Olivier DassaultReuters
StoryEditor

Pri havárii vrtuľníka zahynul francúzsky miliardár a politik Olivier Dassault

07.03.2021, 19:25
Autor:
ČTKČTK
Minulý rok časopis Forbes zaradil Oliviera Dassaulta na 361. priečku v rebríčku najbohatších ľudí na svete.

Francúzsky miliardár a poslanec Olivier Dassault dnes prišiel o život pri havárii vrtuľníka v blízkosti letoviska Deauville v Normandii na severozápade krajiny.

S odvolaním sa na parlamentné zdroje a vyšetrovateľov to uviedla agentúra AFP. "Olivier Dassault miloval Francúzsko. Bol kapitánom priemyslu, poslancom, miestnym radným, dôstojníkom v zálohe vojenského letectva. Za svojho života neustále slúžil vlasti a uplatňoval pri tom svoje prednosti. Jeho náhla smrť je veľkou stratou. Myšlienkami sme s jeho rodinou a jeho blízkymi," napísal na Twitteri prezident Emmanuel Macron.

Olivier Dassault bol synom priemyselníka Serga Dassaulta, ktorý zomrel pred tromi rokmi ako jeden z najbohatších Francúzov, a vnukom Marcela Dassaulta, známeho konštruktéra a výrobcu lietadiel.

Vlani ho časopis Forbes zaradil na 361. priečku v rebríčku najbohatších ľudí na svete, spolu s jeho dvoma bratmi a sestrou. Imanie každého súrodenca Forbes odhadol približne na päť miliárd eur.

Olivier Dassault, ktorý bol vojenským pilotom a mal aj doktorát z informatiky, pôsobil aj v politike - najprv na parížskej radnici, neskôr vo francúzskom parlamente.

Kvôli hrozbe konfliktu záujmov svojho času odstúpil z pozície šéfa dozornej rady v skupine Dassault. Do rodinného impéria patrí výrobca lietadiel Dassault Aviation alebo softvérová spoločnosť Dassault Systemes. K jeho vášňam patrila hudba a fotografovanie, bol autorom 13 publikácií.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:35