StoryEditor

"Prímerie je mŕtvy dokument." Boje v Karabachu pokračujú intenzívnym ostreľovaním

15.10.2020, 09:28
Autor:
ČTKČTK
Znepriatelené strany sa opäť navzájom obvinili z porušovania prímeria.

Boje medzi arménskymi a azerbajdžanskými silami o Náhorný Karabach, ovládaný arménskymi separatistami, pokračujú.

Znepriatelené strany sa opäť navzájom obvinili z porušovania prímeria, ktoré v sobotu v Moskve dohovorili ministri zahraničia. Dohoda však podľa agentúry AFP zostáva "mŕtvym dokumentom," ktorý zjavne neplní svoj účel.

Azerbajdžanské sily ráno obnovili intenzívne delostrelecké ostreľovanie severného a juhovýchodného úseku karabašského frontu, uviedlo arménske ministerstvo obrany.

"Naše vojská, rešpektujúce humanitárne prímerie, si udržujú prevahu na celom fronte," zdôraznilo naopak azerbajdžanské ministerstvo obrany v komuniké o odrazení údajných arménskych nočných útokov.

Zničenie taktických rakiet

Konflikt eskaloval v stredu, kedy Azerbajdžan ohlásil zničenie taktických rakiet v arménskom pohraničí a arménsky premiér Nikol Pašinjan pripustil čiastkové ústupy arménskych síl.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov ponúkol vyslanie ruských pozorovateľov na frontovú líniu a ruský prezident Vladimir Putin v telefonáte so svojím tureckým náprotivkom naliehal na dodržiavanie prímeria;

Ankara v konflikte vystupuje ako spojenec Baku. Recep Tayyip Erdogan poprel vyslanie sýrskych žoldnierov na Kaukaz a obvinil Arménsko zo snahy "trvalo okupovať azerbajdžanské územia".

Konflikt trvá desiatky rokov

Spor o Náhorný Karabach - enklávu v juhozápadnom Azerbajdžane s prevažne arménskym obyvateľstvom - trvá medzi Arménskom a Azerbajdžanom už desiatky rokov.

Ozbrojený konflikt vypukol v roku 1988 ešte za éry Sovietskeho zväzu. Náhorný Karabach sa s podporou Arménska odtrhol od Azerbajdžanu v krvavej vojne, ktorá si podľa odhadov vyžiadala 30-tisíc mŕtvych a ktorej výsledkom boli státisíce utečencov.

V súčasnej dobe sa Náhorný Karabach a priľahlý Lačinský koridor nachádzajú pod vojenskou kontrolou Arménska. Azerbajdžan považuje toto územie za okupované.

K sporom medzi znepriatelenými stranami dochádza často, ale súčasné boje, ktoré vypukli 27. septembra, sú označované za najťažšie od uzatvorenia prímeria v roku 1994 a vyžiadali si už stovky mŕtvych.

01 - Modified: 2024-04-16 11:57:35 - Feat.: - Title: Arménsko obvinilo Azerbajdžan z "dokončenia etnických čistiek" 02 - Modified: 2024-04-15 11:44:26 - Feat.: - Title: Azerbajdžan obvinil Arménsko, že vedie mediálnu kampaň na pôde Medzinárodného súdneho dvora 03 - Modified: 2024-04-05 12:37:52 - Feat.: - Title: Európska únia prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA 04 - Modified: 2024-03-19 14:13:29 - Feat.: - Title: Ak Arménsko nepristúpi na kompromis s Azerbajdžanom, mohla by sa začať vojna, vyhlásil Pašinjan 05 - Modified: 2024-03-12 20:24:00 - Feat.: - Title: Arménsko ukončilo bezpečnostnú dohodu s Ruskom o ochrane svojho hlavného letiska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 17:15