TASR/AP
StoryEditor

Politico: Republikáni sa držia Trumpa, pretože je ich dojnou kravou

20.05.2021, 16:25
Autor:
ČTKČTK
Republikánsky výbor aktívne a tvorivo využíva Trumpovu značku na výber financií od prispievateľov.

Inštitúcie Republikánskej strany sa pri vyberaní peňazí na politické kampane stále viac spoliehajú na exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý podľa nich dokáže najlepšie prebudiť nadšenie medzi radovými priaznivcami strany.

A to aj napriek tomu, že už nie je v úrade a naďalej bez dôkazov spochybňuje legitimitu minuloročných volieb. Hoci Trumpova neochota uznať výsledok férových volieb spôsobila rozkol medzi republikánmi, jeho schopnosť získať financie od darcov na internete jasne určila, na koho stranu sa republikánske inštitúcie nakoniec priklonili. Koniec koncov, peniaze vládnu svetu, napísal server Politico.

"Mali sme tu takú plodnú pauzu okolo procesu ústavnej žaloby a nepokojov z 6. januára, pri ktorej bol Trump považovaný za toxického a zakazoval republikánom používať na propagáciu svoje meno. Teraz sme sa ale vrátili k situácii v posledných piatich rokoch, keď je Trump najväčším menom republikánskej politiky. Jeho menu sa najlepšie darí privádzať (strane) peniaze a my to musíme využiť," povedal Dan Eberhart, ktorý zháňa pre republikánov financie. "Strana už opustila od myšlienky posttrumpovského sveta," dodal.

Ďalšie zdroje blízke vnútroštátnemu výboru Republikánskej strany potom tvrdia, že sa vedenie republikánov nechce od Trumpa dištancovať a naďalej ho prezentuje ako de facto lídra strany práve kvôli jeho schopnosti prilákať príspevky od drobných darcov.

"Pokiaľ ide o oslovovanie e-mailom, na facebooku, utváranie lojality na úrovni malých darcov, je prezident Trump oveľa presvedčivejší, než všetky ostatné mená strany dohromady - vrátane Abrahama Lincolna a Ronalda Reagana," povedal ďalší nemenovaný republikánsky činiteľ .

Zmena názoru

Dodal však, že veľkí darcovia strany sú ohľadom Trumpa stále skeptickí. To sa však podľa mnohých tiež mení, radu z nich totiž úzkosť spojená s terajšou vládou demokrata Joea Bidena prinútila k tomu, aby svoj názor na Trumpa znovu premysleli.

Nejakú dobu pritom nebolo jasné, či vzťah medzi straníckymi inštitúciami a Trumpom prežije. Na konci februára exprezident vyzval konzervatívcov, aby finančne podporili jeho politický akčný výbor Zachráňme Ameriku namiesto tradičných republikánskych štruktúr.

O niekoľko dní neskôr potom oficiálne vyzval RNC, aby prestala využívať jeho "meno, obrázky alebo podobizeň" vo všetkých snahách o zisk peňazí alebo presviedčanie voličov.

Trump pritom cez svoj politický akčný výbor dokáže získať veľké peniaze aj bez účtu na sociálnych sieťach Twitter a Facebook. Jeden z jeho poradcov vyhlásil, že výbor Zachráňme Ameriku má teraz na účtoch asi 90 miliónov dolárov. Jeho spory s RNC sa však čoskoro podarilo urovnať, hoci strana poväčšinou ignorovala jeho požiadavky, aby nevyužívala jeho meno. Trump je teraz v pravidelnom kontakte so šéfkou RNC Ronny McDanielovou.

Republikánsky výbor odvtedy aktívne a tvorivo využíva Trumpovu značku na výber financií od prispievateľov. Ku koncu februára napríklad ustanovil špeciálny druh členstva pre tých záujemcov, ktorí sa chceli prihlásiť k Trumpovmu odkazu. To však nemá žiadny reálny význam okrem snahy nalákať do strany čo najviac podporovateľov 45. prezidenta USA.

RNC od januára zmienila Trumpa vo svojich e-mailových odkazoch podporovateľom dohromady 97-krát, čo tvorí asi 40 percent všetkej korešpondencie výboru, ktorej cieľom je získať peniaze na vedenie kampaní.

Nejde pritom len o e-maily. RNC a dve republikánske komisie, ktoré majú na starosť kampane pred kongresovými voľbami, dali značnú časť svojich rozpočtov na reklamy na facebooku, rovnako do príspevkov, v ktorých figuruje Trump.

