Joe BidenReuters
StoryEditor

Biden sa pustil do zvrátenia Trumpovej politiky. Vydal rekordný počet príkazov

04.02.2021, 12:13
Autor:
ČTKČTK
Za dva týždne ich stihol vydať 28, čo je viac ako všetci povojnoví prezidenti za mesiac.

Za prvé dva týždne úradovania podpísal americký prezident Joe Biden viac exekutívnych príkazov než všetci jeho povojnoví predchodcovia za prvý mesiac v Bielom dome.

Na svojom webe to uvádza verejnoprávny rozhlas NPR, ktorý analyzoval doterajšie kroky novej hlavy štátu. Hoci počet príkazov je mimoriadny, obsah nových dekrétov údajne nevybočuje zo zažitej praxe.

Podľa NPR má Biden po dvoch týždňoch na konte 28 exekutívnych príkazov. Za prvý mesiac v prezidentskej funkcii ich viac stihol iba Franklin Roosevelt, ktorý ich v roku 1933 podpísal tridsať.

Ruší, čo Trump zaviedol

Bidenov predchodca Donald Trump podľa záznamov federálnej vlády danú právomoc za prvý mesiac mandátu použil dvanásťkrát a Barack Obama šestnásťkrát.

Nový šéf Bieleho domu zároveň nevyužíva iba exekutívne príkazy, ale aj ďalšie nástroje, ktoré médiá zahŕňajú do kategórie prezidentských výnosov.

Vydal niekoľko "proklamácií", desať prezidentských memoránd a dva listy, ktoré ohlásili návrat USA k parížskej klimatickej dohode respektíve k Svetovej zdravotníckej organizácii.

"Ale zatiaľ čo počty sú vysoké, tieto kroky nie sú nijako prelomové. Volajú po vytvorení pracovných skupín, dávajú inštitúciám pokyn na začatie regulačných procesov alebo na preskúmanie úpravy noriem," píše NPR. Médiá už predtým poukazovala, že mnohé z Bidenových nariadení iba anulujú Trumpove opatrenia.

Rýchle ale netrvácne zmeny

Exekutívne príkazy nevytvárajú nové zákony a sú pre amerických prezidentov jednoduchou cestou na presadzovanie agendy. Bidenovi sa podľa AP podarilo v rýchlosti zrealizovať zmeny, ktoré by v legislatívnom procese možno úplne stroskotali.

Tieto zmeny však môžu byť relatívne krátkodobé. "Ako sa presvedčil Donald Trump sa svojimi ambicióznymi a často nešťastnými exekutívnymi krokmi, súdy ich môžu v okamihu pochovať. Kongres ich môže v zásade prehlasovať a prinajlepšom sú v platnosti len do doby, než prevezme moc prezident s iným zmýšľaním," napísala AP.

Zmeny so striedaním prezidentov

Nestabilitu takýchto opatrení ukazuje prípad zákazu podporovať štátnymi peniazmi zahraničné organizácie, ktoré vykonávajú potraty alebo poskytujú konzultácie ohľadom interrupcií.

Pôvodne ho zaviedol Ronald Reagan v roku 1984, načo sa pri striedaní republikánskych a demokratických prezidentov zákaz opakovane odvoláva a obnovuje. V politickom "ping pongu" pokračuje aj s Bidenom, ktorý minulý týždeň tzv. pravidlo o Mexico City znova zneplatnil, čím zvrátil rozhodnutie Trumpa.

Posledný republikánsky šéf Bieleho domu v priebehu celého svojho mandátu prezidentské dekréty využíval pomerne intenzívne, okrem daňovej reformy z konca roka 2017 však mnohých veľkých legislatívnych úspechov nedosiahol.

Biden sa na začiatku svojho prezidentovania zdá byť odsúdený k podobnému osudu, pretože jeho Demokratická strana nemá v Kongrese príliš silnú pozíciu, hoci obe komory kontroluje. S podporou republikánov pre svoje plány okolo ochrany klímy alebo sociálnej politiky prezident počítať nemôže.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:31