StoryEditor

Grécko hádže migrantov do vody a vyzlieka ich, aby zamrzli

23.02.2022, 17:37
Na turecké pobrežie nedávno vyplavilo telá dvoch mužov, ktorých príbeh opísali médiá v investigatívnom článku.

Kamerunský žiadateľ o azyl obvinil grécku pohraničnú stráž, že ho hodila do mora spolu s dvoma ďalšími mužmi, ktorí zahynuli. Uvádza sa to v investigatívnom článku zverejnenom európskymi médiami, informuje tlačová agentúra AFP. Muž novinárom povedal, že jeho a dvoch ďalších ľudí zo západnej Afriky odviedli z gréckeho ostrova Samos, ktorý sa nachádza neďaleko námornej hranice s Tureckom. Dvoch mužov – jedného z Kamerunu a druhého z Pobrežia Slonoviny – našli mŕtvych tureckí predstavitelia vlani v septembri, uvádza sa v investigatívnom článku.

Čo sa stalo s týmito mužmi, ktorí opustili svoje domovy, aby unikli politickému útlaku a za lepším životom v zámorí, skúmali médiá Guardian, Lighthouse Reports, Mediapart a Der Spiegel. Rozhovory s viac ako tuctom svedkov, analýza utajovaných dokumentov, satelitné snímky, účty na sociálnych sieťach, online materiál a diskusie s predstaviteľmi v Turecku a Grécku pomohli dať dokopy to, čo sa stalo počas piatich septembrových dní. Tie mapujú udalosti, počas ktorých obaja muži zomreli a stali sa tak ďalšími z obetí zatláčania zo strany gréckych úradov.

Deti hádzali ako „odpadkový kôš“

36-ročný Keita opustil Pobrežie Slonoviny po tom, čo sa zúčastnil protestov proti prezidentovi Alassaneovi Ouattarovi. Kouamou, 33-ročný mechanik z Kamerunu, pristál v Turecku minulý rok v nádeji, že sa pripojí k svojmu bratovi. Ten žije vo Francúzsku od roku 2014, napísal The Guardian. V snahe dostať sa na európske územie spolu s 34 ďalšími nastúpili na čln neďaleko Aydınovej štvrte Kuşadası na tureckom pobreží. Krátko po tom, ako čln dorazil na severovýchodný breh ostrova Samos, svedkovia opísali, že počuli výstrely. 

Ľudia na člne sa v panike rozdelili a šplhali po kopcovitom teréne, aby sa skryli. Ôsmim sa podarilo utiecť, ale ďalších 28, vrátane bábätka, malých detí a tehotnej ženy, zadržali. Ako sa uvádza v mnohých iných prípadoch, 28 migrantov, ktorých chytili grécki úradníci, naložili na čln pobrežnej stráže. Svedkovia následne popisujú násilné zaobchádzanie.

„Dostal som päsťou do tváre a do žalúdka. Plakal som,“ opísal muž pre The Guardian. Ďalšia žena rozprávala, ako ju okradli o peniaze a jej dieťa hodili do záchrannej plte, „ako keby ste hádzali odpadkový kôš. Bolo to neľudské. Udierali ľudí pred nami, traumatizovali deti.“ Spomedzi ôsmich migrantov, ktorým sa po pristátí na ostrove Samos podarilo uniknúť úradom, štyroch previezli do utečeneckého tábora na ostrove a ďalších štyroch zadržali.

Mužov hliadka vyhodila z lode a dvaja sa utopili

Keita, Kouamou a ďalší migrant, ktorý bol v príbehu predstavený ako Ibrahim, prespali cez noc v lese. Na druhý deň ich na ceste zastavili policajti, zobrali ich do auta a odviezli do prístavu. Keď ich potom naložili na plavidlo používané pobrežnou strážou na ostrove Samos, po pol hodine ich zatlačili do vody.

„Bránil som sa,“ povedal Ibrahim. Zbili ma predtým, ako ma hodili do vody.” Zúfalo plával a vlny mu pomohli dostať sa o niekoľko hodín k tureckému pobrežiu. Opísal, ako čoskoro vyplavilo Keitovo telo. Ibrahim sa pokúsil o resuscitáciu, ale už bolo neskoro. Vložil palicu do piesku blízko Keitovho tela a začal kráčať pozdĺž pobrežia. „Všetkých nás vytlačili do mora,“ povedal úradom. Neposkytli nám plť ani čln.“ Povedal, že Kouamou zmizol pod vlnami. Ešte v ten deň Keitovo telo našla turecká pobrežná stráž a o dva dni našli na tej istej pláži Kouamoua. Ibrahim neskôr identifikoval obe telá v márnici v Izmire. 

