StoryEditor

Víťazstvo Nikoliča by znamenalo izoláciu Srbska na Balkáne

12.05.2008, 00:00

Tieto predčasné voľby sa dajú označiť za najdôležitejšie od pádu režimu Slobodana Miloševiča. Prečo sú pre Srbsko také kľúčové?
Najdôležitejšia vec, o ktorej sa rozhoduje je, či Srbsko pôjde po ceste do Európskej únie. Najrozhodujúcejšia otázka je naša európska budúcnosť, aj keď sa veľa hovorilo i o Kosove. Práve na otázke EÚ sa rozbila minulá koalícia, pretože už neexistoval konsenzus.
 
Takže Kosovo nie je až takou horúcou témou, ako sa prezentuje?
Nikto zo Srbov nereagoval na odtrhnutie pozitívne, ale myslím si, že tento problém bol zneužitý na to, aby politici znemožnili Srbsku pokračovať v integračnom procese. My si myslíme, že Srbsko nemá lepšiu alternatívu ako integráciu do EÚ. Kosovo je však stále emocionálny problém.
 
Srbsko nedávno podpísalo stabilizačnú a asociačnú dohodu s EÚ, ktorá mala byť aj motiváciou pre ľudí, aby volili proeurópske sily. Pomohlo to?
Dohoda určite prinesie výhody pre ľudí. Podpísala sa za predpokladu, že ovplyvní ešte časť nerozhodnutých voličov pre proeurópske sily.  Podľa prieskumov to však ovplyvnilo len malé percento ľudí.
 
Tento krok teda až tak nezabral a v prieskumoch viedol nacionalista Tomislav Nikolič. Ako by vyzeral scenár vývoja v Srbsku po jeho víťazstve?
Je to síce silná strana, ale nikdy nebola v pozícii, aby vytvorila vládu, ani teraz nemôžu vládnuť sami. Nevieme, aké je konečné rozhodnutie ostatných dôležitých strán, ktoré boli proeurópske. Ešte nepovedali svoje rozhodnutie o možnej koalícii. Je možné, podľa rétoriky, ktorú vedú demokrati premiéra Vojislava Koštunicu, že by mohli vládnuť s Nikoličom. V takom prípade vidíme my všetci, ktorí sme bojovali proti Miloševičovmu režimu, vývoj dosť čierno, aj preto, že títo radikáli boli v jeho vláde a dnes na to mnohí zabúdajú. To by znamenalo izoláciu v regióne, kde už niektoré krajiny vstúpili do únie, alebo sú na ceste tam.
 
Myslíte si, že by sa Srbsko otočilo smerom k Rusku?
Radikáli to vravia. Ekonomicky ani jedna strana nie je proti. Ale politicky by to naozaj bol nezmyselný krok.
 
Mohol by Koštunica v koalícii s radikálmi vyhrotiť radikálne tendencie?
Jeho rétorika je taká, že sme za EÚ, ale za podmienky, aby Srbsko prijali s Kosovom. Žiadajú niečo, čo EÚ nemôže vyriešiť a nie je to v jej kompetenciách, ale na členských štátoch, a mnohé už Kosovo uznali.  Koštunica kladie nemožné požiadavky.
 
Hrozí v prípade tejto vládnej konštelácie naozaj vyhrotenie napätia v regióne?
Nie je ľahké to predpovedať. Radikáli boli súčasťou Miloševičovej vlády. Nemyslím si, že by naozaj došlo k vojne, ale určité napätie by bolo.
 
Vyriešia voľby problém stability, keď prezident Tadič bude mať proeurópsku politiku?
Možno nie. Mohli by dôjsť aj k tomu, že budú ďalšie prezidentské voľby. Ale my stále veríme v optimistický záver. Pretože väčšina obyvateľov stále dúfa, že Európa je pre Srbov dobrá cesta. Verím, že Srbi ukážu zrelosť. Toto sa snažíme pripomínať politickým elitám, ktoré spochybňujú EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:28