StoryEditor

Nad Severným pólom budú päť dní lietať jadrové bombardéry

15.08.2007, 08:16
Autor:
SITASITA

Ruské strategické bombardéry začali v utorok päťdňové cvičenie nad Severným pólom. Bojové lietadlá, ktoré dokážu niesť jadrové zbrane, budú precvičovať odpaľovanie rakiet s plochou dráhou letu, navigáciu v polárnej oblasti a dopĺňanie paliva vo vzduchu. Informovalo o tom ruské armádne letectvo. Na cvičeniach sa zúčastňuje približne 20 ruských lietadiel vrátane ďalekonosných bombardérov TU-95, strategických nadzvukových bombardérov TU-22 a štvormotorových lietadiel na dopĺňanie paliva.
Letecké manévre sa konajú takmer týždeň po tom, ako ruské strategické bombardéry TU-95 preleteli ponad Tichý oceán a priblížili sa niekoľko sto metrov k americkej vojenskej základni na ostrove Guam. Týždeň predtým Moskva symbolickým krokom potvrdila svoje územné nároky na Severný ľadový oceán, keď ruská expedícia po dosiahnutí Severného póla vztýčila na morskom dne štátnu vlajku. Vojenské manévre nad Severným pólom sú podľa pozorovateľov zatiaľ posledným podujatím zo série aktivít Moskvy na demonštráciu svojej moci.
Podľa nemenovaného príslušníka ruského letectva sa očakáva, že počas manévrov dajú o sebe vedieť americké stíhačky. Podľa neho je bežným zvykom pre vojenských pilotov vidieť počas manévrov cudzích pilotov, ktorí k nim prídu, aby sa pozdravili. "Spojené štáty vedia o našom cvičení," dodal zdroj.
20. júla britské a nórske stíhačky opakovane vzlietli nad Severné more potom, ako Nórsko niekoľkokrát zaznamenalo ruské bombardéry v "nezvyklom" zemepisnom pásme medzi jeho vzdušným priestorom a Britániou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 20:29