Vladimir PutinTASR/AP
StoryEditor

Putin vysvetlil, prečo sa zatiaľ nenechal zaočkovať Sputnikom. Nemieni sa hrať na opičku

11.02.2021, 19:13
Autor:
ČTKČTK
Vladimir Putin nevylúčil, že si po konzultácii s lekármi nechá aplikovať ruský prípravok Sputnik V na konci leta alebo začiatkom jesene.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa denníka Kommersant dnes uviedol, že si nemieni "hrať na opičku" a nechať sa očkovať proti covidu-19 pred zrakmi kamier.

Putin v besede s hlavnými predstaviteľmi ruských médií vysvetlil, že má očkovací plán, ktorý zahŕňa vakcináciu proti chrípke a pneumokokom, a preto musí byť termín očkovania proti covidu-19 stanovený s rozmyslom.

Medzi svetovými politikmi, ktorí sa nechali verejne zaočkovať v snahe spopularizovať očkovania, boli napríklad vtedy novozvolený americký prezident Joe Biden, izraelský premiér Benjamin Netanjahu alebo český predseda vlády Andrej Babiš.

Putin však nevylúčil, že si po konzultácii s lekármi nechá aplikovať ruský prípravok Sputnik V proti covidu-19 na konci leta alebo začiatkom jesene.

Vakcínu vyskúšala dcéra

O tom, že sa nechá zaočkovať, sa Putin prvýkrát zmienil v rozhovore s kórejským prezidentom Mun Če-inom v septembri roku 2020.

V decembri minulého roka však na tlačovej konferencii povedal, že sa zatiaľ nemôže nechať očkovať, pretože vakcína v Rusku ešte nie je dostupná ľuďom jeho vekovej kategórie.

O niekoľko dní neskôr však ruské ministerstvo zdravotníctva začalo vakcináciu osôb nad 60 rokov. Putin tento rok oslávi 69. narodeniny.

Ruské ministerstvo zdravotníctva zaregistrovalo v auguste minulého roka vakcínu Sputnik V pred ukončením klinických testov. Putin vtedy oznámil, že vakcínu na sebe už vyskúšala aj jedna z jeho dcér.

Účinnosť vyše 91 percent

Odborný časopis Lancet na začiatku februára zverejnil štúdiu, podľa ktorej účinnosť vakcíny v tretej a poslednej fáze klinických testov dosiahla 91,6 percenta.

Vedci v minulosti kritizovali malú transparentnosť vývoja a testovania tejto ruskej vakcíny, nedávno zverejnená štúdia to podľa agentúry Reuters však čiastočne napravila.

Veľký záujem 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v utorok vyhlásil, že o Sputnik V je v zahraničí tak veľký záujem, že krajina nie je schopná dopyt rýchlo uspokojiť.

Tiež šéf štátneho Ruského fondu priamych investícií (RDIF), ktorý sa na vakcíne podieľa a stará sa o marketing, Kirill Dmitrijev podľa agentúry Interfax povedal: "Rozsiahle dodávky (vakcíny Sputnik V) do Európskej únie budú možné až po dokončení hromadného očkovania Rusov."

Európska agentúra pre lieky (EMA) však v stredu oznámila, že doteraz nedostala žiadosť o schválenie ruskej vakcíny pre použitie na území Európskej únie, aj keď ruský výrobca preparátu - ústav Nikolaja Gamaleja - naopak tvrdí, že žiadosť podal. Jedinou krajinou EÚ, ktorá sa rozhodla použitie Sputnika V schváliť ešte pred výrokom EMA, je Maďarsko.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 03 - Modified: 2024-04-21 11:49:04 - Feat.: - Title: Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane 04 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:16