Reuters
StoryEditor

Biden už nečaká na Trumpa. Zameral sa na zostavovanie novej vlády

08.11.2020, 17:20
Autor:
ČTKČTK
Do kabinetu by mohli zasadnúť aj prominentní senátori.

Novozvolený prezident Joe Biden prevezme vedenie Spojených štátov až 20. januára, prípravy na tento krok vrátane zostavovania nového kabinetu už sú však v plnom prúde.

Biden okrem iného avizoval, že už v pondelok oznámi zloženie skupiny expertov pre boj proti koronavírusu.

Podľa webu Politico sú medzi potenciálnymi členmi jeho administratívy aj prominentné demokratickí senátori Bernie Sanders a Elizabeth Warrenová.

Spravodajské agentúry špekulovali, že vzhľadom na neochotu prezidenta Donalda Trumpa uznať volebnú porážku by mohlo byť aj začínajúce prechodné obdobie nebývalo turbulentné. Podľa zdrojov agentúry AP sa 45. prezident USA nechystá Bidenovi k víťazstvu zablahoželať a pravdepodobne len na konci svojho mandátu "zdráhavo opustí Biely dom".

"Vždy búrlivé 10-týždenné prechodné obdobie pred dňom inaugurácie je už tak skrátené o dodatočný čas, ktorý bol potrebný na určenie víťaza utorkových volieb," dodáva AP.

Aj preto sa podľa médií hneď na druhý deň po ohlásení výsledku Bidenova pozornosť obrátila ku kľúčovým personálnym rozhodnutiam. Jedným z tých najdôležitejších bol výber budúceho personálneho šéfa Bieleho domu.

Na twitteri sa medzitým objavil overený účet, na ktorom tím okolo Bidena a novozvolenej viceprezidentky Kamaly Harrisovej hlásil podrobnosti ohľadne svojich plánov na najbližšie dni.

Už v pondelok by malo byť známe zloženie pracovnej skupiny, ktorej úlohou bude vypracovať podklady pre stratégiu boja proti epidémii covidu-19.

Hovorkyňa Bidenovho volebného štábu Kate Bedingfieldová dnes vo vysielaní televízie NBC News avizovala, že na čele výboru budú Vivek Murthy a David Kessler. Prvý menovaný je niekdajším šéfom amerického úradu pre verejné zdravie, druhý v minulosti viedol Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

O zložení Bidenovho kabinetu sa zatiaľ len špekuluje, pričom spolupracovníci bývalého viceprezidenta už dlho pred vyvrcholením volieb rozoberali rôzne možnosti.

Politico medzi kandidátov na ministerské posty radia aj senátorov Sandersa a Warrenovú, ktorí sa tento rok tiež uchádzali o prezidentský post.

Veľké šance na nástup do funkcie ministra obrany má údajne manažérka a bývalá ministerská námestníčka Michele Flournoyová, ktorá by sa mohla stať prvou ženou v čele Pentagonu v dejinách USA.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:56