Reuters
StoryEditor

Poradcovia Trumpa vyzývajú, aby sa pripravil na prehru, píše Washington Post

07.11.2020, 11:01
Autor:
ČTKČTK
Podľa Trumpových spojencov je nepravdepodobné, že by prezident uznal porážku tradičným spôsobom, teda zdvorilým, veľkorysým prejavom.

Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že chce pokračovať v právnych bitkách v súvislosti s výsledkami volieb, a súkromne svojich spojencov a poradcov vyzval, aby sa za neho verejne postavili, pričom trval na tom, že má stále šancu svojho demokratického rivala Joea Bidena poraziť. Trumpovi poradcovia však v uplynulých dvoch dňoch s prezidentom súkromne hovorili aj o tom, ako by sa mal zachovať, ak by prehral, ​​napísal dnes denník The Washington Post s odvolaním sa na dva nemenované zdroje z Trumpovho okolia.

Niektorí prezidentovi blízki sa zasadzujú o to, aby sa Trump verejne zaviazal k pokojnému odovzdaniu moci, ak by bol Biden vyhlásený za víťaza volieb. Jeden vysokopostavený predstaviteľ Trumpovej kampane však uviedol, že v rozhovoroch nepadla reč o prejave, v ktorom by Trump uznal prehru.

​Podľa Trumpových spojencov je nepravdepodobné, že by prezident uznal porážku tradičným spôsobom, teda zdvorilým, veľkorysým prejavom, ktorý sa stal tradíciou aj po tých najtvrdších súbojoch o Biely dom. Naopak, ak Trump prehrá, bude podľa zdrojov naďalej bez dôkazov tvrdiť, že mu boli voľby ukradnuté.

Prinútili ho vydať miernejšie vyhlásenie

Už v deň volieb sa Trump niektorým svojim poradcom zveril, že pôjde o ťažkú ​​bitku, ktorá mu však stojí za to. Niektorí ľudia v prezidentovom okolí sa ho snažili upokojiť a súkromne mu oznámiť to, čo sa podľa mnohých z nich javí ako čoraz pravdepodobnejšie: že o Biely dom príde. Prezident pritom dal verejne najavo, že prehru by neniesol ľahko.

Potom, čo Trump vo štvrtok na brífingu v Bielom dome rozhnevane spochybnil legitimitu volebných výsledkov, poradcovia ho v piatok prinútili, aby vydal miernejšie vyhlásenie o stále pokračujúcom sčítaní hlasov a aby sa zdržal verejných výstupov. Piatkové vyhlásenie vydané Trumpovou kampaňou vyzvalo k "plnej transparentnosti všetkého sčítania a volebného overovania". Trump v ňom zároveň uviedol, že už nejde o jedny konkrétne voľby so slovami "nikdy za vás a za náš národ neprestanem bojovať". Nemenovaný zdroj, ktorý má blízko k Trumpovej kampani, vyhlásenie označil za malý krôčik smerujúci od vzdoru k možnej prehre.

Trump celý týždeň podľa nemenovaných činiteľov rokuje s mnohými dlhoročnými poradcami a spojencami, vrátane svojej bývalej poradkyne Kellyanne Conwayovej, osobného právnika Rudyho Giulianiho, svojho zaťa a poradcu Jareda Kushnera, viceprezidenta Mikea Pencea, šéfky Celoštátneho výboru Republikánskej strany Ronny McDanielovej, personálneho šéfa bieleho domu Marka Meadowsa, jeho predchodcu Reinca Priebusa a členov svojej kampane.

Trumpovi spojenci sú však stále rozdelení na dve skupiny. Jedna na čele s prezidentom a jeho rodinou stále verí vo víťazstvo a v to, že má zmysel bojovať, zatiaľ čo tá druhá, väčšia skupina poradcov a republikánskych činiteľov, sa domnieva, že prezidentský úrad Trumpovi takmer vykĺzol z rúk. Aj tí, ktorí sa však teraz domnievajú, že Bidenovo víťazstvo je takmer hotová vec, nemajú vyjasnené, ako to prezidentovi oznámiť. "Vedia, že prehral, ​​nikto však zrejme nechce kráľovi Learovi či šialenému kráľovi Jurajovi povedať, že prišiel o ríšu," uviedol jeden nemenovaný republikán, ktorý je v pravidelnom kontakte s Bielym domom.

Kampaň si uvedomila realitu možnej prehry

Väčšinu piatku tak prezident strávil v Oválnej pracovni, kde sledoval priebežné volebné výsledky v televízii a volal svojim spojencom a poradcom, ktorých prosil "bojujte a bráňte ma," uviedol zdroj WP, ktorý je s obsahom rozhovorov oboznámený.

Od volebného dňa Trump niekoľkokrát telefonicky hovoril so šéfom republikánskej senátnej väčšiny Mitchom McConnellom. Pôsobil však pokojne a len mu vysvetľoval, prečo si myslí, že má stále šance zvíťaziť.

