StoryEditor

Iraku hrozí genocída, varujú experti

08.04.2008, 00:00

Ak Američania v najbližšom čase opustia Irak, tamojší vojenský konflikt prerastie do genocídy. Navyše, ani po posilnení vojenskej prítomnosti nie sú Spojené štáty bližšie ku koncu vojny než pred rokom. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vypracoval prestížny Americký mierový inštitút. O túto štúdiu sa bude opierať hlavný veliteľ amerických síl v Iraku David Petraeus vo svojom posolstve, s ktorým dnes vystúpi pred americkým Kongresom.
O niečo miernejší slovník používajú civilní experti. Pripomínajú však, že o odchode z Iraku zatiaľ nemôže byť ani reči. "Genocída je prisilné slovo. Nikto však nemôže nesúhlasiť s tým, že keby sa rýchlo stiahli, zomierali by tam masy," povedal pre HN americký expert na medzinárodnú bezpečnosť Robert Jackson.

Výcvik zaostáva
Petraeus a americký veľvyslanec v Iraku Ryan Crocker budú dnes bilancovať a zároveň oznámia nový postup v Iraku. Generál už avizoval, že napriek očakávaniam demokratického tábora a americkej verejnosti navrhne odložiť očakávané stiahnutie amerických vojakov z Iraku. "Problém je aj v tom, že sa nikdy naozaj neuvažovalo o tom, ako odídu. Myslím si, že na dlhodobé udržanie stability bude potrebné rozdeliť krajinu na federáciu alebo voľnejší federálny systém," dodal Jackson.
Američania každý deň očakávajú, kedy vláda oznámi odsun vojakov z Iraku. Malo sa tak pôvodne stať v druhej polovici tohto roka. Podľa Petraeusa však administratíva potrebuje dlhší čas na vyhodnotenie situácie a zrejme odloží sťahovanie vojsk kvôli bezpečnosti. Situácia sa tam zhoršila po nedávnych ozbrojených zrážkach medzi šiitskymi milíciami a irackou armádou v Bagdade a Basre.
Samotný hlavný veliteľ Petraeus priznal, že boje preukázali neschopnosť irackých vojakov, ktorých cvičili Američania. Chybu vidí v tom, že výcvik neprebiehal tak, ako mal. Očakáva sa, že odloženie rozhodnutia o odchode vojakov podráždi demokratov a odporcov vojny, ktorí trvajú na odchode vojakov.

Krehká stabilita
Pentagón tvrdí, že zvýšenie sa pozitívne prejavilo v znížení počtu útokov a obetí, najmä v Bagdade. Bezpečnosť je tam však krehká a extrémisti sú stále schopní veľkých útokov. Podľa expertov za zlepšením situácie stoja irackí sunnitskí ozbrojenci, ktorí teraz pomáhajú koalícii proti teroristom z Al-Kajdy.

Koľko vojakov stiahnu
Podľa minuloročného plánu má Pentagon z Iraku stiahnuť päť brigád v počte 20-tisíc vojakov. Postupným znižovaním by sa stav jednotiek mal dostať na asi 140-tisíc, teda na úroveň pred minuloročným zvýšením. Teraz majú Spojené štáty v Iraku 158-tisíc vojakov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:28