Reuters
StoryEditor

Trump rozdelil republikánov. Niektorí ho za prejav tvrdo kritizujú, ďalší stoja za ním

06.11.2020, 07:53
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že sa považuje za víťaza a že sa mu demokrati snažia víťazstvo ukradnúť.

Ostrú kritiku od niektorých republikánskych politikov si dnes vyslúžil prezident Donald Trump za výroky, ktorými spochybnil regulárnosť volieb. Povedal okrem iného, ​​že demokrati sa mu snažia víťazstvo ukradnúť.

Bývalý republikánsky kandidát na prezidenta Rick Santorum označil Trumpove slová za nezodpovedné, neprijateľné sú aj podľa guvernéra štátu Maryland Larryho Hogana. Na Trumpovu obranu sa naopak postavili senátori Lindsey Graham či Ted Cruz.

Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome povedal, že sa považuje za víťaza utorkových volieb, a zopakoval nepodložené obvinenia, že sa mu demokrati snažia víťazstvo ukradnúť. Výsledky hlasovania chce podľa svojich slov napadnúť na najvyššom súde. Zahraničné tlačové agentúry upozorňujú, že úrady v USA neodhalili zatiaľ žiadne významné nezrovnalosti pri hlasovaní vo voľbách.

Nebezpečné výroky

Bývalý senátor Santorum, ktorý sa v roku 2012 neúspešne uchádzal o republikánsku nomináciu do prezidentského súboja, označil aktuálne Trumpove výroky za nebezpečné.

"Žiadny zvolený republikán sa za toto vyhlásenie nepostaví. Ani jeden z nich," povedal stanici CNN. Podľa neho nebola väčšina prezidentových obvinení na tlačovej konferencii založená na faktoch. Santorum odmietol kritiku štátov, v ktorých sa stále sčítajú hlasy a upozornil, že na čele dvoch z nich - Georgie a Arizony - stoja republikáni.

Ku kritike prezidenta Trumpa sa pripojil aj republikánsky guvernér štátu Maryland Larry Hogan. Na twitteri napísal, že pre prezidentove výroky, ktoré "podkopávajú náš demokratický proces", neexistuje žiadne ospravedlnenie.

"Amerika počíta hlasy a my musíme rešpektovať výsledok, ako sme to robili vždy. Žiadne voľby ani osoba nie sú dôležitejšie ako naša demokracia," uviedol Hogan, ktorý je predsedom asociácie združujúcej amerických guvernérov.

​Kongresman Adam Kinzinger vyjadril želanie, aby bol každý legálny hlas spočítaný. "Ak máte legitímne obavy kvôli podvodom, predložte dôkaz a podajte žalobu na súde. Prestaňte šíriť vyvrátené dezinformácie," napísal.

Nepriamo Trumpa vo svojich vyjadreniach podľa AP kritizovali aj senátori Marco Rubio či Mitt Romney. Napríklad aljašská senátorka Lisa Murkowski vyzvala, aby ľudia boli trpezliví a počkali si na výsledok volieb.

Obrana prezidenta

Niektorí republikáni sa naopak jasne postavili za prezidenta. "Môžem vám povedať, že prezident je naštvaný, ja som naštvaný a voliči by mali byť naštvaní," uviedol texaský senátor a niekdajší uchádzač o prezidentskú kandidatúru Ted Cruz vo vysielaní stanice Fox News. Podľa neho v kľúčovom štáte Pensylvánia nariadili spočítať všetky hlasy do okamihu, "než Biden vyhrá".

Na komisára v Pensylvánii, ktorý má na starosti spočítavanie hlasov, zaútočil aj ďalší senátor a Trumpov spojenec Lindsey Graham. Podľa neho bránia komisári ľuďom v prístupe do sčítacích miestností, pretože "nechcú, aby ľudia videli, čo tam robia".

V Pensylvánii je podľa posledných údajov spočítaných 96 percent hlasov, ostávajú sčítať hlasy z mestských aglomerácií naklonených skôr demokratom. Graham vyjadril Trumpovi podporu aj finančne. Jeho právnemu fondu daroval 500-tisíc dolárov.

"Stojím za prezidentom Donaldom Trumpom," uviedol na twitteri tiež viceprezident Mike Pence. Zároveň dodal, že je potrebné sčítať "všetky legálne hlasy". Trump pritom v posledných dvoch dňoch niekoľkokrát vyzval, aby sa spočítavať prestalo.

Na twitteri sa k situácii po voľbách vyjadrili aj prezidentovi synovia Eric a Donald. "Kde sú republikáni! Nebuďte bez chrbtovej kosti. Bojujte proti tomuto podvodu," napísal Eric.

Voliči podľa neho republikánom nikdy neodpustia, ak sa budú správať ako ovce. Donald Trump mladší napísal, že najlepšie pre budúcnosť USA bude, keď jeho otec začne "totálnu vojnu" o voľby a odhalí všetky podvody. "Je načase upratať tento neporiadok a prestať vyzerať ako banánová republika," dodal.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:21