Twitter NEXTA
StoryEditor

Ostreľovanie nemocnice našou armádou je falošnou správou, tvrdia Rusi

10.03.2022, 10:15
Zástupca Ruska v OSN Dmitrij Polyanskij tvrdí, že nemocnica bola už dávno objektom, ktorý prevzali ukrajinskí vojaci.

Ukrajinské tvrdenie, že ruská armáda bombardovala pôrodnicu v Mariupole, je fake news. Vo štvrtok to povedal prvý námestník stáleho zástupcu Ruska v OSN Dmitrij Polyanskij, podľa ktorého bola nemocnica už dávno objektom, ktorý prevzali vojaci.

„Takto sa rodí fake news,“ uviedol Poljanskij na Twitteri. Rusko podľa neho už v pondelok konštatovalo, že nemocnica bola premenená na vojenský objekt, z ktorého strieľali Ukrajinci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij obvinil Rusko práve kvôli ostreľovaniu nemocnice z genocídy. Podľa agentúry Unian bolo pri ruskom nálete na mariupolskú pôrodnicu zranených a zabitých mnoho žien.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba predtým obvinil Rusov, že v Mariupole drží 400-tisíc ľudí ako rukojemníkov. „(Rusko) Blokuje humanitárnu pomoc a evakuáciu. Nevyberavé ostreľovanie pokračuje. Takmer tritisíc novonarodených detí nemajú dosť liekov a jedla,“ napísal a vyzval svet, aby zastavil túto „barbarskú vojnu“.

​Tisícom ľudí chýba jedlo aj voda, na dehydratáciu zomrelo šesťročné dievčatko po tom, čo ruské strely zasiahli jej dom a zabili jej matku. V utorok to oznámili ukrajinské úrady. Rusi napriek sľubom znovu ostreľujú evakuačný koridor.

V meste nefunguje telefónny signál, mnohí ľudia z ostatných častí Ukrajiny sa tak so svojimi blízkymi uväznenými v obkľúčenom meste nedokážu spojiť. Nevedia, či ešte žijú.

Na Facebooku už podľa agentúry Reuters vznikla stránka určená mariupoľským občanom a ich príbuzným, podobnú skupinu potom Ukrajinci založili aj na Telegrame. Pridalo sa okolo 70-tisíc ľudí.

Navzájom si pomáhajú aj tak, že zverejňujú akúkoľvek kusú informáciu, ktorá môže niekoho na druhej strane Ukrajiny upokojiť, že je ich milovaný nažive.

01 - Modified: 2022-03-10 08:35:16 - Feat.: 0 - Title: Vzdorujme ešte týždeň až 10 dní, potom to Rusi začnú vzdávať, tvrdí ukrajinský poradca ministra 02 - Modified: 2022-03-10 06:03:38 - Feat.: 0 - Title: Zelenskyj označil útok na nemocnicu v Mariupole za vojnový zločin 03 - Modified: 2022-03-05 10:51:43 - Feat.: 0 - Title: Britské ministerstvo obrany: Intenzita ruských útokov na Ukrajine sa znižuje 04 - Modified: 2022-03-01 07:35:31 - Feat.: 0 - Title: Separatisti nabádajú obyvateľov Mariupoľu k odchodu z obkľúčeného mesta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:50