StoryEditor

Lovci nacistov našli "Doktora Smrť"

10.07.2008, 00:00

Druhý najhľadanejší nacistický zločinec na svete Aribert Heim je stále nažive. Lovci nacistov ho vypátrali na juhu Čile, kde spokojne žije spolu so svojou dcérou. Centrum Simona Wiesenthala sa pustilo do pátrania po tomto obávanom lekárovi z koncentračného tábora Mauthausen, známom pod prezývkou Doktor Smrť. Za informácie vedúce k jeho zatknutiu vypísalo odmenu 315-tisíc eur, teda takmer desať miliónov korún. Peniaze za jeho dolapenie sľubuje tiež Nemecko a Rakúsko. "Snažíme sa dostať pred súd človeka, ktorý zavraždil stovky nevinných ľudí,“ povedal pre HN šéf Centra Simona Wiesenthala Efraim Zuroff. Ten sa osobne spolu s niekoľkými kolegami vybral do juhoamerickej Patagónie, kde sa bude snažiť Heima vystopovať.

Doktor Smrť
Zuroff neskrýva pri pátraní optimizmus. "V priebehu posledných dní sme dostali vierohodné informácie z dvoch rôznych zdrojov a podľa nich je Heim v Čile. Obe informácie majú veľmi dobrý potenciál,“ povedal Zuroff. Jedným z hlavných dôvodov, prečo sú lovci nacistov presvedčení, že Heim stále žije, je skutočnosť, že jeho deti sa dodnes neprihlásili k jeho tučným bankovým kontám v Berlíne. Na nich je viac ako 1,5 milióna dolárov, teda 29 miliónov korún. Ak by tak chceli urobiť, museli by jeho potomkovia preukázať, že ich otec je skutočne mŕtvy.
Aribert Heim je spolu s Aloisom Brunnerom najhľadanejším nacistom, ktorým sa dodnes darí utekať pred spravodlivosťou. Svoju prezývku Doktor Smrť dostal od väzňov v Mauthausene, kde pôsobil ako lekár SS. Na väzňoch vykonával medicínske experimenty v štýle lekára z Osvienčimu Josefa Mengeleho, známeho ako Anjel smrti. Podľa očitých svedkov vpichoval Heim s obľubou smrtiace injekcie svojim obetiam priamo do srdca. Pomocou injekcií plných jedu, benzínu či vody zavraždil Heim osobne stovky nevinných ľudí. Svedkovia, ktorí prežili holokaust, rozprávajú, ako Heim vykonával operácie a amputácie bez akéhokoľvek umŕtvenia, keďže chcel zistiť, koľko bolesti sú ľudia schopní zniesť. Väčšinu svojich obetí pred smrťou mučil a podľa Zuroffa používal časti ľudských tiel ako dekorácie.
Podľa svedectva jedného väzňa, ktorého oslobodili po vojne z tábora Mauthausen, Heimovi napríklad priniesli na kliniku 18-ročného židovského mladíka so zápalom nohy. Keďže išlo o aktívneho športovca, mladík bol v prekvapivo dobrom stave. Namiesto toho, aby ho ošetril, rozhodol sa Doktor Smrť operovať ho, zobral mu obidve obličky a chlapca vykastroval. Nakoniec nechal vyvariť mladíkovu hlavu, aby si mohol vystaviť jeho lebku. "Jeho zločiny sú dôkladne zdokumentované, keďže si viedol denník, do ktorého si zaznamenal všetky operácie, ktoré vykonal,“ tvrdí Zuroff.

Netvor gynekológ
Po skončení druhej svetovej vojny sa Heim nedostal pred súd, ale roky bez obmedzení praktizoval gynekológiu v nemeckom meste Baden-Baden. Až v roku 1962 náhle zmizol, pretože pravdepodobne dostal tip od informátora, že ho vyšetrujú v súvislosti s vojnovými zločinmi. Jeho stopa sa v 80. rokoch nakrátko vynorila v Latinskej Amerike, keď sa zistilo, že Heim viedol v Argentíne psychiatrickú a gynekologickú kliniku. Ďalší posun prišiel pred tromi rokmi. Zuroffovi sa vtedy podarilo vystopovať Doktora Smrť až do Španielska, odkiaľ sa mu ale podarilo utiecť ešte pred zatknutím.
Na stopu hľadaného esesáka priviedla lovcov nacistov jeho dcéra Waltraud. Zistilo sa, že žije na juhu Čile v prístavnom meste Puerto Montt, na okraji Patagónie. Práve v tejto oblasti sa podľa Zuroffa ukrýva dodnes aj Heim.

Kto je na zozname lovcov nacistov

Alois Brunner
Pravá ruka Adolfa Eichamanna a jeden zo strojcov holokaustu. Je zodpovedný za deportáciu 140-tisíc Židov, z toho desatiny zo Slovenska. Pravdepodobne žije v Sýrii.
Milivoj Asner
Počas vojny bol policajným šéfom v Chorvátsku, má na svedomí smrť stoviek Židov, Srbov a Rómov. Novinári ho minulý mesiac objavili popíjať víno na majstrovstvách Európy vo futbale v Rakúsku.
Ivan Demjanjuk
Zodpovedný za masakry väzňov v koncentračných táboroch Sobibor a Majdanek. Podľa niektorých je Demjanjuk legendárny strážca z tábora Treblinka, prezývaný „Ivan hrozný“. Žije v USA.
Ladislav Nižňanský
Bývalý veliteľ nacistickej bojovej jednotky Edelweiss. Je zodpovedný za vraždy desiatok Židov a Slovákov a partizánov počas druhej svetovej vojny. Žije v Nemecku.

Prečítajte si aj:
Heim musí dostať svoj trest

Šéf Centra Simona Wiesenthala Efraim Zuroff pre HN:

Existuje podľa vás šanca, že sa Aribert Heim postaví pred súd po toľkých rokoch?
Áno, veríme že to je možné. Snažíme sa dosiahnuť spravodlivosť. Usilujeme sa dostať pred súd človeka, ktorý zavraždil stovky nevinných ľudí. Musí za to dostať svoj trest.

Vedeli ste aj v minulosti, kde sa Aribert Heim nachádza?
Informácia o tom, že Aribert Heim je nažive v Čile, nie je žiadna novinka. Informácie o jeho pobyte sme zbierali dlhú dobu. To, že je v Čile, vieme s istotou už najmenej tri roky. Teraz sme rozbehli kampaň, ktorá by mala viesť k jeho dolapeniu.

Celý článok >>

 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:44