StoryEditor

Zomrel Norman Mailer, jeden z velikánov americkej literatúry 20. storočia

10.11.2007, 14:04
Autor:
TASRTASR
Svetoznámy americký spisovateľ a príležitostný filmový scenárista i režisér, dvojnásobný laureát Pulitzerovej ceny Norman Mailer je mŕtvy.

Literát, ktorý sa v nedávnej minulosti podrobil operácii pľúc, zomrel vo veku 84 rokov v newyorskej nemocnici Mount Sinai Hospital. Príčinou úmrtia bolo zlyhanie obličiek.

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na blízkych spolupracovníkov zosnulého.

Rodák z New Jersey, ktorý vyrastal v newyorskom Brooklyne, patril medzi najväčších amerických prozaikov 20. storočia.

Už jeho úspešný prvý román Nahí a mŕtvi (The Naked and The Dead, 1948), známy aj z prekladu do slovenčiny, naznačil mimoriadny talent autora, ktorý v diele spracoval aj autobiografické spomienky na tichomorský front, kde pôsobil počas druhej svetovej vojny.

Politicky ľavicovo orientovaný Norman Mailer sa postupne stal ostrým kritikom americkej spoločnosti. Za reportáž Armády noci (Armies of the Night) o protestnom hnutí proti vietnamskej vojne získal v roku 1969 nielen Národnú knižnú cenu, ale aj prestížnu Pulitzerovu cenu. Druhého spomínaného ocenenia sa mu dostalo aj o 11 rokov neskôr, a to za román o vrahovi a jeho poprave Katova pieseň (The Executioner's Song).

V preklade sa na slovenskom knižnom trhu objavili svojho času aj jeho diela Americký sen, Oheň na Mesiaci, či naposledy jeho predposledné dielo Evanjelium podľa syna (The Gospel According to the Son, 1997).

Ešte v roku 1973 vyšla autorovi biografia slávnej hollywoodskej herečky Marilyn Monroe, ktorá si však nerobila nároky na historiografickú precíznosť. O tri roky neskôr vydal Norman Mailer dielo The Fight, ktoré venoval duelu velikánov svetového ringu - Georgea Foremana a Muhammada Aliho z 30. októbra 1974 v zairskej Kinshase. Práve tento súboj gigantov komentoval v dokumentárnom filme režiséra Leona Gasta When We Were Kings, ktorý v roku 1994 ocenili Oscarom pre najlepší dokument.

Súčasťou jeho bibliografie sú aj romány životopisného charakteru o Pablovi Picassovi, atentátnikovi z Dallasu Lee Harvey Oswaldovi (Oswald's Tale, 1995), či Adolfovi Hitlerovi (The Castle in the Forest, 2007). V naposledy spomínanom prípade viní autor zo zločinov fašistického diktátora diabla.

Doteraz nezverejnené poviedky, rôzne poznámky a rukopisy, viac ako 1000 listov, ktoré boli súčasťou súkromného archívu literáta, odovzdal Norman Mailer na sklonku apríla 2005 Texaskej univerzite. Popri celom rade amerických ocenení, vrátane zaradenia románu Nahí a mŕtvi do rebríčka 100 najlepších anglosaských diel 20. storočia, sa o necelý rok neskôr, 4. marca 2006 spisovateľ stal na znak uznania členom francúzskej Čestnej légie, a to nielen za literárne dielo, ale aj úzky vzťah ku krajine galského kohúta.

Neúspešný kandidát na post newyorského primátora, ktorý bol v 80. rokoch aj šéfom americkej sekcie medzinárodného PEN klubu, mal za sebou šesť manželstiev a bol deväťnásobným otcom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:00