MAFRA/Ladislav Křivan
StoryEditor

"Kto prešiel okolo, ten to chytil." Britská mutácia straší české nemocnice

30.01.2021, 11:05
Britská mutácia je aj dôvodom, prečo česká vláda sprísnila protiepidemické opatrenia.

Britská mutácia koronavírusu doslova "odrovnala" pätinu personálu Nemocnice v českom meste Slaný. "Covid sa u nás začal šíriť veľmi agresívne a inak, než sme boli zvyknutí. Bolo to pre nás varovanie, že je niečo zle," popísal pre Lidovky.cz riaditeľ nemocnice Štefan Votoček.

"Predtým sa od jedného nakazeného zdravotníka infikovali jedinci, teraz celý kolektív. Keď to poviem zjednodušene, kto prešiel okolo, ten to chytil," doplnil. Nový a nákazlivejší variant vírusu, ktorú prvýkrát detekovali vo Veľkej Británii, postupuje aj Českom.

Nemocnice preto hľadajú podozrivé vzorky, ktoré následne odosielajú do Národného referenčného laboratória Štátneho zdravotného ústavu.

"Týchto zachytení sú stovky," vyhlásil v piatok minister zdravotníctva Jan Blatný (za ANO). Do dvoch týždňov podľa neho budú k dispozícii relevantnejšie dáta o rozšírení mutácie.

Analyzujú podozrivých

Napríklad v nemocnici Motol vzoriek od začiatku januára vybrali dvanásť, výsledky zatiaľ nepoznajú.

"Národné referenčné laboratórium nám poslalo rady, na základe ktorých máme voliť podozrivé vzorky," povedal Pavel Dřevínek, prednosta tamojšieho Ústavu lekárskej mikrobiológie. Pozornosť si podľa neho zaslúži napríklad mladý pacient, ktorý má vážny priebeh choroby.

To potvrdzuje aj virologička Ruth Tachezy z Prírodovedeckej fakulty UK a Akadémie vied. "Parametrov je približne sedem. Do laboratória sa posielajú rôzne abnormálne prípady, napríklad keď máte vysoko pozitívnu vzorku od pacienta, ktorý nemá žiadne klinické príznaky," uviedla pre Lidovky.cz.

Národné referenčné laboratórium potom podozrivé kusy analyzuje a určí, či skutočne obsahujú britskú mutáciu. Pri takzvanej sekvenovaní vedci podrobne skúmajú genetickú informáciu a hľadajú odchýlku od zvyšku vzoriek.

Podľa SZÚ len sekvenovanie s istotou potvrdí, či vzorka obsahuje mutáciu. Národné referenčné laboratórium v spolupráci s Ústavom molekulárnej genetiky Akadémie vied ich aktuálne sekvenuje 140.

"Nemocnice nás o všetkých vzorkách s podozrením informujú, posielajú však iba vybrané z nich," povedala portálu Lidovky.cz hovorkyňa SZÚ Klára Doláková. Ústav zatiaľ potvrdil britský variant len v trinástich prípadoch, vyšetril ich 355.

Minister upokojuje

Na základe toho minister zdravotníctva Jan Blatný (za ANO) upokojuje, že v Česku neprebieha komunitné šírenie britskej mutácie. To sa však nepáči riaditeľovi slánskej nemocnice, ktorá má v karanténe 80 zdravotníkov z celkových štyroch stoviek.

"Nechápem, prečo to pán minister takto bagatelizuje, akoby chcel chlácholiť verejnosť. Hovorí o jednotkách potvrdených prípadov, to je samozrejme nezmysel. Ľudia sa na mutáciu netestujú, preto ani nemôžu byť medzi potvrdenými," povedal k tomu Votoček. Za príklad uvádza svoju nemocnicu.

"Na sekvenovanie sme odoslali len jeden reprezentatívnu vzorku, pri nej sa britská mutácia potvrdila. Sme však presvedčení o tom, že tento variant u nás prevažuje, je to logické," uviedol šéf nemocnice s odkazom na prudkosť šírenia nákazy medzi personálom.

Nemocnica vzorku poslala do súkromného laboratória, nie do Národné referenčné laboratóriá.

Za sekvenovanie zaplatila 25-tisíc českých korún. To je aj dôvodom, prečo Votoček ďalšie vzorky na podrobné vyšetrenie posielať nebude. A neodošle ich ani do Národného referenčného laboratóriá. "Bolo by to zbytočné, mutáciu tu proste máme," zhrnul.

Podozrivý má prednosť

Blatný pripúšťa, že v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov britská mutácia nahradí kmeň vírusu, s ktorým Európa strávila rok 2020. Je totiž o 40 percent nákazlivejší, a tak ho logicky vytlačí. Hygienici preto nakazených s podozrením na agresívnejší kmeň trasujú prednostne.

"Primárne sa zameriavajú na ich kontakty. V Informačnom systéme infekčných chorôb (ISIN) je informácia o tom, že došlo k podozreniu alebo potvrdeniu tohto variantu. Budeme mať dáta, ako sa mutácia šíri," povedal minister Blatný.

Napríklad Fakultná nemocnica Brno zaznamenala za minulý týždeň zhruba 100 prípadov s podozrením na britskú mutáciu. Od Vianoc ich bolo celkom 183, čo predstavuje priemerne šesť percent pozitívnych zachytení. Fakultná nemocnica Ostrava v stredu odoslala do SZÚ prvých desať vzoriek na sekvenovanie. Obe zariadenia čakajú na overenie.

