StoryEditor

Útok sa blíži, tvrdí turecký premiér

Turecká armáda opäť strieľala na kurdských separatistov. Delostrelectvo sa zameralo na pohraničný priechod na severe Iraku, podľa miestnych médií však turecké vzdušné sily ostreľovali aj kurdské dediny.
Invázia sa údajne blíži
To však vláda autonómneho irackého Kurdistanu poprela. Podľa jej hovorcu Džamala Abdullaha dva vrtuľníky, ktoré prelietali nad dedinou Zacho na severe Iraku, vypustili len svetlice, nešlo však o nálet.
Iracký plukovník Husajn Támir, ktorý velí pohraničným hliadkam na hraniciach s Tureckom, tvrdil, že turecké vrtuľníky pred svitaním tieto dediny bombardovali. Útok údajne smeroval proti dedinám Nazdori, Kašaní a Baašíš. Bombardovanie podľa neho trvalo polhodinu, nevyžiadalo si obete.
Kurdskí povstalci zo svojich základní v severnom Iraku pravidelne ohrozujú Turecko ozbrojenými útokmi v rámci boja za autonómiu. Turecká vláda získala v polovici októbra súhlas parlamentu v prípade nevyhnutnosti zaútočiť na Kurdov.
Delostrelectvo zaútočilo práve deň po tom, čo premiér Recep Tayyip Erdogan oznámil, že termín cezhraničnej vojenskej operácie sa priblížil. Podľa niektorých tureckých médií bola na to armáda pripravená už minulý týždeň v piatok.
Americká podpora
Podľa analytika Michala Thimu to môže byť v najbližších dňoch aj vzhľadom na blížiacu sa zimu, ktorá býva v tej oblasti krutá. "Predpokladám, že to môže byť čoskoro, čo nevylučujú ani tureckí predstavitelia. Nemyslím si, aby turecká armáda vo veľkom počte a na dlhé obdobie vnikla do Iraku. Skôr to bude vyslaná pozemná armáda alebo výsadkové jednotky, ktoré sa po zničení cieľa vrátia domov," povedal Thim.
Išlo tiež o prvý vojenský zásah Ankary proti Strane kurdských pracujúcich (PKK) od Erdoganovej schôdzky s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom na začiatku mesiaca vo Washingtone. Bush síce potvrdil americkú podporu Turecku v jeho postupe proti kurdským separatistom, súčasne Ankaru vyzval k najvyššej zdržanlivosti.
Podľa tureckého ministra obrany Vecdiho Gönüla pripravili kurdskí povstalci pri ozbrojených zrážkach v provincii Sirnak na juhovýchode krajiny o život najmenej štyroch ľudí. Sú to prvé obete od 7. novembra, keď v prestrelkách prišiel o život jeden vojak a traja kurdskí separatisti.
Podľa Thima by prípadná turecká invázia nevyvolala väčší konflikt medzi Irakom a Tureckom. "Samotná PKK nemá silu na to, aby Irak destabilizovala. Skupina je v Iraku skôr tolerovaná ako podporovaná." PKK označil za škodlivú teroristickú organizáciu aj samotný iracký premiér Núrí al-Málikí. Irak sa tiež rozhodol zavrieť kancelárie zakázanej PKK a znemožniť jej ďalšie pôsobenie na svojej pôde.
Na turecko-irackej hranici je teraz sústredených približne 100-tisíc tureckých vojakov. PKK má v horách na severe Iraku viac ako tritisíc bojovníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:07