TASR/AP
StoryEditor

Boh stvoril vírus na záchranu bielej rasy, hlási portál. Slovinskom otriasa politický škandál

08.12.2020, 11:01
Autor:
ČTKČTK
Týždenník Demokracija, ktorý kritizovaný článok zverejnil, je blízky slovinskému premiérovi Janšovi.

Článok na webovej stránke blízkej strane slovinského premiéra Janeza Janšu o koronavíruse, ktorý Boh zoslal na Zem, aby zachránil belochov, prerastá v Slovinsku v politický škandál. Šéfredaktor čelí trestnému oznámeniu a opozícia vyzýva Janšových koaličných partnerov, aby sa od textu dištancovali, napísala agentúra Hina.

"Boh stvoril vírus, ktorý zachráni pokrokovejšiu bielu rasu od skazy, vírus, ktorým sa nakazia iba určití ľudia, rasy a jedinci s určitými vlastnosťami," napísal v pondelok týždenník Demokratija. "Ide preto o cielenú likvidáciu, rovnako ako sa ľudia zbavujú škodlivých druhov, plesní a buriny."

Malo ísť o satiru

Časopis Demokratija založila Janšova konzervatívna Slovinská demokratická strana (SDS), ktorá sama čelí kritike, že používa nenávistnú rétoriku proti politickým oponentom, novinárom, ale aj migrantom, ktorí sú napokon v uvedenom texte spomenutí ako jedna z "kategórií", ktorú "boží vírus" môže zničiť.

Článok bol zo stránky Demokratije stiahnutý potom, čo ho opozícia i verejnosť kritizovali ako rasistický a v rozpore so slovinskou ústavou. Vyzvali aj štátne zastupiteľstvo, aby zodpovedajúcim spôsobom konalo. Autor textu čelí trestnému oznámeniu a rovnako aj šéfredaktor Demokratije Jože Biščak za to, že sa dopustil jeho zverejnenia.

Biščak, ktorého časť slovinských médií označuje za hlavnú "hlásnu trúbu" SDS aj premiéra osobne, sa obhajoval tým, že článok je "spoločensko-politickou satirou", ktorá bola uverejnená v rubrike určenej pre tento žáner a v tlačenej verzii mu bola vyhradená až šiesta strana.

Ostrá kritika opozície

Opozičné strany ľavice a liberálneho stredu vyzvali koaličných partnerov SDS vo vláde, aby sa proti článku verejne ohradili. Text podľa agentúry Hina označili za "úplne neprijateľný", "rasistický", "nekresťanský" či "fašizoidný" výlev, na ktorý je potrebné odpovedať politickou, ale aj súdnou cestou. Niektorí vyzvali k hlasovaniu o nedôvere vláde.

Nádej opozície na zmenu pomerov vo vláde v pondelok posilnila informácia o návrate matadora slovinskej politickej scény Karla Erjaveca do čela ľavicovo zameranej Demokratickej strany dôchodcov Slovinska (DESUS), ktorá je teraz členom Janšovho vládneho kabinetu. Erjavec sa podľa agentúry STA k možnému prechodu svojej strany do opozičného tábora nevyjadril, niektoré médiá o ňom však špekulujú ako o možnom nástupcovi Janšu na čele vlády.

01 - Modified: 2024-04-12 09:39:22 - Feat.: - Title: Rusko vyhostí diplomata zo slovinského veľvyslanectva v Moskve 02 - Modified: 2024-04-07 12:14:41 - Feat.: - Title: Slovinská prezidentka blahoželá Pellegrinimu: Teším sa na prácu s ním na silnejšej Európskej únii a NATO 03 - Modified: 2024-03-26 20:49:17 - Feat.: - Title: Scholz na návšteve Slovinska podporil rýchly vstup krajín západného Balkánu do Európskej únie 04 - Modified: 2024-03-21 14:23:11 - Feat.: - Title: Slovinsko vyhostí ruského diplomata, Moskva chystá odpoveď 05 - Modified: 2024-03-18 12:49:38 - Feat.: - Title: Slovinsko poskytne milión eur na českú iniciatívu dodávok munície pre Kyjev
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:00