Reuters
StoryEditor

Demokrati v pondelok predložia návrh ústavnej žaloby na Trumpa

09.01.2021, 22:21
Autor:
ČTKČTK
Prípadné zosadenie z najvyššieho úradu by mohlo Trumpovi zabrániť v opätovnej kandidatúre.

Demokrati v pondelok predložia v Snemovni reprezentantov návrh na novú ústavnú žalobu na amerického prezidenta Donalda Trumpa s cieľom odvolať ho z funkcie, podľa agentúry Reuters to uviedol na twitteri člen Snemovne reprezentantov Ted Lieu.

Podľa neho má návrh už podporu 180 kongresmanov. Demokrati chcú Trumpa obviniť z "podnecovania k vzbure" kvôli stredajšiemu útoku jeho priaznivcov na Kapitol, ktorý si vyžiadal päť obetí a niekoľko desiatok zranených.

Snahu demokratov prinútiť Trumpa k odstúpeniu len necelé dva týždne pred ukončením mandátu, alebo spustiť ústavný proces jeho odvolanie, kritizoval Biely dom.

Prípadné zosadenie z najvyššieho úradu, o ktoré sa demokrati už raz neúspešne pokúsili, by vzhľadom na súčasný mandát šéfa Bieleho domu pôsobilo len symbolicky, ale mohlo by Trumpovi zabrániť v opätovnej kandidatúre, tvrdia komentátori.

Plány demokratov na ústavnú žalobu na prezidenta (impeachment) Biely dom označil za "politicky motivovaný" krok, ktorý "by poslúžil jedine k ďalšiemu rozdeleniu našej veľkej krajiny", uviedol portál BBC News.

Podľa niektorých komentárov by bol impeachment len ​​symbolickým podujatím, aby si Trump uvedomil svoju zodpovednosť za vpád do Kongresu.

Prezident len ​​krátko predtým na zhromaždení neďaleko Bieleho domu opakoval svoje nepodložené tvrdenia o údajných podvodoch pri novembrových prezidentských voľbách, v ktorých prehral, ​​obvinil demokratov zo snahy hlasovanie zmanipulovať a svojich priaznivcov vyzval k pochodu ku kongresovej budove.

Podľa interných informácií by Senát mohol prevziať zo Snemovne žalobu najskôr 19. januára, teda deň pred odchodom Trumpa z funkcie, a až potom by mohol nasledovať proces.

Experti sú rozdelení v názore, či by sa po prezidentovom odchode z úradu mohlo v impeachmente pokračovať, pripomenula BBC. Dodala, že v prípade odsúdenia v Senáte by Trump prišiel o výhody zaručené bývalým prezidentom a senátori by mu tiež mohli natrvalo zakázať všetky verejné funkcie.

Trumpov zvolený nástupca Joe Biden uviedol, že rozhodnutie o impeachmente je úplne vecou Kongresu, ale sám si myslí, že terajší prezident "už dlho" nie je schopný plniť svoju funkciu.

Snemovňa reprezentantov kontrolovaná demokratmi už predvlani v decembri obžalovala Trumpa zo zneužitia právomocí a obštrukcií voči Kongresu, ale Senát ovládaný republikánmi prezidenta vlani vo februári oboch obvinení zbavil.

"Ešte žiadny z prezidentov USA nebol obžalovaný dvakrát," pripomenula BBC a dodala, že vzhľadom k podpore Trumpa medzi republikánskymi senátormi sa nezdá, že by impeachment mohol uspieť. Iba republikánska senátorka z Aljašky Lisa Murkowski zatiaľ vyhlásila, že Trump by mal odísť, pretože už narobil dosť škody.

Trump bol tretím americkým prezidentom, ktorý čelil ústavnej žalobe. Jeho predchodcov taktiež očistil Senát - Billa Clintona v roku 1999 a Andrewa Johnsona v roku 1868. Prezident Richard Nixon odstúpil ešte pred vznesením žaloby.

01 - Modified: 2024-03-21 07:48:19 - Feat.: - Title: Republikáni plánujú predvolať Bidena. Chcú, aby vypovedal v spojitosti s impeachmentom 02 - Modified: 2024-01-31 12:05:55 - Feat.: - Title: Republikáni chcú odvolať ministra pre vnútornú bezpečnosť pre situáciu na hraniciach s Mexikom 03 - Modified: 2023-12-14 05:56:46 - Feat.: - Title: Americká Snemovňa schválila vyšetrovanie Bidena, republikáni sa snažia o impeachment 04 - Modified: 2023-11-08 20:40:11 - Feat.: - Title: Republikáni usilujúci sa o impeachment Bidena si predvolali jeho syna a brata 05 - Modified: 2022-04-21 11:10:45 - Feat.: - Title: Keď výraz hovorí za všetko. Trump radil Zelenskému, aby spolupracoval s Putinom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:43