Reuters
StoryEditor

Pandémia drví mladých ľudí. Brit mal dvesto pohovorov, stále je však bez práce

13.02.2021, 18:00
Autor:
ČTKČTK
Najnovšie štúdie ukazujú, že koronavírusovú krízu a jej dopady na trh práce pociťujú obzvlášť tvrdo práve mladí ľudia.

Frustrovaný uchádzač o prácu Jamie Gilliam oslávil ešte len dvadsiate druhé narodeniny, pohovorov už má ale za sebou podľa vlastných odhadov asi 200.

Všetky skončili bez úspechu. Hoci vlani vyštudoval politické vedy na londýnskej King 'College, stále sa mu nedarí, píše BBC.

Mladí trpia

Začal si hľadať prácu, ktorá najlepšie zodpovedá jeho vzdelaniu - ide o prácu asistenta v kancelárii niektorého z poslancov, prípadne inde v štátnej správe.

Ale pretože nič nenašiel, zľavil zo svojich požiadaviek a už je ochotný vziať prakticky akúkoľvek administratívnu prácu, len aby získal aspoň pracovné skúsenosti.

"Na hľadanie práce je teraz naozaj veľmi ťažká doba. Kvôli pandémii je menej príležitostí," hovorí. Jamie býva s rodičmi v Romforde v grófstve Essex a nie je zďaleka sám, kto sa potýka s podobnými ťažkosťami. Najnovšie štúdie ukazujú, že koronavírusovú krízu a jej dopady na trh práce pociťujú obzvlášť tvrdo práve mladí ľudia.

Výskum Inštitútu pre štúdiá zamestnanosti (IES) napríklad zistil, že skoro polovica pracovných miest, ktoré kvôli pandémii zmizli, pripadá na ľudí do 24 rokov.

Navyše platí, že viac ľudí sa uchádza o menej pracovných miest. Mladí ľudia sa tak ťažko dostávajú na trh práce.

Deprimujúce zistenie

Gilliam hovorí, že najviac deprimujúce je pre neho zistenie, že zamestnávatelia nie sú pripravení mu pomôcť, aby sa zlepšil. Stačilo by vraj, keby mu povedali, ako si na pohovore viedol a keby mu vysvetlili, v čom bola chyba.

"Je to jednoduché - je tu až príliš veľa takých ľudí, ako som ja, aby sa niekto obťažoval dať nejakú spätnú väzbu," hovorí Jamie. "Nie je to len odmietnutie, je to pocit, že tie dvere sú zamknuté a vy nemáte kľúče," dodal k svojej skúsenosti s pracovnými pohovormi.

Jamie si myslí, že keď je toľko uchádzačov o prácu, zamestnávatelia aktívne hľadajú dôvody, aby ho nemuseli prijať. "Vyzerá to, že keď na pohovore urobíte chybu, už sa to nedá vrátiť."

Pokles zamestnanosti za súčasnej pandémie dolieha na 46 percent mladých ľudí, ktorí ale predstavujú len každého deviateho zamestnanca, zistila ďalšia štúdia.

Negatívne správy

Ukázala tiež, že najhoršie sú na tom tí mladí ľudia, ktorí sú z iného etnického prostredia, najmä ak sú to černosi alebo aziati. To má podľa štúdie tiež alarmujúce dopady na ekonomiku.

"Mladí ľudia väčšinou pracujú na miestach, ktoré pandémie zasiahla najviac. A tak im aj najviac hrozí, že prídu o prácu," uvádza správa, ktorú zverejnila organizácia Youth Futures Foundation.

V súčasnej dobe má v Británii prácu iba jeden zo šiestich ľudí vo veku 16 a 17 rokov. To je najmenej za dobu, čo sa tieto údaje sledujú, upozorňuje správa. Mnoho ľudí sa však rozhodlo zostať zatiaľ v škole, aby vstup na trh práce oddialili.

"Tí z najmenej priaznivého prostredia, ktorí by sa spoliehali na čiastočné úväzky, aby si mohli zaplatiť štúdium, pravdepodobne pocítia dlhodobejšie ekonomické dopady a prídu o cenné pracovné skúsenosti, ktoré by im pomohli získať prácu v budúcnosti," uvádza správa. Takmer 200-tisíc mladých ľudí, ktorí sú teraz v Británii bez práce, sú pritom nezamestnaní viac ako šesť mesiacov.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 05 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:02