Reuters
StoryEditor

Sputnik V je po preočkovaní účinný proti mutáciám, hovoria ruskí vedci

27.02.2021, 20:17
Autor:
ČTKČTK
Štúdia mala preukázať, že opakované očkovanie Sputnikom dobre chráni proti mutáciám, a to vrátane tej z Británie a Juhoafrickej republiky.

Ruská vakcína Sputnik V proti covidu-19 vykazuje pri opätovnom očkovaní účinnosť aj proti mutáciám koronavírusu.

S odvolaním sa na ruských vedcov to dnes oznámila agentúra Reuters. Podľa jej zdrojov účinnosť vakcíny preukazujú doteraz vykonané testy.

Reuters píše, že prezident Vladimir Putin v januári nariadil, aby bola do 15. marca preverená účinnosť v Rusku vyrábaných vakcín proti variantom koronavírusu, ktoré sa šíria vo svete.

"Nedávna štúdia ruského Gamalejovho strediska preukázala, že opakované očkovanie Sputnikom V dobre chráni proti mutáciám nového koronavírusu, a to vrátane tej z Británie a Juhoafrickej republiky," citoval Reuters Denisa Logunova, ktorý je zástupca riaditeľa tohto pracoviska, kde bola vakcína Sputnik V vyvinutá.

Výsledky štúdie majú byť v blízkej dobe zverejnené, dnešné oznámenie Logunova je prvé, ktoré naznačuje účinnosť ruskej vakcíny proti obávaným variantom. Žiadne ďalšie podrobnosti nie sú zatiaľ známe.

Sputnik V rovnako ako látka vyvinutá napríklad firmou AstraZeneca sú vektorové vakcíny, ktoré používajú iný oslabený nepatogénny vírus na vyvolanie imunitnej reakcie.

V prípade Sputnika V sa pri opätovnom očkovaní používa rovnaký adenovirový vektor. Podľa Logunova opätovné očkovanie neovplyvňuje účinnosť preparátu, ktorý sa aplikuje v dvoch dávkach.

Niektorí vedci poukazujú na riziko, že organizmus môže vytvoriť imunitu na vektor, teda oslabený nepatogénny vírus, pretože ho bude považovať za votrelca a bude sa snažiť ho zneškodniť.

Vedci, ktorí vyvinuli Sputnik V, ale nesúhlasia s tým, že by to mohlo pôsobiť problém. "Myslíme si, že vektorové vakcíny sú pre budúce očkovanie lepšie než tie založené na inej báze," povedal Logunov.

Povedal, že vedci zistili, že protilátky špecifické pre vektory a použité v očkovacej látke, ktoré môžu vyvolať reakciu zameranú proti vektoru a oslabiť účinnosť vakcíny, "do 56 dní" vymiznú.

Tento poznatok je založený na teste vakcíny proti ebole, ktorú toto ruské pracovisko vyvinulo v minulosti a rovnakú metódu potom použilo pri vývoji Sputnika V.

Vektorová imunita nie je nová téma, ale začalo sa o nej znovu diskutovať v súvislosti s tým, že niektoré farmaceutické firmy vrátane Johnson & Johnson počítajú s tým, že sa ľudia budú musieť proti covidu-19 očkovať pravidelne podobne ako proti chrípke, aby sa bránili pred novými variantmi koronavírusu.

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 03 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 04 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 05 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:56