StoryEditor

Na výbuch vo Vrběticiach by sme mohli byť pyšní, uvažuje ruský expert

27.04.2021, 15:39
Autor:
ČTKČTK
Ruský profesor Oleg Barabanov tvrdí, že Česi chceli zbrane na Ukrajinu prepašovať.

Ak by Rusi prijali českú verziu výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticiach, "potom išlo o skvele vykonanú, odvážnu, zložitú a vojensky mimoriadne účelnú operáciu", na ktorú "by sme mohli byť pyšní" a za ktorú "by sme sa nemuseli nijako hanbiť".

Píše to v ruskom denníku Vedomosti profesor moskovskej diplomatickej školy MGIMO Oleg Barabanov.

Barabanov je súčasne programovým riaditeľom diskusného klubu Valdaj, v ktorom pravidelne vystupuje aj ruský prezident Vladimir Putin. Rusko oficiálne popiera akékoľvek spojenie ruských špeciálnych služieb s výbuchom vo Vrběticiach.

"Česku ako zvrchovanému štátu nikto nebránil dodávať zbrane na Ukrajinu oficiálne. Ale ak si namiesto toho vybralo cestu pašovania, tak pašerákov treba potláčať rovnako ako pirátov," zdôraznil autor.

Podobne sa správal aj Izrael

S odvolaním na nedeľný prejav českého prezidenta Miloša Zemana tvrdí, že "v podstate priznal", že v muničnom sklade boli zbrane zakúpené bulharským obchodníkom, ktoré pravdepodobne boli určené pre Ukrajinu.

​Teda tieto zbrane by sa skôr či neskôr ocitli na bojisku v Donbase a boli by použité proti proruským separatistom.

"Za takýchto podmienok je akákoľvek rozviedka, ktorá si váži sama seba, proste povinná prekaziť dodávku zbraní do oblasti konfliktu priamo pri hraniciach krajiny. Keď izraelské špeciálne služby vyhodili do povetria iránske jadrové objekty a zabíjali iránskych jadrových fyzikov, fungovali podľa tejto logiky. A nikto okrem Iránu za to Izrael nepranieruje," poznamenal.

Vtip o sovietskom veľvyslanectve

Súčasne upozornil, že nikto z hromadne vyhostených ruských diplomatov, dokonca ani podľa českej verzie, nemal s výbuchmi z roku 2014 nič spoločné.

Pripomenul, že za sovietskych čias koloval vtip, že pracovníkov sovietskeho veľvyslanectva vyhosťujú buď za špionáž alebo za drobnú krádež v supermarkete. Vzhľadom na rast životnej úrovne od sovietskych čias sa druhá príčina nejaví aktuálna.

​Jedna vec je, keď diplomata pristihnú priamo pri čine. Je jasné, že ho nemožno uväzniť a súdiť, pretože existuje diplomatická imunita. Preto ho vyhostia. "To je všedný chlieb rozviedky, a ak sú vzťahy medzi dvoma štátmi dosť pevné a je obojstranný záujem ich nepoškodiť, jednotlivý špionážny škandál ich nepokazí," píše profesor.

Môžu prísť o nehnuteľnosti v Moskve

Úplne iná situácia podľa neho nastáva, keď je diplomatov nutné vyhostiť nie preto, že ich chytili pri špionáži, ale z politických dôvodov - aby sa predviedlo, aká vážna je nespokojnosť s počínaním druhej krajiny.

Ako je tomu teraz s Českom, alebo predtým bolo v prípade Skripaľovcov. Za sovietskych čias boli prípady, keď z USA a Británie vyhostili viac ako 100 sovietskych diplomatov naraz.

"Česi dnes tvrdia, že osemnásti vyhostení boli tajní agenti, a nie diplomati. Ruská strana to popiera. Hlavná vec však spočíva v niečom inom: ani za studenej vojny dokonca ani hromadné vyhosťovanie diplomatov neviedlo k reťazovej reakcii a eskalácii. Ale teraz sa Česko nezastavilo na prvom vyhostení a konflikt ďalej roztočilo. Nemožno vylúčiť ani prerušenie diplomatických stykov medzi štátmi, a to tým skôr, že Česi ohlásili zámer odobrať ruskému veľvyslanectvu nehnuteľnosť," upozornil komentátor.

​Súčasne poukázal na to, aké obrovské nehnuteľnosti v centre Moskvy majú bývalé socialistické krajiny: "Dostali ich ako priatelia, ale teraz ich využívajú protivníci z NATO - Spojené štáty majú v Moskve menšie nehnuteľnosti ako Česi, Bulhari či Poliaci. Bude teda čo odoberať pri odvete."

Bulharsko ponúka pomoc s vyšetrovaním

Po pondelkovom stretnutí s českým veľvyslancom v Sofii Lukášom Kauckým uviedla končiaca šéfka bulharskej diplomacie Ekaterina Zacharievová, že Bulharsko s Českou republikou vyjadruje "plnú solidaritu". Českým úradom ponúklo pri vyšetrovaní kauzy výbuchov vo Vrběticiach pomoc.

Vybuchnutá munícia z vrbětického areálu patrila bulharskému zbrojárovi a mala zrejme smerovať na Ukrajinu. K "bulharskej stope" prípadu sa miestne úrady doteraz nevyjadrili.

"Chcela by som vyjadriť plnú solidaritu s Českou republikou s ohľadom na nezákonné konanie Ruskej federácie. Naše bezpečnostné zložky sú už v kontakte s úradmi v Prahe, aby plne spolupracovali na vyšetrovaní," napísala Zacharievová na twitteri.

V sobotu 17. apríla sa rozhorela diplomatická roztržka medzi Prahou a Moskvou kvôli domnienke českej strany, že ruská vojenská rozviedka GRU stála za výbuchmi vo Vrběticiach v roku 2014. Česko kvôli tomu vyhostilo 18 ľudí z ruskej ambasády v Prahe, Moskva potom 20 pracovníkov českého veľvyslanectva v Moskve.

Neskôr české ministerstvo zahraničia informovalo o nútenom odchode ďalších ruských diplomatov z Česka do konca mája. Rusko následne oznámilo, že prechádza v počtoch pracovníkov ambasád "na striktnú paritu". Ako prejav solidarity s Českom vyhostilo ruských diplomatov Slovensko, Litva, Lotyšsko, Estónsko a Rumunsko.

01 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 02 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 03 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 04 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 05 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:19