Reuters
StoryEditor

Opatrnosť či paranoja z čias v KGB? K Putinovi vedie dezinfekčný tunel, chráni ho bezvírusová bublina

03.10.2020, 00:00
Zatiaľ čo ruské úrady nabádajú k návratu do normálneho života, pre prezidenta Vladimira Putina nič také neplatí.

Rusi v auguste prekvapili celý svet správou, že ako prvý dosiahli vyrobenie vakcíny proti chorobe covid-19.

Tá sa začína od septembra distribuovať pre verejné použitie. Po celej krajine sa deti podľa vládneho plánu vrátili do škôl, dospelí do práce. Vakcína bola prezentovaná ako víťazstvo v boji s covidom.

A zatiaľ čo ruské úrady nabádajú k návratu do normálneho života, pre ruského prezidenta Vladimira Putina nič také neplatí.

Federálna ochranná služba Ruska (FSO), ktorá má bezpečie hlavy veľmoci na starosti, sa okolo neho rozhodla vybudovať "bezvírusovú bublinu".

Zaočkovať sa zatiaľ nedal

"Je prirodzené, že pokiaľ ide o hlavu štátu, prichádzajú na rad zvláštne preventívne opatrenia," vysvetľoval novinárom situáciu Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorý nedávno naznačil, že prezident Putin obnoví zahraničné cestovanie až po tom, čo dostane vakcínu Covid-19.

Tou sa, napriek všetkej jej mediálnej sláve, zatiaľ očkovať nedal. Vakcináciu na dôkaz bezpečnosti látky však podstúpila napríklad aj jedna z jeho dcér.

Extrémna opatrnosť je pochopiteľná, Putin má 67 rokov, čo ho radí do rizikovej skupiny v rámci ochorení covid-19.

Vplyv však môže mať to, čo kritici opisujú ako paranoju vypestovanú počas jeho bývalej kariéry v KGB.

Minulý rok sa napríklad dostal na titulné stránky novín, keď na summite Skupiny G20 v Japonsku usrkával zo svojho vlastného hrnčeka, zatiaľ čo ostatní zhromaždení svetoví vodcovia pili z pohárov na víno, ktoré dostali.

Stretnutie online alebo dva týždne karantény

Väčšinu stretnutí s vládnymi úradníkmi teraz Putin usporadúva prostredníctvom videokonferencií z miestnosti v jeho predmestskom moskovskom sídle Novo-Ogaryovo, do ktorého vedie cesta cez prenosný dezinfekčný tunel chrliaci hektolitre dezinfekčnej "hmly".

Novinár Andrej Kolesnikov pre denník The New York Times opísal, že guvernéri, podnikatelia aj vyšší úradníci dostávajú vcelku jednoduchý výber: prijmite stretnutie prostredníctvom videohovoru, alebo kvôli osobnej schôdzke podstúpte až dvojtýždňovú karanténu. Osobné stretnutie podľa Kolesnikova môže mať výhodu - nedostatok kontaktu s ľuďmi možno Putina prinúti schôdzku pretiahnuť.

Žiadne výnimky

Pravidlá však platia bez výnimky. Napríklad v júni, kedy sa k Putinovi pripojili desiatky veteránov z druhej svetovej vojny na Červenom námestí pri príležitosti preloženého 75. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom, museli seniori stráviť dva týždne v karanténe v izolovanom kúpeľnom zariadení.

"Chodili sme na prechádzky, potom sme sa nudili, potom sme sedeli a len tak dýchali vzduch," povedal storočný veterán Lev Litvinov, ktorý sa nakoniec na vojenskej prehliadke nemohol zúčastniť, pretože sa po karanténe vrátil prechladnutý a miesto prezidenta zamieril do liečebne. "Viem iste, že žiadny novinár pracujúci pre tlač, vrátane mňa, nevidel prezidenta po všetky dni koronakrizy," dodal Kolesnikov.

Putinov hovorca Peskov tiež oznámil, že Putin stále udržuje osobné kontakty, avšak drží sa pravidla o bezpečnej vzdialenosti. Podľa Kremľa sa s prezidentom od apríla stretol viackrát tvárou v tvár iba jeden človek: Igor Sečin, bývalý dôstojník KGB a Putinov blízky spolupracovník od 90. rokov. Teraz vedie ruský štátny ropný gigant Rosnefť. Prezidenta videl ako v máji, tak v auguste.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:53