Meadows opakovane Trumpovi oznámil, že podľa neho je stále šanca získať Pensylvániu, čo tvrdí aj manažér republikánskej kampane Bill Stepien.

Kushner vo štvrtok a v piatok obvolal spojencov, aby im povedal, že Trumpova kampaň vyslala právne tímy do všetkých štátov, o ktoré stále bojuje, a zároveň im opísal, ako sa kampaň pozerá na priebežné výsledky a aké sú podľa nej cesty k víťazstvu. Zdroj, ktorý s Kushnerom hovoril, však uviedol, že pôsobil podnikateľským dojmom, kampaň si podľa neho zrejme uvedomila realitu možnej prehry.

Prezidentove dospelé deti sa podľa zdroja, ktorý s Trumpom hovoril vo štvrtok, zdali byť podráždenejšie možnosťou prehry než sám prezident. Trumpovi najstarší synovia Donald Trump mladší a Eric v ten istý deň na twitteri obvinili republikánov, že Trumpa málo verejne obhajujú. Po výzve Trumpovej rodiny zriadila jeho kampaň horúcu linku, na ktorej môžu ľudia hlásiť podozrenia z volebných podvodov.

Kampaň zároveň rozhodla, že Trumpov poradca David Bossie, ktorý však nie je právnik, povedie snahy spochybniť výsledky v niekoľkých kľúčových štátoch. Bossie na žiadosť o komentár nereagoval. Vzhľadom k tomu, že osočovanie z podvodov už začalo, sa pritom niektorí poradcovia domnievajú, že Trumpova kampaň a najmä Kushner sa mali po právnej stránke lepšie pripraviť. Poradcovia zároveň uviedli, že súčasná právna stratégia je viac o reklame ako o politike. Jeden vrchný poradca WP oznámil, že nepanuje zhoda v tom, či ide o dlhodobú stratégiu, alebo iba o snahu prekonať niekoľko dní, pokiaľ nebude prezident viac duševne pripravený posunúť sa ďalej.

Ani ako porazený, ani ako víťaz

Teraz sa Trumpov tím sústredí hlavne na Pensylvániu a Arizonu, povedalo WP niekoľko zdrojov. Podľa nich je Trump nahnevaný, že zaostáva za Bidenom v Georgii, o ktorej sa domnieval, že ju má istú.

Trump mladší v piatok navštívil ústredie Republikánskej strany v Atlante, kde prezidentových stúpencov vyzval, aby nestrácali nádej. McDanielová medzitým vystúpila v televízii Fox News, kde povedala, že Trumpova kampaň vidí mnoho nezrovnalostí v sčítaní. Následne odletela do Georgie, kde sa schyľuje k prepočítaniu hlasov. Podporu Trumpovi vo štvrtok na twitteri vyjadril aj viceprezident Pence, ktorý vyhlásil, že musí byť započítaný "každý legálny hlas". Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow televízii CNBC v piatok povedal, že očakáva "pokojné odovzdanie moci". Uviedol, že Spojené štáty sú skvelá krajina a demokracia, a dodal: "Riadime sa zásadami právneho štátu, rovnako ako tento prezident."

Niektorí poradcovia hovorili o tom, že prezident by v prípade prehry mohol odísť stredom, nie ako porazený. Útechou by mu podľa nich mohla byť skutočnosť, že napriek pandémii predčil očakávania, pravdepodobne pomohol republikánom v Senáte obhájiť väčšinu a pomohol im získať nové kreslá v Snemovni reprezentantov. Údajne mu povedali: Toto nie je referendum o vás.

Pence takýto prístup naznačil vo štvrtkovom tweete, kde napísal, že gratuloval viac ako 20 republikánskym zákonodarcom "za historicky veľké víťazstvá po celej krajine", a dodal, že vďaka Trumpovi "máme vo Washingtone silných konzervatívcov bojujúcich za americký ľud".

Podľa väčšiny ľudí z Trumpovho okolia nie je pravdepodobné, že by prezident v prípade prehry Biely dom odmietol opustiť, ako sa obávajú demokrati. Jeden Trumpov spojenec takúto možnosť pritom označil za "liberálne blúznenie". Verí naopak, že Trump nakoniec Biely dom opustí bez toho, aby porážku priamo priznal. Jeden republikán sa zasmial, keď si predstavil, ako bude situácia vyzerať o pol roka s tým, že Biden bude prezidentom a Trump bude stále tvrdiť "ukradli mi to".

01 - Modified: 2020-11-05 20:37:43 - Feat.: 0 - Title: Biden nezastupuje proletariát, je len jedinou alternatívou Trumpa 02 - Modified: 2020-11-05 22:08:07 - Feat.: 0 - Title: Expert pre HN o Bidenovi: Vyhráva len preto, že nie Trump 03 - Modified: 2020-11-04 21:25:11 - Feat.: 0 - Title: Voľby v USA: dramatický boj o najsilnejšieho muža 04 - Modified: 2020-11-05 21:35:42 - Feat.: 0 - Title: Odborník o voľbách v USA: Je len málo prezidentov, ktorí neobhájili svoj post
01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:06