Pexels

„Mám pocit, že som nechal časť seba vo vode,“ povedal neskôr Ibrahim pri šálke čaju v Izmire. Kouamouovo telo poslali naspäť do Kamerunu vďaka úsporám jeho staršieho brata Severina. Zanechal po sebe manželku a dve malé deti. „Správa o jeho smrti nás všetkých zlomila,“ povedala jeho teta Marinette. Jeho smrť ma traumatizovala, stratili sme takého skvelého syna.“ Keitova rodina nemohla získať peniaze, aby ho priviedla späť na Pobrežie Slonoviny. Leží v neoznačenom hrobe v Izmire, tisíce kilometrov od domova.

Zverstvá voči ľudskosti

Grécke úrady tieto obvinenia popreli. Grécky minister pre migráciu Notis Mitarachi odmietol správu ako „falošné správy“ podporované „tureckou propagandou“. Podľa týždenníka Der Spiegel grécki právnici pripravujú žalobu pre miestny súd a tureckí právnici už podali žalobu na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP).

Dimitris Choulis, právnik HRLP, podáva žalobu, v ktorej požaduje trestné stíhanie proti tým, ktorí sa podieľali na zatláčaní migrantov. „Pre našu demokraciu je veľmi nebezpečné, že policajti prekračujú zákon,“ povedal pre Guardian. Ako grécky právnik dúfam v obnovenie právneho štátu na ostrove Samos, pretože sa zdá, že je stratený.  Lorraine Leete z neziskovej organizácie Legal Centre Lesvos dodala: „Zatláčania predstavujú zverstvá voči ľudskosti, na ktoré budú musieť Grécko a Európska únia skôr či neskôr reagovať, vzhľadom na tvrdé a nahromadené dôkazy o zločinoch spáchaných na ich hraniciach.“   

Turecká pobrežná stráž zaznamenala od mája 2021 až dodnes 29 prípadov zatláčania ľudí na more – niektorých z nich hodili do vody, píše Der Spiegel. Turecko pravidelne obviňuje gréckych predstaviteľov z protizákonného zatláčania migrantov späť na turecké teritórium. Atény tieto tvrdenia popierajú. Tento mesiac Turecko tiež oznámilo, že blízko gréckej hranice našlo 19 zamrznutých tiel. Ankara obviňuje Grécko, že necháva migrantov zomierať v studenom zimnom počasí, keď im predtým vyzlečú oblečenie a zatlačia ich naspäť cez hranicu.

Grécko porušuje medzinárodné právo

Turecko a Grécko sú kľúčovými tranzitnými bodmi pre migrantov, ktorí chcú prejsť do Európy. Utekajú pred vojnou a prenasledovaním, aby začali nové životy. Cesta tých, ktorí sa vydajú začať nový život, sa buď skončí vo vodách Egejského mora, alebo sa pre neľudské praktiky jednotiek gréckej pobrežnej stráže zmení na nočnú moru. 

V posledných rokoch sa státisíce žiadateľov o azyl vydali na krátku, no nebezpečnú cestu cez Egejské more, aby sa dostali do severnej a západnej Európy a hľadali lepší život. Na mori zomreli stovky ľudí, pretože veľa lodí s utečencami sa často potopí alebo prevráti. 

Turecko a mnohé medzinárodné skupiny na ochranu ľudských práv obvinili Grécko z rozsiahlych zatláčaní a rýchlych deportácií bez toho, aby migranti dostali prístup k azylovým konaniam, informuje denník Daily Sabah. Tvrdia, že Grécko porušuje humanitárne hodnoty a medzinárodné právo tým, že ohrozuje životy zraniteľných migrantov, vrátane žien a detí. Obviňujú tiež Európsku úniu, že zatvára oči pred porušovaním ľudských práv.

Autorka je študentkou Katedry žurnalistiky FiF UK.
Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 04 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov 05 - Modified: 2024-04-12 16:50:15 - Feat.: - Title: Reportér tureckej štátnej televízie utrpel v Pásme Gazy vážne zranenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 08:58