Od začiatku apríla do polovice mája minuli spoločne na facebookové reklamy, ktoré zmieňujú Trumpa, cez 220-tisíc dolárov. Pri kampani týkajúce sa volieb do Snemovne reprezentantov išlo o 75 percent všetkých výdavkov na facebook, pri senátnej kampani o 60 percent. RNC minula v prvých dvoch májových týždňoch 80 percent svojho rozpočtu určeného na facebook za reklamy odkazujúce na exprezidenta.

Opačný trend demokratov 

Dáta ohľadom aktivity Demokratickej strany (DNC) naopak poukazujú na opačný trend. Celonárodný výbor Demokratickej strany za rovnaké obdobie neminul na facebooku za reklamy zmieňujúce Trumpa žiadne peniaze. Trumpovo meno však ďalej figuruje v e-mailových odkazoch DNC mierených na podporovateľov strany.

Vzhľadom na tieto údaje sa rada republikánov skeptických ohľadom príklonu k Trumpovi obáva, že strana v podstate nedáva priestor pre rast akýchkoľvek iných významných republikánskych postáv na celoštátnej úrovni. Podľa kritikov tiež necháva postoj RNC v hlavách podporovateľov republikánov predstavu, že je Trump preferovaným straníckym kandidátom na prezidenta, hoci RNC tvrdí, že je v tomto ohľade neutrálne.

Republikánsky stratég a bývalý hovorca RNC Doug Heye tvrdia, že republikáni vo Washingtone neverejne hovoria, že Trump škodí ich dlhodobým vyhliadkam. Pociťujú však podľa neho potrebu "udržať si ho na svojej strane, aby im pomohol získať späť väčšinu v Snemovni". A aj pri tejto úvahe hrajú zásadnú úlohu peniaze.

Keď republikáni v Snemovni reprezentantov rozhodli minulý týždeň o zosadení kongresmanky Liz Cheneyovej z jej vysokej pozície v straníckej hierarchii, vykladalo sa to tak, že na ňu mali zlosť kvôli tomu, že odmietla mlčať ohľadom Trumpovho klamstvo o voľbách. V skutočnosti sa to však podľa Heyeho stalo kvôli tomu, že v dôsledku svojho protitrumpovského postoja "prišla o schopnosť vyberať peniaze".

"Je to jedna z hlavných úloh predsedu straníckej konferencie a vedenia strany všeobecne," povedal.

"Médiá o tom takto nehovorila. Zaznamenali ju na tejto protitrumpovskej krížovej výprave, ale práve jej neschopnosť vyberať peniaze oproti Trumpovým spojencom jej podpísala rozsudok smrti," dodal.

01 - Modified: 2021-05-05 07:36:41 - Feat.: 0 - Title: Exprezident Trump sa vrátil do sveta sociálnych sietí pomocou novej platformy 02 - Modified: 2021-05-06 05:13:38 - Feat.: 0 - Title: Facebook pochybil, keď na neurčito zablokoval účet Trumpovi 03 - Modified: 2021-05-15 14:57:14 - Feat.: 0 - Title: Trump mal pravdu, WHO chybovala. Pandémiu sprevádzala séria prešľapov 04 - Modified: 2021-05-19 07:46:08 - Feat.: 0 - Title: Americký exprezident v problémoch. Trumpovu spoločnosť vyšetrujú pre finančné podvody
01 - Modified: 2022-04-21 11:10:45 - Feat.: - Title: Keď výraz hovorí za všetko. Trump radil Zelenskému, aby spolupracoval s Putinom 02 - Modified: 2022-02-22 08:05:06 - Feat.: - Title: V americkej verzii App Store je dostupná aplikácia k novej Trumpovej sociálnej sieti 03 - Modified: 2022-02-11 11:59:41 - Feat.: - Title: Ako ponížiť Bidena: Republikáni vyžadujú lekárske potvrdenie, že nie je dementný 04 - Modified: 2022-02-06 22:09:34 - Feat.: - Title: Situácia v Ottawe sa vymyká kontrole. Starosta mesta pre protesty vyhlásil núdzový stav 05 - Modified: 2022-01-21 20:16:49 - Feat.: - Title: Sobáš iba z rozumu. Čo znamená partnerstvo Číny a Iránu pre Západ?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:04