Mafra/Petr Topič
StoryEditor

V Česku kolabuje zdravotníctvo: Plné nemocnice končia s prevozom pacientov, systém padol

18.02.2021, 15:48
Autor:
bakybakyrvrv
Podľa riaditeľa Nemocnice Slaný je situácia momentálne najhoršia za celú dobu a to nový vrchol epidémie v Česku podľa neho ešte len príde.

Už to nie je možné, vyhlásil riaditeľ Nemocnice Slaný Štěpán Votoček. Potvrdil, že systém prerozdeľovania pacientov podľa vyťaženosti zdravotníckych zariadení v Česku fakticky skolaboval, plné sú proste všetky. Každá si musí svojich pacientov už nechať a s covidom sa vysporiadať, ako sama vie.

"Bohužiaľ, vieme, že iné nemocnice už nemajú kapacitu, ako uľaviť nám alebo iným rovnako postihnutým (zariadeniam), skrátka, že na tom sme všetci rovnako," povedal Votoček v Českej televízii. Jeho nemocnica nie je zatiaľ naplnená úplne na sto percent, avšak vo chvíli, kedy to nastane, bude to riešiť napríklad prístelkami.

V Česku je aktuálne najviac pacientov v ťažkom stave od vypuknutia pandémie. Z nemocníc po celej krajine ich hlásia viac ako 1 220.

Chýba jednotné odporúčanie

To, že je nemožné prevážať pacientov inam, je podľa Votočka čerstvá vec, zatiaľ neoficiálna, ktorú sa lekári dozvedeli vo štvrtok. "Inými slovami každá nemocnica sa musí postarať o každého pacienta s covidom, ktorý do nej príde, a poradiť si s tým," dodal.

Nemocnica Slaný zatiaľ čaká na oficiálne vyjadrenie. Nie je ani jasné, v akom časovom horizonte ho očakávať. Problém riaditeľ nemocnice vidí naviac aj v tom, že oficiálne vyjadrenia prichádzajú vždy vtedy, keď už je neskoro.

Podľa Votočka by v Česku malo zaznieť národné odporúčanie, ako v týchto prípadoch postupovať. "Intenzívne lôžka máme všetky plné. Na to, aby sme urobili ďalšie covidové oddelenia, v túto chvíľu nie sme pripravení. Na druhú stranu túto možnosť nevylučujem, to budú musieť zrejme vyriešiť všetky nemocnice," okomentoval stav riaditeľ, podľa ktorého je situácia momentálne najhoršia za celú dobu.

Nový vrchol ešte len príde

Nový vrchol koronavírusovej epidémie v Česku však podľa neho ešte len príde. "A nebude to vôbec príjemné pre verejnosť, politikov, ale najmenej to bude príjemné práve pre zdravotníkov, ktorí budú musieť robiť bolestivé a zraňujúce rozhodnutia," dodáva.

Tiež napríklad primár na ARO Nemocnice Jindřichův Hradec Vít Lorenc vo štvrtok vyhlásil, že zariadenie je, čo sa týka intenzívnej starostlivosti, na hrane a bolo by pre neho už veľmi ťažké prijať pacientov z iného kraja.

​Podobná správa prišla už v stredu večer z brnianskej Nemocnice svätej Anny: kapacita pre pacientov z iných krajov je plná a už z iných zariadení ľudí neprijíma. Ešte v utorok nemocnica prijala pacienta z trutnovskej nemocnice v ťažkom stave na umelej pľúcnej ventilácii.

Kapacity sa rýchlo plnia

"V tejto chvíli už však nie sme schopní prijímať ďalších pacientov z iných krajov, sme na hranici kapacity JIS lôžok. K dnešku máme už len tri voľné intenzívny lôžka," uviedla hovorkyňa nemocnice Dana Lipovská. Ďalej sú však dvere otvorené pre pacientov z Juhomoravského kraja.

Nemocnice Ústeckého kraja prijímajú z Karlovarského kraja denne už len jednotlivých pacientov. "Vzhľadom k nárastu počtu pacientov v našom kraji sú kapacity pre ďalšiu výpomoc teraz výrazne limitované," doplnil primár kliniky anesteziológie, perioperačnej a intenzívnej medicíny spoločnosti Krajskej zdravotnej Josef Škola.

Hovorca kraja Martin Volf upozornil, že sa kapacity veľmi rýchlo plnia a kraj by bol rád pripravený na situácie, keď sa dosiahne hornej hranice. "Aby sa to nemuselo riešiť, keď situácia nastane," uviedol.

01 - Modified: 2021-01-30 10:08:28 - Feat.: 0 - Title: "Kto prešiel okolo, ten to chytil." Britská mutácia straší české nemocnice 02 - Modified: 2021-02-11 20:19:35 - Feat.: 0 - Title: Českí poslanci neschválili návrh na predĺženie núdzového stavu 03 - Modified: 2021-02-13 16:02:39 - Feat.: 0 - Title: Česko má rokovať o vakcínach bez Únie, extra dodávky ponúka AstraZeneca 04 - Modified: 2021-02-17 13:18:21 - Feat.: 0 - Title: Česko schválilo nádejný liek proti covidu. Pre Slovensko je drahý
01 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 02 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 03 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2024-04-16 11:06:38 - Feat.: - Title: Do Česka dorazilo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu 05 - Modified: 2024-04-15 11:20:56 - Feat.: - Title: Za týždeň pribudlo v Česku 1494 prípadov čierneho kašľa, najviac od začiatku roka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 05:24