TASR/AP
StoryEditor

Obézni rýchlo strácajú svaly, horšie sa odpájajú od ventilátorov, tvrdí primár z pražskej nemocnice

24.10.2020, 00:00
Skutočná obezita podľa lekára Jakuba Balu komplikuje lekársku starostlivosť.

Pri nástupe pandémie sa urgentný príjem a ARO v nemocnici na pražskej Bulovke čiastočne premenili na oddelenia s lôžkami pre pacientov s covidom-19.

Podľa primára oboch oddelení Jakuba Balu nemocnica stíha, má dostatok lôžok i personálu, nebezpečenstvo však nepodceňuje. Skutočná obezita podľa neho komplikuje lekársku starostlivosť.

"Avšak zdravý životný štýl nie je stopercentný prevenciou ťažkého priebehu ochorenia covid-19, len zvyšuje šancu na rýchlejšie uzdravenie," hovorí v rozhovore pre Lidovky.cz.

Prečo sa z vášho urgentného príjmu stalo na čas oddelenie s lôžkami pre pacientov s covidom-19?

Premena oddelenia bola súčasťou vypracovaného transformačného plánu celej nemocnice na základe odporúčania MZČR. Nešlo o zmenu vykonanú narýchlo. Máme k dispozícii urgentný príjem, ARO a lôžka JIP infekčnej kliniky. Časť anesteziologicko-resuscitačných lôžok sme vyčlenili pre pacientov, ktorí sú pozitívni na covid-19.

Lidovky.cz: Ako by ste aktuálne zhodnotil situáciu u vás na oddelení?

Teraz máme dostatok lôžok i personálu. Ak sa prudko nezvýši prírastok pacientov, mali by sme situáciu zvládať aj naďalej.

Lidovky.cz: Pociťujete nejaké rozdiely medzi prvou a druhou vlnou pandémie?

Na jeseň pribudlo viac diagnostikovaných pacientov s covidom, ale množstvo hospitalizovaných pacientov sa príliš nezmenilo. Stále nejde o žiadnu drámu.

Lidovky.cz: Myslíte si, že stabilizovaná situácia zostane aj naďalej?

Matematických modelov na túto tému je viac, každý si hovorí nejaké svoje prognózy, takže neviem. Bude záležať na tom, ako zaberú aktuálne zavedené opatrenia. Trochu sa obávam, že celú situáciu skomplikujú ďalšie respiračné ochorenia, ktoré tiež môžu mať ťažký priebeh.

Lidovky.cz: Ako prebieha príjem pacientov, ktorí sú pozitívni?

Jedincov, o ktorých vieme, že majú covid-19 a prejavujú známky respiračného zlyhania, prijímame na monitorované lôžka (JIS ARO, OUP). Keď ide o pacienta, ktorý zatiaľ nevyžaduje intenzívnu starostlivosť, je prijatý cestou našej infekčné kliniky.

Pokiaľ si jeho stav vyžaduje hospitalizáciu, premiestnime ho tam, kde máme vyčlenené lôžka pre chorých s koronavírusom. Počas starostlivosti o takých pacientov používame všetky potrebné pomôcky, aby sme ochránili personál. Respirátory, štíty aj ochranné obleky.

Lidovky.cz: Nie sú ochranné pomôcky pre personál príliš zaťažujúce počas práce?

Kvôli nim majú zdravotníci samozrejme zhoršené podmienky pri ošetrovaní, ale snažíme sa, aby sa často striedali. Vyžaduje to iný štýl starostlivosti. Musíme prácu plánovať tak, aby sa všetko stihlo a personál ochranné pomôcky zaťažovali čo najmenej. Dá sa to zvládnuť.

Lidovky.cz: Čo všetko musia zdravotníci podstúpiť, keď sa starajú o pacienta s koronavírusom?

Keď je chorý pripojený na umelú pľúcnu ventiláciu, všetky kroky spojené s ošetrovateľskou starostlivosťou (hygiena pacienta, služba, preväzy) bývajú komplikovanejšie. Niektoré úkony sa počas dňa opakujú podľa potreby pacienta. Práca v ochrannom obleku s respirátorom a štítom je dosť zaťažujúca. Snažíme sa vypracovať racionálne postupy, aby bola zaistená adekvátna starostlivosř o pacientov s minimálnou záťažou pre personál.

Lidovky.cz: Nakazil sa pri liečení pacientov nejaký zdravotník, aj cez všetky ochranné pomôcky?

Niektorí naši zdravotníci sú pozitívni, ale nemožno určiť, či sa nakazili od pacientov, iného personálu alebo mimo nemocnice.

Lidovky.cz: Aký efekt má na liečbu pacientov remdesivir?

