Reuters
StoryEditor

Sputnik V stále viac preniká na európsky trh, vyrábať sa bude v Taliansku

09.03.2021, 11:51
Autor:
ČTKČTK
Podmienkou je, že ruská vakcína bude v Európskej únii schválená.

Taliansko sa dohodlo s Ruskom, že bude vyrábať ruskú vakcínu Sputnik V, distribuovať ju však začne, až preparát schváli Európska agentúra pre lieky (EMA). O dohode informovala taliansko-ruská obchodná komora. Podľa talianskej tlačovej agentúry AGI ide o prvú takúto dohodu v Európe.

Ak nebude jasný dôkaz o bezpečnosti Sputnika, nebudú ním chcieť ambulantní lekári očkovať, hovorí v HNtelevízii prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Zuzana Dolinková:

​Ruskú vakcínu proti covidu-19 by mala vyrábať taliansko-švajčiarska farmaceutická spoločnosť Adienne Pharma & Biotech, a to v dvoch závodoch v Taliansku, okrem iného v Lombardii na severe krajiny.

​Druhý závod agentúra AGI nešpecifikovala, uviedla len, že je v strednom Taliansku. Firma oznámila, že je schopná od tohtoročného júla do januára 2022 dodať desať miliónov dávok vakcíny. S jej distribúciou začne, až keď získa Sputnik certifikáciu EMA.

Európska únia zatiaľ schválila nasadenie troch očkovacích látok proti covidu-19, a to od spoločností Pfizer / BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Kvôli ich nedostatku a zníženiu pôvodne dohodnutých dodávok niektoré krajiny EÚ začali rokovať o dodávkach iných vakcín, vrátane ruskej či čínskej. Týmito vakcínami sa bežne očkuje napríklad v Latinskej Amerike.

Minulý mesiac napríklad Maďarsko začalo ako prvá krajina EÚ očkovať vakcínou od čínskeho výrobcu Sinopharm aj ruskou vakcínou Sputnik. Aj Slovensko doviezlo tento mesiac prvé dodávky ruskej vakcíny, čo ale spôsobilo roztržku vo vládnej koalícii. Očkovať sa ňou nezačalo.

​O dodávku Sputnika požiadal Rusko aj český prezident Miloš Zeman, ktorý vyhlásil, že by mu na jej uplatňovanie stačila certifikácia českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Predsedníčka správnej rady EMA Christa Wirthumerová-Hocheová v nedeľu vyzvala členské štáty Európskej únie, aby neschvaľovali núdzové nasadenie ruskej vakcíny Sputnik V vo svojich krajinách, kým EMA sama dostatočne neposúdi jej bezpečnosť a efektivitu.

Odborný časopis Lancet tento rok na začiatku februára zverejnil štúdiu, podľa ktorej účinnosť ruskej vakcíny v tretej a poslednej fáze klinických testov dosiahla 91,6 percenta. Podľa štúdie neboli zaznamenané ťažké vedľajšie účinky lieku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. máj 2024 04:31