Náhorný KarabachTASR/AP
StoryEditor

V Náhornom Karabachu to vrie. Arménsko a Azerbajdžan sa navzájom obviňujú z útokov

27.09.2020, 14:00
Autor:
ČTKČTK
V reakcii na eskaláciu napätia vyhlásilo Arménsko všeobecnú mobilizáciu mužov a stanné právo.

Arméni a Azerbajdžanci sa dnes vzájomne obvinili z útokov v oblasti Náhorného Karabachu. Azerbajdžanské ministerstvo obrany podľa ruskej tlačovej agentúry TASS oznámilo, že arménske sily ostreľovali azerbajdžanské armádne pozície aj azerbajdžanské obce a medzi civilistami sú mŕtvi a zranení.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan informoval, že azerbajdžanské vzdušné sily začali útočiť, a arménske ministerstvo zahraničia upozornilo, že azerbajdžanská armáda bombardovala obce vrátane karabašskej metropoly Stepanakert.

Reakcia na eskaláciu

V reakcii na eskaláciu napätia vyhlásilo Arménsko všeobecnú mobilizáciu mužov a stanné právo. Rovnaké opatrenia prijal predtým tiež Náhorný Karabach. Podľa azerbajdžanského ministerstva obrany začali arménske ozbrojené sily okolo 06:00 hod. miestneho času ostreľovať pozície azerbajdžanskej armády pozdĺž celej línie sporného územia aj obce, ktoré sa nachádzajú v blízkosti.

Arménska armáda uviedla, že zostrelila dva azerbajdžanské vrtuľníky, niekoľko bezpilotných lietadiel a zlikvidovala ďalšiu azerbajdžanskú vojenskú techniku. Azerbajdžanská strana tieto informácie poprela.

Baku tiež odmieta informácie, že by útočilo na civilné ciele. Podľa arménskych ľudskoprávnych aktivistov zomreli pri azerbajdžanskom ostreľovaní dvaja ľudia - žena a dieťa. Baku uvádza, že bolo zabitých niekoľko azerbajdžanských civilistov.

Náhorný Karabach hlási desať mŕtvych z radov vojakov, napísala agentúra Reuters, podľa ktorej však tieto údaje zatiaľ nebolo možné overiť. Európska únia vyjadrila znepokojenie nad situáciou a predseda Európskej rady Charles Michel vyzval znepriatelené strany na okamžité začatie rokovaní.

Potrebu dialógu a ukončenie vojenských akcií zdôraznili aj francúzske ministerstvo zahraničia a takzvaná Minská skupina Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. K ukončeniu násilia na Kaukaze vyzval tiež pápež František.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov je podľa agentúry TASS v spojení so svojím arménskym náprotivkom Zohrabom Mnacakanianom a Moskva vyzvala na prímerie.

Konflikt vypukol pred vyše tridsiatimi rokmi

Turecko sa v konflikte postavilo na stranu Azerbajdžanu a naliehalo na Arménsko na ukončenie agresívnych akcií voči svojmu susedovi. Predtým turecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Turecko je ochotné Azerbajdžanu poskytnúť pomoc.

"Ponúkneme Azerbajdžanu pomoc v takej forme, akú bude sám chcieť," oznámila podľa TASS Ankara. Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu a jeho ruský náprotivok o situácii rokovali telefonicky.

Podľa agentúry TASS sa zhodli na potrebe čo najrýchlejšieho ukončenia bojov a stabilizácie situácie. Medzi Arménskom a Azerbajdžanom panuje dlhodobý spor o Náhorný Karabach - enklávu v juhozápadnom Azerbajdžane s prevažne etnicky arménskym obyvateľstvom.

Ozbrojený konflikt vypukol v roku 1988 a Náhorný Karabach sa s podporou Arménska odtrhol od Azerbajdžanu v krvavej vojne, ktorá si vyžiadala podľa odhadov vyše 30-tisíc mŕtvych a státisíce utečencov. V súčasnej dobe sa enkláva a priľahlý Lačinský koridor nachádzajú pod vojenskou kontrolou Arménska, zatiaľ čo Azerbajdžan považuje územie za okupované.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 03 - Modified: 2024-04-23 12:16:08 - Feat.: - Title: Arménsko a Azerbajdžan začali s úpravou hranice, vypukli proti tomu protesty 04 - Modified: 2024-04-22 17:03:21 - Feat.: - Title: Arméni protestovali proti plánu vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny 05 - Modified: 2024-04-19 18:13:02 - Feat.: - Title: Arménsko sa dohodlo s Azerbajdžanom, že mu vráti štyri dediny. Boli obsadené 30 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:46