StoryEditor

Rusko zľavuje z požiadaviek. Prestalo hovoriť o denacifikácii, tvrdí ukrajinský poradca

04.03.2022, 13:30
Autor:
ČTKČTK
Ukrajinský prezidentský poradca vidí šancu na dohodu o poskytnutí humanitárnej pomoci či vytvorení humanitárnych koridorov do obkľúčených miest.

Rusko si uvedomuje, že vojenskou cestou nedosiahne stanovené politické ciele na Ukrajine, a tak začína postupne zmierňovať svoje požiadavky počas rozhovorov, uviedol dnes poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč.

​Prvé dve kolá rozhovorov medzi ruskými a ukrajinskými vyjednávačmi sa uskutočnili v pondelok a vo štvrtok v Bielorusku, tretie kolo má nasledovať čo najskôr, napísala agentúra Unian.

​"(Rusi) prestali hovoriť o denacifikácii a tak ďalej. A začali hovoriť o mimoblokovom postavení, ale ani na túto tému veľmi netlačili. Reč bola o neprípustnosti rozmiestnenia jednotlivých typov útočných zbraní na Ukrajine," povedal Arestovyč o štvrtkovom rokovaní.

"Teoreticky" sa podľa neho podarilo dohovoriť - či skôr získať súhlas oboch strán - ohľadom poskytnutia humanitárnej pomoci či vytvorenia humanitárnych koridorov vedúcich do obkľúčených ukrajinských miest.

Unian pripomenul, že Rusko požadovalo neutrálne postavenie Ukrajiny mimo vojenských blokov, uznanie separatistickej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky v hraniciach Doneckej a Luhanskej oblasti, denacifikáciu a uznanie anektovaného Krymu za súčasť Ruska.

Ukrajinskí vyjednávači na pondelkové rokovanie, ktoré trvalo šesť hodín, dorazili s požiadavkami okamžitého prímeria a stiahnutia ruských vojsk z ukrajinského územia, žiadnu konkrétnu dohodu sa ale dosiahnuť nepodarilo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiadal, aby Rusko prestalo bombardovať ukrajinské mestá ako predpoklad pre skutočne obsažné rokovania o pokoji zbraní. Ani pri druhom kole rozhovorov ukrajinská delegácia nedosiahla požadované výsledky, a tak bude pokračovať v treťom kole, dodal Unian.

01 - Modified: 2024-04-23 12:21:56 - Feat.: - Title: Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahiahla takmer šesť miliárd frankov 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 03 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 04 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 05 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:01