Reuters
StoryEditor

Očkovacia turistika. Cestovky z Turecka a Nórska chystajú zájazdy do Moskvy za Sputnikom

01.04.2021, 18:31
Autor:
ČTKČTK
Mnohé európske krajiny sa stretávajú s nedostatkom vakcín a očkovanie proti covidu-19 je tam tak veľmi pomalé.

Niektoré turecké cestovné kancelárie pripravujú zájazdy do Ruska, spojené s očkovaním ruskou vakcínou Sputnik V proti covidu-19. Informoval o tom dnes turecký denník Hürriyet s tým, že organizátori takých zájazdov majú dohodu priamo s jednou z moskovských kliník.

Nemecká Deutsche Welle (DW) v stredu napísala, že turistické cesty za očkovaním do Ruska chystá tiež cestovná kancelária z Nórska.

DW však doplnila, že ruské úrady takéto zájazdy nepovoľujú. Avšak hovorca Kremľa pred niekoľkými dňami pripustil, že vláda by tento typ ciest mohla zvážiť, dodal však, že "absolútnou prioritou" je teraz očkovanie obyvateľov Ruska.

"Máme dohodu s klinikou v Moskve. Zájazd zahŕňa letenku, náklady na vakcínu a štyri noci ubytovania, celkom za 1099 eur," citoval denník Hürriyet zástupcu jednej z cestoviek.

Dodal, že cena zahŕňa dve cesty na obidve potrebné dávky vakcíny. Okrem očkovania sa turisti pozrú okrem iného do Kremľa a navštívia hrob tureckého básnika Nazima Hikmeta, ktorý zomrel v roku 1963 v moskovskom exile.

Prevádzkovateľ tureckej cestovné kancelárie, ktorú však denník nemenoval, si myslí, že zdravotnícku turistiku ruské zákony nezakazujú a že stačí dohoda s danou klinikou.

Portál nemeckej televízie DW v stredu napísal, že zájazdy do Ruska s očkovaním chystá aj nórska cestovná kancelária World Visitor.

Cena za dve jednodňové cesty do Moskvy s návštevou pamätihodností a očkovaním má stáť od 1200 do 3000 eur. DW tiež uviedla, že prostredníctvom nórskej cestovky sa už budúci týždeň do Moskvy chystajú prví nemeckí turisti. Avšak podľa DW sú ruské hranice pre turistov z väčšiny krajín EÚ vrátane Nemecka, teraz zatvorené.

"Zatiaľ nemáme žiadny program pre očkovanie turistov v Rusku," povedal ruský minister zdravotníctva Michail Muraško 22. marca. V pondelok však podľa DW hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pripustil, že ruská vláda dostala žiadosti, aby umožnila očkovanie zahraničných turistov, a že túto otázku "zváži".

Podľa DW o zájazdy s očkovaním prejavila záujem aj cestovná kancelária Eurasian Travel, ktorá sídli v talianskej Bologni a ktorá podľa nemeckej televízie "zisťuje logistiku takýchto ciest".

Mnohé európske krajiny sa stretávajú s nedostatkom vakcín a očkovanie proti covidu-19 je tam tak veľmi pomalé. Podľa DW sú preto tiež mnohí Nemci naštvaní a odmietajú kritiku, že Rusko využíva predaj svojej vakcíny ku geopolitickým cieľom.

"V pandémii by ľudia nemali premýšľať príliš politicky, ale snažiť sa o to, aby každý dostal vakcínu čo možno najrýchlejšie," citoval portál Deutsche Welle Elisabeth Straubovú (56) z Berlína, ktorá sa údajne na budúci týždeň chystá do Moskvy na očkovanie, rovnako ako Manfred L. z nemeckého Mainzu.

"Samozrejme nechcem byť predĺženou rukou Putinovej vlády, ale k ceste ma presvedčila špinavá politika vlád a farmaceutického priemyslu," povedal šesťdesiattriročný Manfred, ktorý neuviedol svoje celé meno, pretože ho za cestu do Moskvy kritizujú niektorí priatelia i rodina. Jeho strach z choroby covid-19 je však silnejší.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:03