AP/TASR
StoryEditor

Miesto písania stráži mesto a odhaľuje sabotérov. Ukrajinský novinár ľutuje, že krajinu neopustil

01.03.2022, 11:52
Autor:
ČTKČTK
Rozhodol sa ostať, nečakal, že všetko pôjde tak rýchlo. Teraz sa z novinára Ivana stal člen domobrany, ktorý stráži svoj obytný dom.

Dnešná noc bola o niečo pokojnejšia ako tie predošlé, ale je dosť možné, že to najhoršie ešte len príde. V rozhovore s ČTK to povedal Ivan Gajvanovič, ktorý s manželkou a dvanásťročnou dcérou žije v Kyjeve.

Život štyridsaťdeväťročného Ukrajinca sa tu za posledných pár dní zmenil na nepoznanie. Z novinára sa stal člen domobrany, ktorý pri každodenných službách hliadkuje pri svojom paneláku a väčšinu nocí trávi v pivničnom bunkri.

Energie stále fungujú, s potravinami je to ťažšie 

Rovnako ako ostatní toho veľmi nenaspí. Sirény varujúce pred ďalším ruským útokom znie každú chvíľu.

"Včerajší (pondelkový) večer bol dosť nervózny, bolo veľa poplachov, prakticky každú hodinu," opisuje Gajvanovič, ktorého život teraz má úplne iný rytmus ako ešte pred týždňom.

Dvakrát denne má dvojhodinovú hliadku pri vchode do 25-poschodového paneláka, v ktorom v jednej z okrajových štvrtí Kyjeva býva.

​Tak ako v ďalších častiach 2,9-miliónovej metropoly sa tu domobrana snaží odhaliť možných ruských sabotérov, ktorí majú podľa médií za úlohu zabiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského aj ďalších predstaviteľov štátu.

Keď nie je Gajvanovič v službe, snaží sa na to, čo môže prísť, čo najlepšie pripraviť svoju rodinu – upravuje kryt, zháňa základné potreby. "Obchody už sú z časti vypredané, takže je to niekedy problém," poznamenáva. Trebárs chleba je možné kúpiť vždy len v obmedzenom množstve.

Našťastie zatiaľ stále funguje kúrenie, voda aj elektrina. Bez týchto vymožeností by bol život v meste, ktoré sa bráni vojenskej presile, ešte oveľa ťažší.

Ľutujem, že som neodišiel 

"Každopádne sa človek necíti v bezpečí. Niektoré ženy už trochu prepadli panike," dopĺňa, že väčšina z niekoľko stoviek obyvateľov jeho paneláku už mesto opustila. V pivnici sa ich tak každý večer zíde okolo 40 a miesta je pre každého dosť. O tom, či odísť, premýšľal aj Gajvanovič.

Nakoniec sa  rozhodol zostať, čo teraz celkom ľutuje. "Podcenil som to nebezpečenstvo, nemyslel som si, že všetko pôjde tak rýchlo," pripúšťa. "Inak by som sa o svoju ženu a dcéru postaral a dostal ich na bezpečné miesto."

​Teraz už je na to neskoro, z Kyjeva nie je žiadna bezpečná cesta, a obe ženy tak musia vojnu prežívať s ním. "Dcéra už si na to celkom zvykla. Vie presne, čo sa deje, a má na to aj svoj názor," konštatuje. Prekáža jej, že si v kryte nemôže kvôli zlému osvetleniu čítať.

Jednou z mála nečakaných výhod je pre ňu aj pre ďalších mladistvých a deti to, že im rodičia dovoľujú neobmedzene sledovať videá na internete alebo hrať hry, čo by za normálnych okolností nepripustili. "Takto sú rodičia radi, že sa deti niečím zabavia," podotýka kyjevský novinár.

Nechcem myslieť na to, koľko to potrvá 

Na príchod ruských vojakov sú podľa neho armáda aj miestna domobrana, ku ktorej sa prihlásilo toľko ľudí, že na každého nezostali zbrane, pripravené.

"Sme doma, sú to naše domy, naše ulice. Keď okupanti prídu, zasiahneme ich," hovorí muž, ktorý neustále sleduje najnovšie správy o bojoch v Kyjeve aj ďalších mestách Ukrajiny, aby vedel, čo čakať.

Ako dlho ešte vojna, na ktorú podľa neho zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina nebol jediný dôvod, bude trvať, si však odhadnúť netrúfa. Veľa podľa neho záleží aj na tom, či nepriateľovi vydržia sily a či sa do bojov priamo zapoja aj bieloruskí vojaci.

"Neviem, či to bude trvať týždne," poznamenáva. "Nechcem vôbec myslieť na to, že by to trvalo roky. To by bola úplná katastrofa."

Gajvanovič, ktorý je vďačný Západu za výrazné zosilnenie podpory v posledných dňoch, je presvedčený, že vojna do značnej miery viedla k opaku toho, čo Putin zamýšľal. Chcel úplne zničiť ukrajinskú štátnosť, podľa Kyjevana však naopak Ukrajincov zjednotil.

"Aj ľudia, ktorí boli úplne proruskí, sú teraz proti Putinovi," hovorí.

Konflikt, ktorý si už vyžiadal najmenej stovky mŕtvych, podľa Gajvanoviča povedie k trvalému medzinárodnému pádu ruského prezidenta.

"Putin je v slepej uličke, nemá kam uniknúť. Celému svetu je teraz jasné, že je vojnovým zločincom. Už nie je možné, aby s ním niekto jednal ako s rovným, aby mu niekto potriasol rukou," myslí si. Dúfa, že ruský vodca raz skončí pred medzinárodným tribunálom v Haagu.

01 - Modified: 2022-02-28 16:21:41 - Feat.: 0 - Title: Ukrajine ostáva len pár hodín, povedali Nemci veľvyslancovi. Potom urobil Berlín totálnu otočku 02 - Modified: 2022-03-07 14:07:23 - Feat.: 0 - Title: Putin vystrašil neuznaný Balkán. Kosovo chce rýchlo vstúpiť do NATO, obracia sa aj na Slovensko 03 - Modified: 2022-02-28 17:47:09 - Feat.: 0 - Title: Ruská invázia oživila ideu európskeho superštátu, pacifizmus je na smiech 04 - Modified: 2022-02-28 19:52:39 - Feat.: 0 - Title: Duleba: Rusi sa dnes prebudili do nového sveta. Ich predstava, že je možné dobyť Ukrajinu, je chorá
01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 05 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:47