Reuters
StoryEditor

Zamietnuté žaloby, nátlak a zastrašovanie. Príbuzní obetí v Číne chcú odškodné

29.09.2020, 07:46
Autor:
ČTKČTK
Príbuzných obetí koronavírusu, ktorí chcú dohnať tamojšie úrady pred súd, sa Čína snaží umlčať.

Čung Čan-Neng si to najhoršie, čo sa môže stať matke, prežila vo februári tohto roku. Vo Wu-chane, kde sa koronavírus objavil prvýkrát, jej syn podľahol chorobe covid-19, píše agentúra AFP.

Táto pokojná 67-ročná dôchodkyňa sa odvtedy snaží zažalovať miestne úrady. Viní ich z toho, že na prvé výskyty nákazy zareagovali príliš pomaly.

​Jej cesta k spravodlivosti je však plná prekážok: trestné oznámenie pani Čung a ďalších príbuzných obetí koronavírusu boli zamietnuté.

Ďalší pozostalí, ktorí by chceli podať žalobu, sú zastrašovaní, aby tak neurobili. Advokátom, ktorí tieto rodiny zastupujú, sa vyhrážali, že proti nim budú podniknuté odvetné opatrenia.

A čo konkrétne pozostalí úradom vytýkajú? Že spočiatku pred obyvateľmi výskyt vtedy neznámej choroby skrývali.

Prírodná kalamita? 

Covid-19 stál vo Wu-chane život 3900 ľudí a na celom svete mu podľahlo už vyše milión ľudí. 

"Oni tvrdia, že epidémia bola prírodná kalamita. Ale za jej závažné dôsledky je zodpovedný človek, a túto zodpovednosť je potrebné objasniť," uvádza Čung Čan-Neng. "Mám teraz rozbitú rodinu. Už nikdy nebudem znova šťastná."

Súd vo Wu-chane dostal prinajmenšom päť žalôb, uvádza Čang Chaj, ktorému na covid-19 zomrel otec a ktorý teraz koordinuje rodiny pozostalých.

Príbuzní v každej žalobe žiadajú odškodné vo výške dvoch miliónov jüanov a verejné ospravedlnenie. Súd však žaloby z nejasných procedurálnych dôvodov zamietol, tvrdí čínsky aktivista za ochranu ľudských práv Jang Čan-čchiang. Ten žije v Spojených štátoch a skryto koordinuje dve desiatky advokátov, ktorí pomáhajú rodinám pozostalých.

Zastrašovanie lekárov 

Výskyt koronavírusu bol prvýkrát zachytený vlani v decembri. Úrady však o novej chorobe obyvateľstvo okamžite neinformovali. A lekárom, ktorí na novú chorobu upozornili na internete, sa dostalo dôrazného napomenutia od polície.

Čínska komunistická strana sa snaží svoju úlohu bagatelizovať, upozorňuje, že čínsky pôvod vírusu nebol vedecky dokázaný, a súčasne pripravuje oslavy toho, že bol vírus na čínskom území porazený.

Dôchodkyňa Čung Čan-Neng na to má ale iný názor. Pripomína, že úrady zaregistrovali väčší počet chorých už v polovici januára. Obyvateľstvo však na nebezpečenstvo neupozornili, pretože prenos z človeka na človeka nebol vtedy ešte oficiálne preukázaný.

V tých dňoch Čung Čan-Neng chodila spolu so svojím 39-ročným synom Pcheng I, ktorý pracoval ako inštruktor, bezstarostne na nákupy a chystala oslavy k blížiacemu sa čínskemu Novému roku.

"Nevedeli sme, že autobusy boli plné vírusu. Von sme chodili každý deň, a navyše sme ani nenosili rúška," vysvetľuje dôchodkyňa.

Úrady oznámili izoláciu celého mesta až 23. januára, keď sa potvrdil prvý prenos z človeka na človeka. V ten istý deň pani Čung Čan-Neng a jej syn ochoreli.

Ona sa nakoniec rýchlo uzdravila, stav jej syna sa však zhoršoval. Desať dní sa pre neho snažila nájsť miesto v nemocnici. Lenže vo Wu-chane boli nemocnice preťažené a syn bol hospitalizovaný až 6. februára. Rodičia syna po nástupe do nemocnice, kde po dvoch týždňoch zomrel, už nevideli.

"Musel byť strašne smutný a vystrašený, keď nemal blízkosti svoju rodinu," hovorí v slzách jeho matka. "Zháňal sa po mne alebo po otcovi? To už sa nikdy nedozvieme."

Odhodlaný syn

Podľa Čang Chaj sa jeho otec nakazil covidom-19 v nemocnici vo Wu-chane. A dodáva, že by ho do nemocnice nikdy neodviezol, keby na hroziace nebezpečenstvo radnica upozornila obyvateľov mesta skôr.

Čang Chaj tvrdí, že sa ho teraz úrady snažia zdiskreditovať a vypustili fámu, podľa ktorej sa snažia z príbuzných obetí vymámiť peniaze.

Navyše sa úrady snažia infiltrovať do diskusných fór na internete. "Oni dobre vedia, že ak sa mi podarí dosiahnuť súdne pojednávanie, tak sa so svojimi žalobami pridajú aj mnohí ďalší," uvádza.

Po prvom zamietnutí chce Čang Chaj podať novú žalobu na okresnom súde. A tvrdí, že je cez všetky možné riziká odhodlaný dotiahnuť svoju kauzu až na Najvyšší ľudový súd v Pekingu, najvyššiu súdnu inštanciu v krajine.

01 - Modified: 2020-05-17 06:56:50 - Feat.: 0 - Title: Do Wu-chanu sa vrátila nedôvera a úzkosť. V meste vzplanula bezprecedentná bitka 02 - Modified: 2020-05-24 10:52:17 - Feat.: 0 - Title: Šéfka ústavu vo Wu-chane poprela únik koronavírusu z laboratória 03 - Modified: 2020-06-09 14:27:01 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus sa mohol šíriť vo Wu-chane omnoho skôr, tvrdí štúdia. Čína ju označila za smiešnu 04 - Modified: 2020-07-04 12:13:21 - Feat.: 0 - Title: Čína informovala o výskyte koronavírusu vo Wu-chane až po dvoch žiadostiach WHO 05 - Modified: 2020-08-03 13:55:47 - Feat.: 0 - Title: WHO: Pandémia nemusí mať pôvod v čínskom Wu-chane 06 - Modified: 2020-08-21 21:35:51 - Feat.: 0 - Title: Obrovská bazénová párty vo Wu-chane vzbudila pohoršenie. Ľudia si zaslúžia baviť sa, reaguje Čína
01 - Modified: 2024-03-01 09:59:58 - Feat.: - Title: Dovolenky pokračovali aj pri nepokojnej sopke. Organizátori zájazdov musia vyplatiť odškodné obetiam erupcie 02 - Modified: 2024-02-23 13:27:47 - Feat.: - Title: Krivda stará desaťročia. Poslanec Pollák verí, že parlament podporí odškodnenie za nezákonné sterilizácie 03 - Modified: 2024-01-28 11:30:00 - Feat.: - Title: Muža poslala umelá inteligencia neprávom za mreže. Tam ho po pár hodinách brutálne zmlátili a znásilnili 04 - Modified: 2023-03-01 05:43:04 - Feat.: - Title: Pandémiu koronavírusu zrejme spôsobil únik z vládneho laboratória v Číne, hovorí riaditeľ FBI 05 - Modified: 2022-11-04 10:00:15 - Feat.: - Title: Lekárom sa podarilo vyliečiť pacienta, ktorý mal covid viac ako rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:57