TASR/AP
StoryEditor

Prvotné nadšenie vystriedalo rozčarovanie. Skúšobné uvoľňovanie v Nemecku sa zadrháva

31.03.2021, 14:48
Autor:
ČTKČTK
Počty nakazených v Nemecko rýchlo rastú.

Vybrať si v obchode nové oblečenie, pozrieť si v kine film či posedieť na terase kaviarne sa po mesiacoch lockdownu kvôli pandémii covid-19 môže zdať ako nedostihnuteľný sen.

V niektorých nemeckých regiónoch sa však tento sen stal realitou. Ku skúšobnému otváraniu, ktoré je podmienené každodenným testovaním, sa medzitým pridáva čoraz viac miest.

Prvotné nadšenie však pomaly strieda rozčarovanie, pretože aj tu počty nakazených ako vo zvyšku Nemecka rýchlo rastú.

Brandenbursko plány pozastavuje a Sársko zvažuje odklad. Uvoľňovanie sa zadrháva aj v juhonemeckom Tübingene, ktorý bol považovaný od začiatku za vzor úspešného riadenia pandémie.

Testovanie koronavírus nezastaví

Testy, povinné rúška a dodržiavanie odstupu ako podmienky pre uvoľnenie mnohí kritici skúšobných projektov nepovažujú za návrat k voľnosti, pretože sloboda je draho vykúpená obmedzeniami.

Ďalší kritici zase považujú uvoľňovania pomerov za hazard s ľudskými životmi, pretože samotné testovanie koronavírus nezastaví. Takýto názor zastáva vládny sociálnodemokratický poslanec a epidemiológ Karl Lauterbach, ktorý je známym zástancom razantných opatrení.

"Ani Tübingen to nezvláda," napísal Lauterbach pred týždňom na twitteri, za čo sa mu od predstaviteľov mesta dostalo kritiky, že nerozlišuje epidemickú štatistiku medzi mestom Tübingen a rovnomenným okresom, kde počet prípadov výrazne vzrástol.

Lauterbach sa však odradiť nenechal a prirovnávanie testov k alternatíve lockdownu označil za zbožné želanie. "Je to úplne rovnaké, ako by ste chceli schudnúť tým, že budete jesť," varoval.

Ľudia už pravidlá nedodržiavajú

Lekárka Lisa Federleová, ktorá je autorkou takzvanej tubingenskej cesty, teraz priznáva, že infekčné čísla rastú aj v Tübingene. V rozhovore s televíziou NTV zároveň poukázala na súvislosť s tým, že obyvatelia už na pravidlá nedbajú.

"Dôležitým poznatkom je, že celkové čísla rastú aj u nás v Tübingene. Ďalším dôležitým zistením je, že časť ľudí už pravidlá skutočne nedodržiava. Bola som v meste a videla, že mnoho ich nenosí rúška a že nezachovávajú rozostupy," povedala Federleová. "To znamená, že musíme prikročiť k prísnejším kontrolám a takisto k ďalším obmedzeniam," poznamenala.

Na otázku, či by mohol byť tübingenský experiment nakoniec pozastavený, odpovedala, že to je možné. "Samozrejme, že to tak môže skončiť. Som lekárka a nie podnikateľka, takže pre mňa je najdôležitejšia ochrana ľudí," vysvetlila.

V meste je teraz sedemdňový priemer zhruba 80 nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov, pred dvoma týždňami bol ešte pod dvadsiatkou.

V celom okrese Tübingen činí táto hodnota 110, čo je síce menej ako celonemecký priemer 132,3 prípadu, aj tak to však spĺňa podmienku pre zatiahnutie núdzovej brzdy. Toto automatické opatrenie, ku ktorému však mnohé spolkové krajiny napriek nesúhlasu kancelárky Angely Merkelovej nechcú prikročiť, počíta s obnovou prísneho lockdownu, kedy zostanú otvorené len obchody predávajúce tovar dennej potreby a kaderníctva.

Výrazne úspešnejšie si vedie okres Böblingen, ktorý susedí s okresom Tübingen. Böblingen stavil na čo najširšie testovanie na území celého okresu, nie len v meste.

Okres Böblingen začínal s piatimi strediskami, ktorých počet teraz prekračuje štyri desiatky, kde sa ľudia môžu zdarma dvakrát týždenne otestovať.

"Zatiaľ sme vykonali 60-tisíc testov, z ktorých asi 300 bolo pozitívnych. Môže sa to zdať málo, ale keď si uvedomíte, že je to 300 prípadov, keď sme prerušili reťazec šírenia nákazy, tak to nie je vôbec zlé," povedal v utorok novinárom Roland Bernhard, ktorý okres vedie. Sedemdňový priemer tu činí 63 prípadov na 100-tisíc obyvateľov, čo mnohí spájajú s tým, že okres ešte s otváraním nezačal.

Bavorsko chce modelové projekty obmedziť

Nepriaznivý epidemický vývoj v Nemecku medzitým ovplyvňuje skúšobné projekty v iných regiónoch. Saský krušnohorský okres Erzgebirgskreis odložil na neurčito skúšobné otvorenie hotelov a reštaurácií v Oberwiesenthal na hraniciach s Českom. Otvorenia, ktoré bolo naplánované na 1. apríla, sa chcelo zúčastniť 60 podnikateľov.

Bavorsko, ktoré vďaka konzervatívnemu premiérovi Markusovi Söderovi patrí k zástancom prísnejších opatrení, chce modelové projekty obmedziť len na regióny so sedemdňovým priemerom nižším ako 150 nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

Bavorský minister zdravotníctva Klaus Holetschek z výberu vylúčil tiež všetky mestá nad 100-tisíc obyvateľov, čo tvrdo kritizoval sociálnodemokratický starosta Mníchova Dieter Reiter. "Pri najlepšej vôli tomu nerozumiem," povedal s tým, že test musí zahŕňať čo najširšiu vzorku.

Pokusným laboratóriom sa chcela začiatkom apríla stáť celá spolková krajina Sársko. Krajinská vláda však teraz nevylúčila, že projekt kvôli tretej vlne pandémie odloží. Brandenbursko už svoje plány pozastavilo.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn sa však k skúšobným prevádzkam stavia ústretovo, zároveň však upozorňuje, že testy nie sú spásou. "Je to len jeden zo základných kameňov boja s pandémiou," povedal v utorok na on-line stretnutí. Za trvalé riešenie považuje očkovanie.

01 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 02 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 04 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:36