Naše skúsenosti súhlasia s publikovanými výsledkami. Remdesivir má menší efekt, keď je podávaný pacientom s ťažkým priebehom. Funguje viac u chorých s ľahším priebehom.

Lidovky.cz: Čo komplikuje liečenie pozitívnych pacientov?

Nadváha. Pokiaľ hovoríme o skutočne veľkej obezite, komplikuje všetku ošetrovateľskú a liečebnú starostlivosť. Nadváha je navyše jeden z rizikových faktorov ťažkého priebehu pacientov, ktorí musia byť pripojení na pľúcnu ventiláciu. Veľmi rýchlo totiž strácajú svalovú hmotu, takže u nich býva ťažšie odpájanie od ventilátora.

Lidovky.cz: Je teda zdravý životný štýl prevenciou pred ťažkým priebehom covidu-19?

Ľudia v akomkoľvek veku, ktorí majú dobrú fyzickú kondíciu, venujú svoj čas pohybu a dbajú o seba, sa uzdravujú trochu rýchlejšie. Rozhodne majú oproti časti populácie, ktorá sa nehýbe vôbec, pri liečbe veľkú výhodu. Avšak zdravý životný štýl nie je stopercentnou prevenciou ťažkého priebehu ochorenia covid-19, len zvyšuje šancu na rýchlejšie uzdravenie.

Lidovky.cz: Bojíte sa nákazy na základe vašej skúsenosti so starostlivosťou o ťažko chorých pacientov?

Ak sa nevyvinie v dohľadnej dobe očkovacia látka, bude si musieť skôr či neskôr prejsť infekciou každý. Vzhľadom na to že nepatrím do rizikovej skupiny, sa vírusu nebojím. Beriem to tak, že čo má prísť, to príde a nemá zmysel nad tým strácať hlavu.

Lidovky.cz: Očividne vás len tak niečo nerozhodí. Nemáte obavy ani z kolapsu zdravotného systému?

Môže sa stať, že ku kolapsu zdravotníctva dôjde, ale kým nepríde, nemá zmysel zbytočne panikáriť. Vzniklo už niekoľko poplašných správ, že sa budeme za chvíľu brodiť medzi mŕtvolami, ale zatiaľ sa nič také nenastalo, takže by som to neriešil.

V tejto chvíli naše zdravotníctvo celkom stíha. Nie som si istý, ale tam, kde to nestíhajú, môže ísť skôr o nejakú organizačnú chybu. Lôžok je naozaj zatiaľ dosť. Za týždeň to môže byť samozrejme úplne inak, ale nemá zmysel v ľuďoch vyvolávať zbytočnú nervozitu.

Lidovky.cz: Vzhľadom na to, že situáciu považujete za stabilizovanú, máte pocit, že sú aktuálne opatrenia dostatočné?

Myslím, že dostatočné sú, ale mohli by byť trochu upravené. Mrzí ma, že deti nemôžu zase chodiť do školy. Privítal by som, aby opatrenia chránili skôr rizikových jedincov. To znamená seniorov, obéznych a chorých.

Ideálne by niekto mal vymyslieť systém, počas ktorého by sa opatrenia ostatných ľudí ekonomicky a sociálne toľko nedotkli. Nie som si však istý, či je niečo také možné vytvoriť. Preto nemôžem jednoznačne povedať, či sú nariadené opatrenia zlé, alebo dobré.

Lidovky.cz: Považujete teda stavbu poľnej nemocnice v Letňanoch zatiaľ za zbytočnú?

Zbytočná nie je v rámci preventívnych opatrení. Šťastie praje pripraveným. Na Bulovke sme sa na covid-19 chystali počas prvej vlny. A nezaháľali sme ani pred druhou vlnou. Musíme byť samozrejme pripravení na všetky možné scenáre. Nepochybne je chvályhodné, že sa myslí aj na rezervné lôžka, ale rozhodne by som to nebral ako signál, že sa stopercentne začnú napĺňať.

Lidovky.cz: Z vašich názorov a skúseností vyznieva, že je rozumné kvôli pandémii nepanikáriť, ale ani ju nepodceňovať. Je to tak?

Dá sa to tak povedať. Musíme sa s pandémiou nejako vyrovnať. Pacientov je relatívne veľké množstvo a môže ich byť ešte viac. Mali by sme na to byť pripravení, ale nebral by som to ako totálnu tragédiu.

Lidovky.cz: A čo si myslíte o ľuďoch, ktorí pandémiu vyložene podceňujú?

Príjemnejšie mi je, keď si ľudia z pandémie nič nerobia, než keď zbytočne panikária. Samozrejme za predpokladu, že sa správajú zodpovedne a zbytočne vírus nešíria.

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:02