proti falšovaniu výsledkov prezidentských volieb v krajine a obsadila centrum Minsku aj všetky prístupové cesty, uvádzajú tamojšie médiá. Uzavreté sú taktiež aj niektoré centrálne stanice metra a vlaky nimi len prechádzajú.

​Podľa svedkov agentúry Reuters sa policajti v bieloruskej metropole stretli s demonštrantmi, ktorých bijú obuškami. Začali tiež opäť zatýkať a zatiaľ zadržali najmenej 30 ľudí.

Davy protestujúcich sa snažia rozohnať takisto zábleskovými granátmi a gumovými projektilmi. Zadržané boli desiatky ľudí, ďalší protestujúci utrpeli zranenia.

V Minsku zahynul pri protestoch jeden z demonštrantov. Hovorca bieloruského ministerstva vnútra na internete uviedol, že sa tak stalo po tom, čo mu v rukách explodovalo bližšie neurčené výbušné zariadenie, ktoré chcel hodiť smerom na zasahujúce policajné špeciálne jednotky.

V niektorých častiach hlavného mesta ľudia budujú barikády z kvetináčov, odpadkových košov a ďalších vecí, ktoré na ulici objavili, uviedla na twitteri poľská televízna stanica Belsat, ktorá vysiela v bieloruštine. Pri streľbe gumovými projektilmi, ktoré na jednej z ulíc bieloruskej metropoly použili muži vo vojenských uniformách bez označenia, utrpela zranenia nohy aj novinárka bieloruského denníka Naša Niva.

Protesty sa však odohrávajú aj na ďalších miestach, napríklad v mestách Mazyr, Grodno, Navapolack či Brest. Aj v nich polícia podľa záberov na sociálnych sieťach tvrdo zasahuje proti ľuďom v uliciach.

Najprv sa zídu v štvrtiach mesta

​O 19:00 miestneho času (18:00 SELČ) mala začať v centre Minsku ďalšia demonštrácia, kvôli všadeprítomnej polícii však aktivisti začali diskutovať o "pláne B", plynie z informácií na sociálnych sieťach. Podľa neho by sa ľudia mali najprv zísť v jednotlivých štvrtiach mesta a až väčšie davy by sa mali postupne presúvať do centra.

Nedeľné prezidentské voľby podľa ústrednej volebnej komisie drvivo vyhral súčasný autoritársky vodca Alexander Lukašenko.

Množia sa však informácie o sfalšovaní volieb a prezidentská opozičná kandidátka Svjatlana Cichanovská už skôr oznámila, že uvedený výsledok neuznáva. Dnes podala sťažnosť na ústrednú volebnú komisiu a žiada prepočítanie hlasov.

Šéf bieloruskej KGB dnes oznámil, že bezpečnostné zložky zabránili pokusu o atentát na túto opozičnú kandidátku. Žiadne ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Kde je Cichanovská?

V súvislosti s Cichanovskou sa večer na sociálnych sieťach začali šíriť zvesti, niektoré s odvolaním sa na jej tím, že nikto netuší, kde sa prezidentská kandidátka nachádza.

O štvrtej hodine popoludní miestneho času vstúpila do budovy ústrednej komisie, aby tam podala sťažnosť na voľby, jej právnici potom komisiu opustili, ona však podľa niektorých informácií nie. Údajne ani nedvíha telefón. Informácie však oficiálne nikto nepotvrdil. A ústredná volebná komisia agentúre RIA Novosti oznámila, že Cichanovská po podaní sťažnosti budovu normálne opustila, pretože po siedmej hodine večer už v budove nikto nezostal.

Cichanovská voličov nevyzvala, aby vyšli do ulíc. Sama sa tiež protestov nebude zúčastňovať, uviedol dnes jej hovorca. Obáva sa totiž, že by tento krok bezpečnostné zložky využili na provokácie. "Snažili by sa ju zastaviť a my ju potrebujeme na slobode," citovala z vyhlásenia hovorcu agentúra AFP.

V reakcii na dianie okolo volieb a falšovanie výsledkov vyšli už v noci na dnes do ulíc bieloruských miest tisíce demonštrantov, polícia proti nim tvrdo zasiahla. Podľa oficiálnych údajov bolo zadržaných 3000 ľudí, desiatky ich utrpeli zranenia.

Ľudskoprávna organizácia Vjasna informovala tiež o jednom mŕtvom, neskôr sa ukázalo, že muž je síce ťažko zranený, ale nažive, uviedla agentúra Reuters.

01 - Modified: 2020-08-10 05:20:34 - Feat.: 0 - Title: Oficiálnym výsledkom volieb neverí takmer nikto, tvrdí bieloruský politológ 02 - Modified: 2020-08-10 10:35:41 - Feat.: 0 - Title: Korčok reaguje na násilie v Bielorusku: Zásahy režimu voči oponentom a občanom sú neprijateľné 03 - Modified: 2020-08-10 10:47:40 - Feat.: 0 - Title: V Bielorusku to vrie. V niektorých mestách sa polícia pridala k demonštrantom, hlásia jednu obeť 04 - Modified: 2020-08-10 11:59:03 - Feat.: 0 - Title: Čaputová odsúdila násilie v Bielorusku, zo situácie je znepokojená
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:07