TASR/AP
StoryEditor

Brazíliu straší smrteľnejšia amazonská mutácia. Prezident vyzýva ľudí, aby "nefňukali"

06.03.2021, 17:38
Milióny Brazílčanov v tejto ťažkej chvíli pobúrili výroky tamojšieho krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara

Brazília prechádza najtemnejšími dňami covidovej epidémie. Prezident Jairo Bolsonaro v čase, keď sa brazílske zdravotníctvo rúti do kolapsu, vyzýva obyvateľov, aby "prestali skučať".

Potom, čo v apríli minulého roku nemocnice v brazílskom meste Manaus museli prestať prijímať nových pacientov a úrady nechali na miestnom cintoríne vyhĺbiť masové hroby, zdalo sa, že nič podobné sa už nemôže opakovať. Chyba: v posledných dňoch situácia eskaluje podobným spôsobom.

A to napriek tomu, že podľa vedeckých výskumov v metropole brazílskej Amazónie počas prvej vlny epidémie prekonali nákazu najmenej dve tretiny obyvateľov.

Doteraz sa malo sa za to, že manauská populácia dosiahla tzv. kolektívnu imunitu a je v relatívnom bezpečí.

Smrteľnejšia mutácia

Lenže v Brazílii teraz vyčíňa nová mutácia vírusu, vedcami označovaná ako P.1, a zdá sa, že je ľahšie prenosná a oveľa smrteľnejšia než základný kmeň.

Smrtiaca môže byť údajne aj pre ľudí, ktorí si už nákazou prešli. A podľa niektorých teórií mutácia P.1 pochádza práve z mesta Manaus.

V posledných dňoch čísla nákazy vystúpili do rekordných výšin v celej Brazílii. Denne teraz v krajine na covid-19 zomiera viac ako 1500 ľudí.

Aj pri prepočte na milión obyvateľov ide o vysoké čísla, hoci zostávajú o niečo nižšie ako v najzasiahnutejších krajinách Európy.

Dochádza kyslík aj lôžka

Lenže brazílske zdravotníctvo nie je zďaleka tak výkonné ani technicky vybavené ako systémy v bohatých európskych štátoch. A tento deficit je teraz potrebné poznať.

V mnohých častiach rozľahlej Brazílie už došli lôžka, kyslík aj personál a mnoho pacientov podľa televízie BBC zomrie skôr, než sa pre nich nájde miesto a adekvátna starostlivosť.

Milióny Brazílčanov v tejto ťažkej chvíli pobúrili výroky tamojšieho krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý v stredu vyhlásil, že je potrebné "prestať fňukať a skučať" a tých obyvateľov, ktorí z obáv pred vírusom zostávajú doma, vyzval, aby sa vrátili do práce.

"Bez práce a bez príjmov sme odsúdení k chudobe a čakajú nás nepokoje a rabovanie," zopakoval podľa denníka Correia Braziliense Bolsonaro svoj narativ, ktorého sa drží od začiatku epidémie: že uzatváranie ekonomiky kvôli obavám z pandémie nakoniec spôsobí viac nešťastia než vírus samotný.

Bary na Copacabane zavreli

Zďaleka nie všetci brazílski politici však prezidentove názory zdieľajú a kritická situácia posledných dní opäť ozrejmila spor medzi Bolsonarem a väčšinou guvernérov brazílskych spolkových štátov. Tí majú značné právomoci zahŕňajúce aj zdravotníctvo.

Až do začiatku marca bola vo väčšine brazílskych štátov protivírusové opatrenia buď len veľmi mierne, alebo dokonca žiadne.

Obchody i reštaurácie zostávali otvorené, nosenie rúšok bolo nanajvýš odporúčané. To sa v posledných dňoch mení. Niektorí guvernéri zaviedli prísnejšie reštrikcie a Bolsonarovi nemôžu prísť na meno.

Napríklad João Doria, guvernér najľudnatejšieho štátu São Paulo, označil prezidenta v rozhovore pre server BBC za "blázna, ktorý doviedol krajinu na pokraj kolapsu".

Brazília teraz podľa neho musí bojovať s dvojitým nepriateľom. "Tým prvým je vírus, druhým Jair Bolsonaro," povedal guvernér.

V štáte São Paulo sú od soboty zatvorené všetky obchody okrem tých predávajúcich tovar nevyhnutný pre život.

Brzdiť začal aj tretí najľudnatejší štát Rio de Janeiro, kde zatiaľ aspoň obmedzili otváraciu dobu reštaurácií a barov a vyhlásili zákaz vychádzania. Došlo dokonca aj na jednu z brazílskych ikon: zatvoriť musia stánky a predajne občerstvenia na plážach vrátane slávnej Copacabany v Rio de Janeiro. Brazíliu každopádne čakajú kritické dni.

01 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 02 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi 03 - Modified: 2024-03-27 20:55:25 - Feat.: - Title: Macron podporil plán Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon 04 - Modified: 2024-03-27 12:55:54 - Feat.: - Title: Brazília potvrdila predvolanie maďarského veľvyslanca v Bolsonarovej kauze 05 - Modified: 2024-03-27 08:53:36 - Feat.: - Title: Brazília a Francúzsko ohlásili plán za jednu miliardu eur pre amazonský prales
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:52