Reuters
StoryEditor

Veľké vojenské operácie na strategickom ostrove. Švédsko mobilizuje kvôli Rusku, povolalo tanky aj stíhačky

07.09.2020, 12:23
Autor:
jakjak
Odborníci sa zhodujú, že súčasná švédska operácia je výrazným míľnikom v historickom vývoji po studenej vojne, minimálne pre baltský región.

Na švédskom ostrove Gotland v Baltskom mori prebiehajú operácie ako počas studenej vojny.

Manévre ruskej armády a morský výcvik západných mocností vyprovokovali neobvyklú mobilizáciu švédskej armády. Tanky sa vydali strážiť najväčší prístav a na miesto boli vyslané aj stíhačky.

Mobilizácia na ostrove Gotland začala už koncom augusta, v posledných dňoch však naberá na intenzite. Na miesto okrem tankov dorazili aj hliadkovacie lietadlá, po diaľniciach potom jazdili vojenské transportéry.

"Tým, čo sme urobili na Gotlande, sme chceli ukázať, že sme výrazne zvýšili naše vojenské kapacity," povedal šéf obnoveného gotlandského regimentu Mattias Ardin.

V interview pre portál Politico uviedol, že spomínaná akcia dala všetkým na vedomie, že armáda urobila na ostrove veľký pokrok. "Ukázali sme, že sme tu," dodal Ardin.

Zhoršenie po anexii Krymu

Bezpečnostný poplach bol zároveň pre Švédsko príležitosťou v praxi otestovať, ako úspešný bol päťročný proces revitalizácie miestnej armády.

Ostrov Gotland bol totiž zhruba desať rokov (od roku 2005, pozn. red.) takmer úplne demilitarizovaný. Ako upozorňuje portál Politico, pre oblasť Baltského mora išlo o ďalšiu ukážku toho, ako sa bezpečnostná situácia v mieste zhoršila od roku 2014, kedy Rusko anektovalo oblasť Krymu, čo vyvolalo krehkú situáciu na východe Európy.

Zábery ťažkých zbraní poskytujúcich krytie jednotkám, ktoré na Gotland dorazili z pevniny, zaplnili v posledných dňoch predné stránky novín a časopisov. Podľa expertov ide o úplne bezprecedentnú akciu od konca studenej vojny.

"Ide bezpochyby o najvyššiu úroveň pohotovosti, ktorú si pamätám od roku 1991," uviedol pre švédsky denník Aftonbladet historik Johan Wiktorin, ktorý pracuje v miestnej Kráľovskej akadémii vojnových štúdií.

Ruské plavidlá spustili poplach​

Médiá začali o situácii reportovať vo chvíli, keď boli vojaci spozorovaní na civilnom trajekte, ktorý však sprevádzali vojenské lode a stíhačky. Na facebookovom profile gotlandského regimentu sa objavili aj zábery, na ktorých sú vidieť okrem iného aj tanky a vojaci v uliciach.

Šéf švédskych vojenských operácií Jan Thörnqvist v oficiálnom vyhlásení uviedol, že cieľom misie je predovšetkým zvýšiť dohľad nad oblasťou Baltského mora. "V oblasti prebiehajú vojenské operácie ako zo strany Ruska, tak zo strany západných mocností. V niektorých smeroch sa nič podobné nestalo od čias studenej vojny, "uviedol Thörnqvist.

Švédsky denník Dagens Nyheter už 25. augusta informoval o tom, že okolo Gotlandu preplávali tri ruská plavidla, čo spustilo poplach. Švédske vojenské úrady odmietli túto informáciu potvrdiť. Hneď ďalší deň však došlo k uzavretiu prístavu na severozápadnom pobreží Gotlandu pre civilistov.

Strategické miesto

Hoci sa už minulý pondelok zdalo, že sa situácia okolo ostrova upokojila, armáda podľa portálu Politico uviedla, že operácia naďalej pokračuje. Na mieste podľa dostupných informácií naďalej zostávajú niektoré jednotky vrátane hliadkujúcich lietadiel.

Miestni obyvatelia pritom podľa švédskych médií vojenskú operáciu všeobecne schvaľujú aj preto, že za ňou podľa nich stojí podozrivo zvýšená ruská aktivita v oblasti. Ruská ambasáda v Štokholme celú situáciu pre Politico odmietla komentovať.

Odborníci sa zhodujú, že terajšia švédska operácia je výrazným míľnikom v historickom vývoji po studenej vojne, minimálne pre baltský región.

Politico pripomína, že Švédsko (podobne ako susedné Fínsko) nie je členom NATO, napriek tomu je Severoatlantickou alianciou považované za spojenca. Naopak počas studenej vojny bolo Kremľom považované za nepriateľa.

Opätovné nasadenie vojsk na ostrov

K opätovnej militarizácii ostrova Gotland došlo predovšetkým po spomínanej anexii Krymu a tiež potom, čo Rusko anektovalo časť gruzínskeho územia.

V októbri 2014 prebehlo intenzívne pátranie po nepriateľskej ponorke medzi ostrovmi v blízkosti Štokholmu, čo nakoniec vyvrcholilo tým, že v roku 2015 bolo rozhodnuté o opätovnom nasadení vojsk na ostrov.

"Počnúc Ukrajinou v roku 2014 sme zaznamenali zhoršenie bezpečnostnej situácie v oblasti Baltského mora," uviedol Ardin, šéf armády na Gotlande. "Videli sme zvýšenú vojenskú aktivitu, viac vojenských cvičení, navyše uskutočnených v krátkej dobe; bezpečnostná situácia sa zhoršila a stala sa neistejšou," dodal.

Gotland je so svojou polohou v Baltskom mori medzi Štokholmom a ruskou enklávou Kaliningradom dlhodobo považovaný za kľúčové strategické miesto. Miestne prístavy sú podľa portálu Politico kľúčové pre akúkoľvek armádu alebo obchodnú flotilu, ktorá by chcela mať pod kontrolou vodné cesty spájajúce ruskú metropolu Petrohrad so šiestimi hlavnými mestami baltských štátov, rovnako ako sa severným Nemeckom a Severným morom.

Experti sa zhodujú, že niet divu, že práve na Gotlande Švédsko v posledných piatich rokoch upevňuje svoje vojenské postavenie.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:59