TASR/AP
StoryEditor

Korčok sa stretol v Izraeli s Netanjahuom, apeloval na zdržanlivosť

20.05.2021, 21:16
Autor:
TASRTASR
Minister zahraničia tlmočil podporu práva Izraela na sebaobranu.

Na zdržanlivosť a primeranosť pri používaní sily vyzval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok počas svojej štvrtkovej návštevy Izraela, kde sa stretol s premiérom Benjaminom Netanjahuom a rezortným partnerom Gabrielom Aškenazim. Informoval Tlačový odbor rezortu.

"Tlmočil som podporu práva Izraela na sebaobranu a zaručenie bezpečnosti jeho občanov. Zároveň som ale apeloval na zdržanlivosť a primeranosť pri používaní sily s ohľadom na bezpečnosť civilného obyvateľstva. Povedal som, čo cítia aj naši občania na Slovensku, totiž, že ľudský život má rovnakú hodnotu všade na svete, či v Izraeli alebo v Palestíne," uviedol Korčok.

"Som rád, že Slovensko je súčasťou intenzívneho medzinárodného diplomatického úsilia, keďže dnes paralelne so mnou v Izraeli rokovali aj nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas a český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek," povedal Korčok.

"Rovnako sme podrobne hovorili o perspektívach mierového riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorý sa dlhodobo nachádza v patovej situácii. Trvalý mier a udržateľné riešenie je možné dosiahnuť len na základe rokovaní vedúcich k dvojštátnemu usporiadaniu v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN a na základe medzinárodne odsúhlasených parametrov," dodal šéf slovenskej diplomacie.

Jedným z kľúčových predpokladov obnovenia rokovaní je podľa neho vyrovnanie sa nielen s militantným pôsobením Hamasu, ale aj urýchlené uskutočnenie volieb do orgánov palestínskej samosprávy, ktoré sa nekonali už 15 rokov.

S cieľom získať komplexný pohľad na dianie požiadal minister Korčok o stretnutie so svojím palestínskym rezortným partnerom Rijádom Malkím v Ramalláhu.

Potvrdil tiež svoj záujem o rokovania s predstaviteľmi Palestínskej samosprávy zamerané na deeskaláciu konfliktu, obnovenie politického dialógu a naplnenie túžby obyvateľov Izraela a palestínskych území žiť v mieri.

01 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 02 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 03 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 04 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 05 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:11