Fakultná nemocnica v Plzni detekuje podozrenie na britskú mutáciu približne u tretiny ľudí, ktorým PCR metóda ukáže pozitívny výsledok. "Najviac sa zatiaľ vyskytuje vo vzorkách odobratých na odberových miestach, teda z indikácie krajskej hygienickej stanice a praktických lekárov," povedala hovorkyňa nemocnice Gabriela Levorová.

Britská mutácia je aj dôvodom, prečo vláda vo štvrtok sprísnila protiepidemické opatrenia. Po novom sa v hoteloch a penziónoch môžu ubytovať len tí, ktorí budú mať potvrdenie od zamestnávateľa, že sú skutočne na služobnej ceste. Kabinet tak reagoval na to, že na hory jazdili celé rodiny v rámci jednej údajnej "služobky".

Typickým príkladom môže byť Trutnovsko, kde sa nákaza šíri najrýchlejšie zo všetkých regiónov v Česku. Tamojší hygienici uviedli, že za alarmujúcou epidemickou situáciou by mohol byť práve nový zákernejší kmeň z Británie.

"Je potrebné sa pripraviť a reagovať. Keby už prebiehalo komunitné šírenie britskej mutácie, bolo by neskoro. Aj pri rovnakých opatreniach by reprodukčné číslo stúplo nad jednotku, len tým, že sa zmenil vírus," uviedol k novým opatreniam Blatný. Vláda tiež zakázala prevádzku lanoviek a vlekov aj pre peších.

Sprísniť? Nie je príliš ako

"Zmutovaný vírus sa vie lepšie dostať do bunky a rýchlejšie sa na ňu viaže. V dôsledku čoho potom infikovaní rýchlejšie nakazia iného jedinca. Opatrenia, ktoré sa štandardne využívajú, preto nemusia byť dostatočná," vysvetlil pre Lidovky.cz epidemiológ a premiérov poradca Roman Prymula.

Je teda otázkou, či nesprísniť opatrenia v nemocniciach. Vláda obnovila zákaz návštev v zdravotníckych zariadeniach, u personálu je však podľa rezortu zdravotníctva ochrana dostatočná. "Nie je dôvod sa domnievať, že by nemocnice aktuálne opatrenia nedodržiavali, alebo snáď dokonca podceňovali," povedala jeho hovorkyňa Barbora Peterová.

Aj oslovené nemocnice na otázku portálu Lidovky.cz uviedli, že opasky už nie je ako uťahovať. "Protiepidemické opatrenia máme od začiatku pandémie nastavené veľmi prísne. K infekcii pristupujeme s najvyššou mierou obozretnosti," uviedla Petra Petlachová, hovorkyňa Fakultnej nemocnice Ostrava.

Podobného názoru je aj Thomayerova nemocnica v Prahe. "Ak zdravotník pracuje na covidovom oddelení, potom povinne musí nosiť zdravotné pomôcky s najvyššou možnou ochranou. Ide predovšetkým o respirátory typu FFP2/3, ochranný overal, štít a okuliare, dvojité rukavice, plášť, návleky či pokrývku hlavy," povedal jej hovorca Petr Sulek. Aj na necovidovom oddelení zdravotníci používajú ochranný plášť, rukavice a respirátor.

"Nejde už príliš ísť ďalej. Jediná záchrana je očkovanie," súhlasil riaditeľ slanskej nemocnice Votoček. Prvú dávku vakcíny už dostala väčšina jeho zdravotníckeho personálu, druhú dávku zatiaľ polovica.

"Budúci týždeň budeme mať naočkovaných všetkých zdravotníkov. Dúfam teda, že šírenie medzi zamestnancami už končí," dodal s nádejou Votoček. Dobrou správou totiž je, že aj proti britskej mutácii vírusu fungujú vakcíny, ktorými sa v Česku očkuje.

01 - Modified: 2021-01-29 08:20:56 - Feat.: 0 - Title: Ako spoznať nákazu britskou mutáciou. Častejší kašeľ a únava, čuch zostáva 02 - Modified: 2021-01-27 10:03:12 - Feat.: 0 - Title: Britská mutácia udrela na českú nemocnicu: Šíri sa nevídane agresívne, bolo to ako vlna 03 - Modified: 2021-01-29 08:49:17 - Feat.: 0 - Title: Lekár z prvej línie: U nás dominuje česká mutácia, zomrel nám aj mladý pacient bez chronických ochorení 04 - Modified: 2021-01-29 19:00:07 - Feat.: 0 - Title: Česko takmer úplne zatvorí od polnoci hranice pre cudzincov
01 - Modified: 2024-04-15 11:20:56 - Feat.: - Title: Za týždeň pribudlo v Česku 1494 prípadov čierneho kašľa, najviac od začiatku roka 02 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 03 - Modified: 2024-04-11 16:41:10 - Feat.: - Title: Česko identifikovalo vyše milióna kusov munície pre Ukrajinu v krajinách mimo Únie, tvrdí Pavel 04 - Modified: 2024-04-10 19:04:55 - Feat.: - Title: Česko si predstavovalo viac, je to však dobrý základ, tvrdí Rakušan o migračnom pakte 05 - Modified: 2024-04-10 14:55:17 - Feat.: - Title: Česká republika sa musí ospravedlniť opozičnej SPD za spojenie s xenofóbiou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 11:58