TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Svetoví lídri vrátane Čaputovej gratulujú Bidenovi. Mexický prezident chce počkať

08.11.2020, 07:58
Autor:
ČTKČTK
Lídri viacerých krajín sa tešia na spoluprácu s novým americkým prezidentom.

Joeovi Bidenovi, ktorý si podľa projekcií amerických médií pripísal výhru v amerických prezidentských voľbách, gratulujú viacerí svetoví lídri.

​Kým na spoločnú komunikáciu sa teší napríklad izraelský premiér Benjamin Netanjahu, japonský premiér Jošihide Suga alebo venezuelský prezident Nicolás Maduro, ktorý vlani s USA prerušil diplomatické styky, podľa hlavy štátu s USA susediaceho Mexika Andrésa Manuela Lópeza Obradora je potrebné sa s gratuláciami neunáhliť.

"Počkáme, kým nebudú vyriešené právne otázky. Nechceme to brať na ľahkú mieru," uviedol podľa agentúry AFP mexický štátnik.

Gratulácie z Venezuely

Venezuelský prezident Maduro vyhlásil, že je "vždy pripravený na dialóg a porozumenie s ľuďmi a vládou Spojených štátov". Vodca juhoamerickej krajiny v príspevku na twitteri takisto Bidenovi a zvolenej viceprezidentke Kamale Harrisovej zablahoželal k víťazstvu.

Caracas s Washingtonom prerušil diplomatické styky vlani po tom, čo administratíva súčasného prezidenta Donalda Trumpa spoločne so šiestimi desiatkami ďalších krajín uznala za dočasného prezidenta krajiny Madurovho rivala Juana Guaidóa. Šéf venezuelského parlamentu Guaidó Bidenovi takisto zablahoželal.

Izraelská vďačnosť Trumpovi

Na spoluprácu sa podľa príspevku na twitteri teší aj Netanjahu, ktorý Bidena označil za veľkého priateľa Izraela. Za vzájomné priateľské vzťahy vzápätí izraelský premiér poďakoval aj Trumpovi.

"Ďakujem ti za priateľstvo, ktoré si prejavil mne aj štátu Izrael, za uznanie Jeruzalema a Goland, za postavenie sa Iránu, za historické mierové dohody a za to, že si americko-izraelskej spojenectvo pozdvihol do nevídaných výšin," píše Netanjahu.

Gratulácie dnes Biden prijal aj z Ázie. Na spoluprácu sa teší juhokórejský prezident Mun Če-in, indický premiér Narendra Modi na Twitteri okrem Bidena zvlášť ocenil aj Harrisovú, ktorej matka do USA imigrovala z Indie.

Pridala sa aj Čaputová

"Váš úspech je priekopnícky a záležitosťou neuveriteľné pýchy nielen pre vaše tety, ale pre všetkých Indoameričanov," uviedol Modi, ktorý pritom zopakoval tamilský výraz pre tetu, ktorý už predtým použila samotná Harrisová.

"Vrelé gratulácie Joeovi Bidenovi a Kamale Harrisovej. Teším sa, až s vami budem pracovať na ďalšom posilnení japonsko-americkej aliancie a zabezpečení mieru, slobody a prosperity v indo-tichomorskom regióne a inde," napísal japonský premiér Suga.

Silu pri nadchádzajúcich výzvach demokratickému kandidátovi aj Američanom popriala prezidentka Zuzana Čaputová. Ku gratuláciám sa už pripájali prezidenti či premiéri európskych či blízkovýchodných krajín, predstavitelia únijných inštitúcií aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

01 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 04 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 05 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:18