TASR/Hassan Ammar
StoryEditor

Izraelská armáda spustila odvetnú delostreleckú paľbu na ciele v Libanone

19.05.2021, 20:16
Autor:
TASRTASR
Útoky prichádzajú v čase zvýšeného napätia na izraelsko-libanonských hraniciach, ktoré sú v ostatnom týždni dejiskom každodenných demonštrácií proti pokračujúcim izraelským útokom na pásmo Gazy.

Izrael zareagoval delostreleckou paľbou na odpálenie štyroch rakiet, ktoré boli v stredu vystrelené na izraelské územie z južného Libanonu.

Izraelská armáda spustila delostreleckú paľbu na "viacero cieľov v Libanone", informovala agentúra AFP.

Jednu z rakiet vypálených z Libanonu podľa armády zachytil systém protivzdušnej obrany Železná kupola, zvyšné "pravdepodobne dopadli na otvorené priestranstvá".

Prelety lietadiel 

Podľa správ libanonských médií izraelské delostrelectvo ostreľovalo lokality v juholibanonských okresoch Sidikkín a Kána, odkiaľ zrejme boli odpálené rakety na Izrael.

Nad oblasťou zaznamenali aj nízke prelety izraelských vojenských lietadiel a dronov. Civilné obete izraelskej paľby hlásené neboli, uviedla agentúra TASS.

Išlo už o tretí raketový útok z Libanonu za menej ako týždeň, pripomína AFP. Z Libanonu útočili neznámi páchatelia naposledy v pondelok, rakety však dopadli ešte v Libanone.

Izrael aj vtedy reagoval delostreleckou paľbou. K prvému útoku došlo minulý štvrtok, keď rakety smerom na Izrael vypálili z miesta neďaleko palestínskeho utečeneckého tábora Rašídíja. Tie však podľa izraelskej armády dopadli do mora.

Účasť popreli 

Zdroje z prostredia libanonského hnutia Hizballáh popreli účasť na týchto útokoch. Samotné hnutie ich verejne nekomentovalo.

Podľa agentúry AFP Hizballáh opakovane signalizuje, že momentálne nemá záujem na eskalácii napätia s Izraelom. Varovalo však, že razantne odpovie na akékoľvek izraelské provokácie v Libanone.

Útoky prichádzajú v čase zvýšeného napätia na izraelsko-libanonských hraniciach, ktoré sú v ostatnom týždni dejiskom každodenných demonštrácií proti pokračujúcim izraelským útokom na pásmo Gazy.

Demonštranti porušili minulý piatok hraničný plot a dostali sa na izraelské územie. Izraelské jednotky jedného z narušiteľov zastrelili; libanonské militantné hnutie Hizballáh ho neskôr označilo za svojho bojovníka.

01 - Modified: 2024-04-20 07:24:20 - Feat.: - Title: Komplikácie pre dohodu. Politické vedenie Hamasu zvažuje presun z Kataru 02 - Modified: 2024-04-20 05:58:16 - Feat.: - Title: Prvá krajina, ktorá dorazila do Chán Júnisu. Spojené arabské emiráty ohlásili rozsiahlu humanitárnu operáciu 03 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 05 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:27