StoryEditor

Srbi rozhodujú: na Východ či na Západ

Prezident, pre ktorého je dôležitý vstup do Európskej únie alebo, naopak, prezident, ktorý by sa radšej "spolčil" s Rusmi. Kto z nich vyhrá, ukážu nedeľné voľby. Ľudia rozhodnú medzi súčasným prezidentom Borisom Tadičom a lídrom ultranacionalistov Tomislavom Nikoličom.

"Srbi nerozhodujú len o prezidentovi republiky. Ale aj o tom, či pôjde krajina do EÚ alebo sa vráti do 90. rokov. Som presvedčený, že si vyberú tu prvú cestu," vyjadril nádej podpredseda vlády a člen Demokratickej strany Božidar Djelič.
Ostrý duel
Posledné prieskumy stále favorizujú Tadiča, získava viac ako 50-percentnú podporu. Jeho náskok je však veľmi malý. "Bude to ťažký boj, možno s tesnými výsledkami, no sme presvedčení, že Tadič vyhrá," povedala pre HN jeho hovorkyňa Jelena Markovič.
Obaja kandidáti boli víťazmi v prvom kole prezidentských volieb pred dvoma týždňami. Pred druhým si stihli svoje sily zmerať aj v televíznom dueli. Tadič v ňom zdôraznil, že neexistuje alternatíva k Európskej ceste. Podľa neho stojí krajina na križovatke a len ľudia môžu rozhodnúť, kam sa pohne ďalej. "Ak sa teraz zastavíme, urobíme veľkú chybu. Sme už na pol ceste a viem, že môžeme dosiahnuť koniec. Roky izolácie sa musia raz a navždy skončiť," hovoril Tadič o dôležitosti vstupu do európskych štruktúr.
Nacionalista Nikolič obvinil Tadiča zo špinavej kampane. "V Srbsku dnes neexistujú dve cesty, tak ako neexistujú dve Srbská," vyhlásil Nikolič s tým, že Srbov nikto nesmie strašiť jeho možným víťazstvom.
Únia je vstupu Srbska do svojich radov v podstate naklonená, zatiaľ sa však s Belehradom dohodla len na podpísaní dohody o obchode a vízovej politike. Tá je len akýmsi predstupňom uzavretia asociačnej a stabilizačnej dohody, ktorá je akousi pozvánkou medzi "európsku elitu". Vznikajú však obavy, že práve víťazstvo Nikoliča by mohlo celý proces integrácie zabrzdiť a Srbsko by zostalo izolované.
Nezáujem Albáncov
V hre je však okrem budúceho vstupu aj stále nevyriešená otázka štatútu juhosrbskej provincie Kosovo. Obaja kandidáti síce hlásajú, že na jej odtrhnutie nikdy nepristúpia, predsa len je rétorika Tadiča trochu miernejšia.
Napriek tomu, že v politickom systéme má prezident viac-menej reprezentatívnu funkciu, v spoločnosti má veľký symbolický vplyv. O tom svedčí aj vysoká účasť v prvom kole prezidentských volieb, ktorá presiahla 60 percent. Podľa odhadov by k urnám v druhom kole mohlo prísť ešte viac ľudí. V Srbsku je asi 6,7 milióna oprávnených voličov, viac ako stotisíc je Srbov žijúcich v Kosove.
Albáncov žijúcich v tejto provincii však voľby nezaujímajú. "Ľudia to cítia tak, že čo sa deje v Srbsku, to sa ich netýka. Prakticky nevidia rozdiel medzi Tadičom a Nikoličom, čo sa týka budúcnosti Kosova," povedal pre HN kosovský analytik Ilir Dugolli.

01 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cenová vojna aeroliniek v Nemecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 16:50