StoryEditor

Vzostup a pád jedného vicepremiéra

04.11.2007, 23:00
Ešte pred rokom mnohí Česi ani netušili, že nejaký Jiří Čunek existuje. Spokojne si "starostoval" vo Vsetíne a o tom, že sa o pár mesiacov neskôr stane vicepremiérom a mediálnou "hviezdou", nemal on sám ani poňatia.

Veci sa však dali do pohybu veľmi rýchlo. Až tak, že v stredu Čunek pod tlakom verejnosti a svojich straníckych kolegov opustí kreslo podpredsedu vlády.
Všetko sa začalo "veľkým sťahovaním." Krátko pred českými komunálnymi a senátnymi voľbami v októbri 2006 upozornil Čunek na seba vysťahovaním 36 rómskych rodín, takzvaných neprispôsobivých občanov. Poslal ich von zo Vsetína kvôli neplateniu nájomného v chátrajúcom pavlačovom dome. Čunkovi kritici to označili za porušovanie ľudských práv a vytváranie rómskeho geta. Občianski aktivisti na neho vzápätí podali viac ako desať trestných oznámení. Ešte viac ako vysťahovaním Rómov však vsetínsky starosta pobúril svojimi výrokmi. "Ja len čistím od vredov. To robia lekári tiež," nechal sa počuť Čunek. Neskôr však svoje slová zmierňoval - vredom mal byť schátraný dom, z ktorého Rómov vysťahoval a následne ho dal zbúrať, a nie samotní Rómovia.
Ozvali sa však aj hlasy z druhej strany. Pre svojich priaznivcov sa Čunek stal človekom, ktorý konečne rieši večný rómsky problém.
V tom období stihol ešte čeliť obvineniam zo sexuálneho zneužívania svojej niekdajšej sekretárky Marcely Urbanovej. Opäť padlo trestné oznámenie. Tentoraz ho však podal Čunek na Urbanovú za ohováranie. Jej listy, kde ho zo zneužívania obviňuje, dokonca zverejnil.

Problém za problémom
Čunek nakoniec všetko úspešne "ustál". Vlani koncom októbra sa 47-ročný vsetínsky starosta stal senátorom. A o necelé dva mesiace neskôr sa dokonca stáva predsedom vládnej KDU-ČSL. Politológ Jiří Pehe už vtedy označil nového ľudoveckého predsedu za syndróm širšieho problému. "Rovnako ako Ján Slota na Slovensku alebo Andrzej Lepper v Poľsku reprezentuje Čunek v českej politike nastupujúci prúd populizmu," vyhlásil Pehe.
O jeho schopnostiach viesť stranu však zrejme neboli presvedčení ani všetci stranícki kolegovia. "Bola to krízová situácia a išlo o riešenie z núdze," komentoval ľudovec Cyril Svoboda.
Čunkova kariéra sa však predsedníckou stoličkou neskončila. A neskončili sa ani jeho problémy.
Už v januári po zostavení vlády Mirka Topolánka sa stal podpredsedom vlády a ministrom pre miestny rozvoj. Človek, ktorý sa doteraz venoval nanajvýš regionálnej politike, sa tak stal jednou z politických špičiek štátu.
Krátko nato však prišli ďalšie starosti, a to korupčná aféra. Vicepremiér Čunek mal údajne ešte v roku 2002 prijať polmiliónový úplatok. Dať mu ho mala realitná spoločnosť H&B REAL, ktorá v čase jeho starostovania vo Vsetíne predávala nájomníkom podnikové byty skrachovanej Zbrojovky. Jedným z kľúčových svedkov bola opäť Marcela Urbanová.
Čunka toto obvinenie stálo dokonca senátorskú imunitu, ktorej však bol ochotný vzdať sa sám - cítil sa nevinný.
Kauza sa ťahá dodnes. Medzitým stihla štátna zástupkyňa Renáta Vesecká zmeniť žalobcu, ktorý stíhanie proti Čunkovi zastavil pre nedostatok dôkazov. Vesecká však pred pár dňami stíhanie obnovila. A Čunek údajne práve preto odchádza z vlády. Paradoxne je to však práve v čase, keď sa dostavil, podľa mnohých Čunkových kolegov vraj neetický problém - poberanie sociálnych dávok v čase, keď jeho rodina mala na účte milióny.

Rýchly pád
Čunkova kariéra sa tak po roku končí krutým pádom. Podľa politológa Petra Justa mu k tomu dopomohlo nielen mediálne "prepieranie" jeho osoby, ale aj tlak straníckych kolegov. "Kresťanskí demokrati vždy poukazovali na kresťanské a morálne hodnoty, ale keď ich predseda vystupuje tak, že tam možno pochybovať o určitom morálnom správaní, verím, že tlak kolegov je silný," dodal Just.
Tentoraz už došla trpezlivosť aj premiérovi Topolánkovi. Ten si minulý týždeň Čunka pozval "na koberec". Po rozhovore s premiérom už predseda ľudovcov povedal, že odchádza. Podľa premiérovho hovorcu však Topolánek na neho nátlak nevyvíjal. "Bolo to jeho osobné rozhodnutie, na základe situácie," ubezpečil Topolánkov hovorca Martin Schmarz.
Čunek zatiaľ síce odchádza len z postu vicepremiéra a ministra pre miestny rozvoj. Či však dokáže obhájiť predsednícku stoličku v strane, rozhodne stredajšie zasadnutie. Faktom však zostáva, že bude mať čo vysvetľovať. Či už v podozreniach z korupcie, alebo ako to bolo s tými sociálnymi dávkami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:16