Reuters
StoryEditor

Ako si Wu-chan prežil apokalypsu. Teraz Čína hovorí, že dala svetu cenný čas

23.01.2021, 18:11
Autor:
ČTKČTK
Čínske úrady sa obávajú novej vlny epidémie v súvislosti s oslavami lunárneho Nového roka, ktorý tento rok pripadá na 12. februára.

Čínsky Wu-chan si dnes pripomína rok od chvíle, keď úrady 11-miliónové mesto uzavreli kvôli šíreniu nového typu koronavírusu. Uzávera nakoniec trvala dlhých 76 dní. Od tej doby sa život vo Wu-chane vrátil prakticky do normálu.

Zatiaľ čo prevažná časť sveta sa stále trápi s pandémiou choroby covid-19, najľudnatejšia krajina Čína dnes ohlásila púhych 107 nových prípadov nákazy a žiadne nové úmrtia.

​Vo Wu-chane, kde sa vírus SARS-CoV-2 objavil vôbec po prvýkrát, boli dnes ráno v uliciach vidieť rekreační bežci a v parku zahalenom hmlou cvičili ľudia tai-či, napísala agentúra AP.

Ani stopy po apokalypse

Čína s takmer 1,4-miliardovou populáciou od začiatku epidémie zaznamenala 88 911 prípadov koronavírusom a 4 635 úmrtí pacientov v súvislosti s covidom, z ktorých veľkú časť predstavujú práve úmrtí obyvateľov Wu-chanu začiatkom minulého roka.

Informáciu o uzavretí mesta dostali ľudia z Wu-chan na mobilné telefóny 23. januára 2020 o 2:00 ráno. Prerušená bola letecká, vlaková aj cestná doprava a na uliciach boli vztýčené zátarasy, ktoré bránili v pohybe po meste, izolovali jednotlivé štvrte a uzatvárali ľudí do obytných komplexov.

​Po týchto bariérach a apokalyptickej atmosfére nie je dnes podľa AP vo Wu-chan ani pamiatky. Uzávera mesta skončila 8. apríla a od tej doby bolo vo Wu-chane zaznamenaných len minimum prípadov.

"Cítim sa úplne bezpečne. Situácia je pod kontrolou a už nás nedesí," povedal agentúre AFP 55-ročný Li Wen-fu, ktorý sa napriek týmto uisteniam chránil čiernym rúškom.

Nevedel, či sa ráno zobudí

76-ročný Chuang Ken-pen strávil vlani v nemocnici s koronavírusom 67 dní a očakával, že zomrie. "Keď som večer zatváral oči, nevedel som, či ich zase otvorím," uviedol muž. Teraz už je  zase v plnej sile a neváhal prejsť 600 kilometrov na bicykli, aby osobne poďakoval svojim lekárom, ktorí boli minulý rok vyslaní do Wuchanu ako posily, píše agentúra AFP.

Väčšina nových infekcií v Číne je dnes sústredená v severnej provincii Chej-lung-ťiang, kde sa za posledných 24 hodín objavilo 56 nových prípadov.

​Mesto Peking, rovnako ako Šanghaj, eviduje za posledný deň tri nové prípady, obe začali masívne testovanie obyvateľov a niektoré štvrte dali do karantény.

Čínske úrady sa obávajú novej vlny epidémie v súvislosti s oslavami lunárneho Nového roka, ktorý tento rok pripadá na 12. februára. Ľudia, ktorí sa vtedy majú vo zvyku z veľkých čínskych miest vracať do svojich domovských provincií na rodinnom stretnutí, už boli vyzvaní, aby tento rok nikam necestovali.

Wuchanský úspech má dve tváre

Zastavenie epidémie covidu-19 vo Wu-chan vyzdvihuje čínska vláda ako úspech, ktorý je oslavovaný v knihách, dokumentárnych filmoch a televíznych programoch. Podľa čínskeho vedenia uzávera mesta vlani v januári dala svetu cenný čas pripraviť sa na pandémiu.

Kritici naopak poukazujú na to, že vládnuca čínska komunistická strana infekciu najprv skrývala a jej oneskorená reakcia prispela k počiatočnému rozšíreniu nákazy.

Podľa názoru niektorých expertov sa nový typ koronavírusu preniesol na ľudí na wuchanskom trhovisku, kde sa predávali divoko žijúce a exotické zvieratá. Čínska vláda túto verziu popiera a tvrdí, že vírus pochádza zo zahraničia, možno z dovezených morských plodov, či dokonca z amerického laboratória.

Minulý týždeň čínske úrady po dlhých rokovaniach vpustili do Wu-chanu medzinárodný tím odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorí majú pátrať po pôvode ochorenia covid-19.

01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-27 13:32:06 - Feat.: - Title: Čínsku loď naďalej vyšetrujú pre poškodenie plynovodu v Baltskom mori 03 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 04 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 05 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:54