TASR/AP
StoryEditor

USA sa v hodnotení demokracie výrazne prepadli, lepšie je na tom aj Slovensko

24.03.2021, 15:01
Autor:
ČTKČTK
USA citeľne zaostávajú za inými západnými krajinami.

Spojené štáty spadli na doteraz najnižšiu priečku v rebríčku politických práv a občianskych slobôd, ktorý zostavuje mimovládna organizácia Freedom House.

Za posledné desaťročie sa ich hodnotenie na škále od jedna do 100 znížilo o 11 bodov, a dostali sa tak na úroveň krajín ako Panama, Rumunsko alebo Chorvátsko, píše sa v novej správe organizácie.

Česko a Slovensko sú na tom podľa hodnotenia Freedom House lepšie než USA.

Spojené štáty majú teraz 83 bodov, zatiaľ čo v roku 2010 to bolo 94. Citeľne tak zaostávajú za inými západnými krajinami, napríklad za Nemeckom (94 bodov), Britániou a Rakúskom (93 bodov) i Českom (91 bodov) a Slovenskom (90 bodov) .

Nezvyčajný pád

Najlepšie si vedú Nórsko, Fínsko a Švédsko, ktoré majú plné hodnotenie, teda sto bodov.

"Spadnúť o 11 bodov je nezvyčajné, zvlášť pre ustanovenú demokraciu, pretože tie sú väčšinou v našich hodnoteniach stabilnejšie," povedala denníku The Guardian viceprezidentka organizácie Freedom House pre výskum Sarah Repucciová.

"Je to významné pre Američanov a je to významné pre svet, pretože Spojené štáty sú výraznou, viditeľnou demokraciou, takú, na ktorú sa z mnohých dôvodov upierajú zraky," dodala.

Dôvody poklesu

Pokles má niekoľko dôvodov. Freedom House poukazuje napríklad na nerovný prístup amerického trestného systému k príslušníkom etnických menšín či na obmedzenia, ktoré zasahujú do ich volebných práv.

Americká verejnosť podľa správy tiež stráca dôveru vo vládu kvôli rastúcemu vplyvu bohatých na americký politický proces.

Freedom House tiež poukazuje na extrémnu manipuláciu s volebnými obvodmi. Ich tvar v USA väčšinou navrhujú straníckej komisie, ktoré často volia ich hranice tak, aby maximalizovali vlastné volebné zisky.

Takzvaný gerrymandering má podľa organizácie "najviac zničujúci a radikalizujúcí vplyv na americkú politiku".

Nemožno ich rýchlo napraviť

Všetky faktory prispievajúce k poklesu v rebríčku sú podľa organizácie Freedom House dlhodobé a nemožno ich rýchlo napraviť. "Boli zosilnené počas Trumpovej administratívy a v niektorých prípadoch ich tá administratíva aj zneužívala," uviedla Repucciová. "Zmenou prezidenta však nezmizne," dodala.

Správa prichádza s tromi odporúčaniami na vylepšenie americkej demokracie. Je podľa nich potrebné odstrániť volebné prekážky, ktorým čelia niektoré skupiny obyvateľov USA, zmierniť vplyv peňazí na politiku a ustanoviť nezávislú komisiu, ktorá by mala na starosť vymedzovanie volebných obvodov.

Denník The Guardian pripomína, že sa demokrati všetkým trom návrhom venujú vo svojej rozsiahlej volebnej reforme, ktorú teraz posudzuje Senát.

"Američania by to mali brať ako varovanie. Americká demokracia je stále silná a naďalej sa môže mnohým pýšiť, najmä silou svojich inštitúcií a tým, ako je miestna populácia schopná sa zmobilizovať. Myslím, že sa tieto problémy dajú vyriešiť, a to by malo ľudí povzbudiť " poznamenala Repucciová.

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 04 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:55